Selecteer Pagina

Xtra Materieel

door | 2 jul, 2021 | Bedrijveninfo

Echt Rotterdams

Xtra Materieel heeft de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt, wat mede is te danken aan de jonge verhuurvloot en ambitieuze bedrijfsvoering. “Maar vergeet onze Rotterdamse mentaliteit ook niet. Wij spreken de taal van de uitvoerder, hebben korte lijnen en zijn hands-on ingesteld”, zegt directeur Erik Westerhof.

De boodschap is niet te missen. Xtra Materieel presenteert zichzelf als ‘Het Rotterdamse verhuurbedrijf’. Dat is niet alleen omdat het in Rotterdam aan de Delftweg is gevestigd of omdat het veel klanten in Rotterdam en wijde omgeving heeft. Het zit hem vooral in de mentaliteit die Xtra Materieel kenmerkt, legt Erik Westerhof uit. “Bij veel bedrijven zie je dat er ‘s middags om vier uur al een beetje mee wordt opgehouden. Bij ons is dat anders. Wij gaan door tot de laatste ritten zijn gedaan. Dat bedoelen wij vooral met ‘Rotterdams’. Wij steken de handen uit de mouwen voor onze klanten.”

Meer disciplines

Westerhof begon het bedrijf in 1998 naar eigen zeggen met ‘een rolsteigertje, aan aanhangertje en een Mercedes Vito’. Nu, 23 jaar later, staat er een bedrijf met dertig goed getrainde mensen in dienst en een brede, jonge verhuurvloot. “Ik had al snel door dat je als generalist het beste kunt doorgroeien. Alleen zo kun je een stevige positie in de markt innemen. Je ziet namelijk dat grote verhuurpartijen zich vaak in een of twee disciplines specialiseren. Wij kiezen ervoor meer disciplines aan te bieden.” Bij de start van het bedrijf liet hij zich door de Britse markt inspireren. “‘Tool rental’ is al sinds jaar en dag heel gewoon in Groot-Brittannië. Bij ons stond dat nog in de kinderschoenen toen wij begonnen.” Hij zegt van het pionieren te houden. “Dat vind ik leuk. We hebben bewust voor één vestiging in Rotterdam gekozen. Ik vind het prettig om alles onder één dak te hebben: de technische dienst, planning en de opslag. Zo kan iedereen zien wat wij in huis hebben.” Het terrein is 18.000 vierkante meter groot, meer dan voldoende om in de groeiplannen van Westerhof te voorzien.

Steigerbouwladderlift

Hoewel Xtra Materieel als generalist te boek staat, heeft het in de steigerbouwladderlift toch een specialisme. “Die verhuren wij in het hele land, van de Eemshaven tot Terneuzen en Limburg aan toe. De lift neemt het probleem van het verticaal transport weg bij het bouwen van steigers. Steigerbouwers hoeven de onderdelen niet meer met een touw en wiel naar boven te takelen, wat fysiek enorm zwaar is. Met behulp van de lift kunnen zij de frames, platforms, diagonalen en horizontalen gemakkelijk naar boven transporteren.” De lift heeft een hefcapaciteit van 400 kilo en groeit met het bouwen van de steiger mee. De hoogste steigerbouwladderlift reikt tot een hoogte tot 37 meter.” Medewerkers van Xtra Materieel geven ter plaatse een instructie hoe de lift moet worden gebruikt. Daarnaast geeft Xtra Materieel de cursus ‘Veilig werken met de steigerbouwladderlift’. De steigerbouwladderlift wordt regelmatig in de petrochemie ingezet, zegt Westerhof. “Omdat je zeker in die sector geen stilstand wilt hebben, is onze storingsdienst altijd standby.” Naast deze liften beschouwt Westerhof ook de hoogwerkers als een specialisme van Xtra Materieel. De vloot telt 250 hoogwerkers, variërend van heel compacte tot 54 meter hoge.

Hybride

“Een verhuurder is nooit klaar met investeren”, zegt hij door de jaren heen te hebben ervaren. Het bedrijf is nu bezig zijn dieselaangedreven machines door hybride modellen te vervangen. “Onze jonge verhuurvloot willen wij graag jong houden. Regelmatig vervangen wij een oude machine voor twee nieuwe modellen. Zo zijn wij in staat sneller de slag richting hybride aandrijvingen te maken.” Een andere belangrijke operatie is de introductie van het nieuwe pakket ‘Slim rental’, dat het hele verhuurproces in één keer digitaal zal maken, inclusief de facturatie en het opvolgen van storingen en schades. “Dit maakt een einde aan die ondertekende bonnetjes die verfrommeld in de binnenzakken van uitvoerders belanden”, glimlacht Westerhof. Hij verwacht dat Slim rental in september zal worden geïmplementeerd. Westerhof zegt er na 23 jaar nog altijd veel plezier in te hebben, en dan met name in de contacten met klanten, het inkopen van materieel en ook kan hij genieten van de ‘flow’ binnen het bedrijf. “Onze medewerkers gaan in vertrouwen en met respect met elkaar om. Dat vind ik mooi. Nee, ik zie mijzelf hier de komende jaren nog niet stoppen. Ik vond het nog veel te leuk.”

Extra handen met Xtra Services

Voor aluminium rolsteigers biedt Xtra Materieel sinds kort via het bedrijfsonderdeel Xtra Services ‘extra services’ aan. Dit wordt gerund door Roy Lodder. Medewerkers van Xtra Services bouwen rolsteigers op en breken zij die ook weer af. Erik Westerhof: “Wij faciliteren alles van werkopname, verhuur, transport, verzekering, montage/demontage tot service en onderhoud op locatie. Wij zijn de handjes bij de rolsteigers. Op die manier zetten wij hele woonblokken voor schilders in de steigers. Zij hoeven zich alleen maar om hun pot verf en kwast te bekommeren.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!