Selecteer Pagina

Voorbereiding havens Rotterdam en Duisburg op waterstofketen

door | 18 sep, 2023 | Haven, Nieuws, Waterstof

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam en binnenhaven duisport hebben een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar het ontwikkelen van een waterstofketen. Duidelijk is dat infrastructuur moet worden aangelegd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat in de periode tot 2045 in Noordrijn-Westfalen een grote toename wordt verwacht van de vraag naar koolstofarme waterstof, van meer dan 3 miljoen ton per jaar. Ook zal de vraag naar methanol sterk stijgen, tot ruim 2,5 miljoen ton per jaar. Er is meer duidelijkheid nodig over de ontwikkeling van de vraag en het aanbod tussen de havens van Duisburg en Rotterdam, is een van de conclusies uit het onderzoek.

Infrastructuur voor waterstofketen

Het is van cruciaal belang om hiervoor relevante infrastructuur aan te leggen en hiervoor geschikte gebieden beschikbaar te stellen, aldus het Havenbedrijf Rotterdam. Voor 2027 moet een eerste waterstofpijpleiding tussen de twee havens zijn aangelegd. Dit moet worden gevolgd door de aanleg van pijpleidingen voor waterstofderivaten en de export van CO2. Volgens de studie zullen er uiteindelijk meerdere waterstofpijpleidingen nodig zijn om te voldoen aan de vraag in Noordrijn-Westfalen en daarbuiten.

Zie ook: Inniger samenwerking havens Rotterdam en Duisburg

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!