Selecteer Pagina

Verplicht bunkermeetsysteem in Rotterdam en Antwerpen

door | 11 okt, 2023 | Haven, Nieuws

Bunkermeetsysteem

Foto: Havenbedrijf Rotterdam/Freek van Arkel

Het Havenbedrijf Rotterdam en het Havenbedrijf Antwerpen-Brugge stellen het gebruik van een bunkermeetsysteem voor bunkerschepen verplicht. Dit moet het bunkeren efficiënter en betrouwbaarder maken.

Per 1 januari 2026 wordt het in de havens van Rotterdam, Zeebrugge en Antwerpen voor bunkerschepen verplicht een mass flow meter-bunkermeetsysteem te gebruiken. Dit is een gecertificeerd systeem dat precies aangeeft hoeveel brandstof aan zeeschepen wordt geleverd.

Betrouwbaarheid bunkermeetsysteem

Uit onafhankelijk onderzoek was naar voren gekomen dat bij het bunkeren in de havens regelmatig ‘kwantiteitproblemen’ optraden. Met deze maatregel willen de havenautoriteiten de bunkermarkt transparanter,  efficiënter en betrouwbaarder maken. Hoewel al 40 van de 170 bunkerschepen in de havens zijn uitgerust met een bunkermeetsysteem, zijn de havenbedrijven zich ervan bewust dat de maatregel een grote impact heeft op de bunkermarkt. Daarom is ervoor gekozen om de systemen per 1 januari 2026 verplicht te stellen. Dat biedt bedrijven voldoende tijd, is de verwachting, om zich op de maatregel voor te bereiden.

Zie ook: Eerste bunkeren van groene methanol in Europa

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!