Selecteer Pagina

Zorgen omwonenden vanwege ammoniaktank OCI

door | 3 jan, 2024 | Nieuws, Veiligheid, Waterstof

Omwonenden

Foto: OCI/LinkedIn

OCI wil in de haven van Rotterdam een tank bouwen voor het opslaan van ammoniak. Omwonenden hebben hierover hun bezorgdheid geuit bij de provincie.

In de Europoort wil OCI een nieuwe opslagtank bouwen voor de opslag van ammoniak. Het is de bedoeling hier 60 Kton ammoniak in op te kunnen slaan. Omwonenden in onder andere Brielle, Rozenburg en Rockanje vinden dat hiervoor een milieueffectrapportage (MER) moet worden uitgevoerd. De provincie Zuid-Holland stelt echter dat voor een opslagtank van deze grootte geen MER kan worden geëist.

Nieuwe regels

Wel worden de regels voor het opslaan van ammoniak vernieuwd. Naar verwachting zullen nieuwe, strengere regels begin dit jaar worden gepubliceerd. Het AD meldt dat de provincie met DCMR en OCI is overeengekomen dat de nieuwe eisen van de nog niet vastgestelde regels in de vergunning worden opgenomen.

Rondetafelconferentie voor omwonenden

Daarnaast komt de provincie de omwonenden op een andere wijze tegemoet. Dit jaar wordt een overleg gehouden tussen vertegenwoordigers van overheden en omwonenden. In de provincie zijn er twee gebieden aangewezen waar risicovolle activiteiten mogen plaatsvinden. Dit zijn de havens van Rotterdam en Dordrecht. Door dit te clusteren, wordt blootstelling aan omwonenden beperkt en kan hulpverlening adequaat worden verlengd.

Zie ook: OCI levert bio-ammoniak

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!