Selecteer Pagina

Volwaardige, vakinhoudelijke congressen

door | 24 mei, 2022 | Uitgelicht

Jaarcongressen ATEX & Process Safety en Industriële Veiligheid

Aan het Jaarcongres ATEX & Process Safety en het Jaarcongres Industriële Veiligheid breng je geen bezoek, zegt Jasper Lazet van Heliview Conferences & Training. Je neemt eraan deel: je luistert, laat je inspireren, ontmoet en praat met vakgenoten. Na een gedwongen coronapauze staan de twee congressen komende maand weer op de agenda.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”2,4″ ihc_mb_template=”3″ ]

Het worden de twee eerste congressen voor de industrie die Heliview Conferences & Training fysiek én zonder beperkingen kan organiseren: het Jaarcongres ATEX & Process Safety op 9 juni in Utrecht en het Jaarcongres Industriële Veiligheid op 30 juni in Den Bosch. Jasper Lazet, event director & industry cluster lead bij Heliview, zegt er enorm naar uit te kijken. “Tijdens de coronaperiode hebben we wel een aantal fysieke congressen gehouden, maar met een beperkt aantal deelnemers die anderhalve meter afstand moesten houden. Ook hebben we vanwege de beperkingen op één dag, in de ochtend en middag hetzelfde congresprogramma aan twee verschillende groepen aangeboden. Dit omdat de groepen niet te groot mochten zijn. Ook hebben we een online concept ontwikkeld waarmee we na afloop van de fysieke congresdag nog een aantal weken online doorgaan.” 

Even wennen

Sinds eind februari zijn de beperkende maatregelen eraf, zoals Lazet dat noemt, en kan Heliview weer als vanouds congressen in volle glorie aanbieden. Eerder dit jaar hield het al meerdere congressen op het ICT-vakgebied, en dat smaakte naar meer, vertelt hij. “Die eerste congressen waren succesvol. Deelnemers vonden het fijn elkaar weer fysiek te ontmoeten in plaats via een videoverbinding. Al moest men ook wel weer een beetje wennen. Kan je elkaar nou wel of niet de handen schudden? We kregen telefoontjes van deelnemers die verkouden waren, een negatieve zelftest hadden afgenomen en vroegen of ze wel naar het congres konden komen. Mensen willen graag, maar zijn zoekende.”

Voor ATEX-specialisten

In DeFabrique in Utrecht houdt Heliview op 9 juni het Jaarcongres ATEX & Process Safety. Dit congres richt zich op ATEX-specialisten binnen drie doelgroepen: bedrijven die zich richten op de productie van of met gevaarlijke stoffen of die deze opslaan of transporteren, producenten van machine-installaties die in een ATEX-omgeving draaien en bedrijven die aan dergelijke machine-installaties onderhoud plegen. Het wordt de dertiende keer dat het congres wordt gehouden, en de derde keer met Heliview als organisator. “In 2019 hebben wij een goede editie gedraaid. Iedereen keek ernaar uit om er in 2020 een vervolg aan te geven. Vanwege de coronapandemie moesten we daar echter een streep doorheen zetten. Het congres is een aantal keer verzet. Nadat in september vorig jaar het congres in een kleine opzet is gehouden, is het fijn dat we nu weer een volwaardige editie kunnen organiseren.” 

Aanzienlijke gevolgen

Met ingang van 1 februari 2020 is de tekst van artikel 3.5e onderdeel e van het Arbeidsomstandighedenbesluit anders geformuleerd. Hiervoor heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie een gerichte wijze van toezicht opgesteld. Om duidelijkheid te bieden aan deze herformulering is door een werkgroep van het ATEX 153 platform de Nederlandse Technische Afspraak NTA 7914 opgesteld. De NTA 7914 heeft een openbare commentaarronde gehad die tot 1 april 2022 liep, waarbij eventuele commentaren bij het NEN konden worden ingediend. De definitieve versie van de NTA 7914 wordt in Q3 2022 verwacht. Het is volgens Lazet een kleine verandering in de tekst, die echter aanzienlijke gevolgen heeft. In de oude situatie mocht niet-ATEX apparatuur – bijvoorbeeld een gasmeter – tijdelijk in explosiegevaarlijk gebied worden gebruikt. Nu moeten ook deze apparaten aan ATEX-richtlijnen voldoen. “Dit levert praktische problemen op. ATEX-apparatuur is veelal duurder of bestaat soms zelfs niet. Bedrijven zoeken nu soms de oplossing in het verkleinen van de ATEX-zones”, vertelt Lazet. 

Keynotes

Op het congres wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan deze wijziging. Zo wordt het onderwerp in één breakout-sessie zowel vanuit de norm, de praktijk als vanuit de handhaving belicht. “Daarnaast staan we stil bij waterstofveiligheid, iets wat nu en in de komende jaren een hot topic is. Zeker in de industrie, waar eerder op waterstof zal worden overgeschakeld dan door huishoudens.” Keynote spreker John Bruijnen (assurance engineer op het gebied van waterstof- en explosieveiligheid) gaat onder andere in op de toepassing van risicobeoordeling van waterstoftoepassingen en een van de verbeterde methodes om hier inzicht in te verkrijgen. Albert Schuiling (zelfstandig elektrotechnisch en ATEX-specialist) geeft in zijn keynote en praktijksessie uitleg over hoe vonken in machines kunnen ontstaan. De afsluitende keynote wordt verzorgd door emeritus hoogleraar Gerard Zwetsloot, die ingaat op veiligheidscultuur en -gedrag en Vision Zero, het streven naar structurele en blijvende verbeteringen op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn.

Ruimere locatie

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid vindt dit jaar vanwege corona op een ongewone datum plaats. In plaats van de gebruikelijke laatste week van januari wordt het congres dit jaar op 30 juni gehouden. Vaste deelnemers zal het opvallen dat voor 1931 Congrescentrum in Den Bosch is gekozen, in plaats van de ‘vaste locatie’ DeFabrique in Utrecht. “We zijn noodgedwongen naar een andere locatie uitgeweken”, legt Lazet uit. “We gingen ervan uit dat deelnemers anderhalve meter afstand moeten houden. Vanwege het te verwachten aantal deelnemers bleek dat in Utrecht niet mogelijk, waardoor we voor 1931 Congrescentrum hebben gekozen. De plenaire zaal is daar groter en het netwerkplein biedt extra ruimte. Hoewel de beperkende maatregelen inmiddels niet meer van kracht zijn, houden we vast aan Den Bosch als locatie voor het congres. Voor volgend jaar hebben wij nog geen beslissing genomen.”

Maakbaarheid

De maakbaarheid en daarmee ook de beheersbaarheid van veiligheid staat op de komende editie van het congres als thema centraal. “Kijk om je heen”, licht Lazet toe. “Wij leven in een wereld waarin wij het leven maakbaar willen hebben, dat je kunt beheersen en reguleren. Maar aan de coronapandemie hebben wij gemerkt dat niet alles maakbaar is. Soms overkomt je iets en gebeurt het gewoonweg zoals het gebeurt. Maar hoe zit dat met veiligheid? In hoeverre is ook veiligheid maakbaar en waar ligt de grens?” Zo gaat Patrick Hudson (expert op het gebied van menselijk gedrag in relatie tot veiligheid) in zijn keynote in op de vraag hoe je als organisatie de volgende stap kunt zetten in de veiligheidscultuur en het veiligheidsgedrag. Een andere keynote-spreker is Jop Groeneweg (professor cognitieve psychologie) die uitlegt waar we staan op het gebied van veiligheid, de veiligheidscultuur en psychologie. De afsluitende keynote wordt verzorgd door voormalig politicus en schrijver Jan Terlouw. Vanwege ziekte moest hij zijn keynote afzeggen voor de editie van 2020, en nu heeft hij toegezegd het slotwoord op het komende Jaarcongres Industriële Veiligheid te willen verzorgen.

Zin in

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid biedt naast de keynote-sprekers een volgens Lazet uitgebreide ‘menukaart’ aan breakout-sessies. “Er is voor ieder wat wils: over nieuwe machinerichtlijnen, nieuwe normeringen, procesveiligheid, veiligheidsgedrag en -cultuur, PBM-gebruik, waterstofveiligheid, noem maar op. Ook is er een uitgebreid netwerkplein met ruim vijftig bedrijven. We zijn heel blij met de steun die we van hen hebben gekregen.” Op de laatste editie van het congres mocht Heliview het recordaantal van 560 deelnemers verwelkomen. Voor het komende congres op 30 juni zegt hij blij te zijn met 400 deelnemers. “We zitten in de uitloop van corona en voor sommige deelnemers komt juni minder goed uit dan januari. Daarbij komt dat het met de huidige krapte op de arbeidsmarkt niet voor iedereen mogelijk is een congres te bezoeken.” Dit neemt niet weg dat hij er enorm veel zin in heeft. “Het organiseren van congressen en verbinden van mensen: daar doen wij het voor. Soms reizen deelnemers wel 2,5 uur om een congres te bezoeken. Als wij er dan in slagen hen met het congresprogramma te inspireren en met vakgenoten in contact te brengen, ja, dan is onze dag geslaagd. Veel informatie is online te vinden, maar juist op een congres wordt ook energie overgebracht. Wij streven ernaar dat onze deelnemers met een goed gevoel en een glimlach weer naar huis gaan. Het is veel te lang geleden dat dat is gebeurd.”

Jaarcongres ATEX & Process Safety

9 juni 2022

DeFabrique in Utrecht

9.00 – 18.00 uur

Ga voor informatie of het bestellen van tickets naar: Heliview.nl/atex-process-safety/

Jaarcongres Industriële Veiligheid

30 juni 2022

1931 Congrescentrum in Den Bosch

9.00 – 18.00 uur

Ga voor meer informatie of het bestellen van tickets naar: Heliview.nl/industriele-veiligheid/

[/et_bloom_locked]

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!