Selecteer Pagina

VAPRO

door | 2 jan, 2023 | Bedrijveninfo

Modulaire opleidingen als antwoord op krappe arbeidsmarkt 

Vliegende start voor VAPRO-vestiging regio Rotterdam

Een klein jaar geleden opende VAPRO een vestiging in de regio Rotterdam. Het filiaal kende een succesvolle start, aldus directeur Ebert Koehorst van VAPRO Recruitment. “Natuurlijk waren we al actief in de Rijnmond, maar met een vestiging hier kunnen we de proces- en maakindustrie in dat gebied nog beter bedienen met onze op operators gerichte opleidingen en recruitmentdiensten.” 

Tekst: Erik Stroosma

VAPRO is een van die merken, net als luxaflex en aspirine, waarvan de naam uitgroeide tot soortnaam. De praktijkgerichte technische opleidingen voor operators van het instituut zijn een begrip in de proces- en maakindustrie. De basis daarvoor werd gelegd in 1956. In dat jaar werd in Den Haag de Vakopleiding voor de Procesindustrie opgericht. Vanaf die tijd heeft VAPRO volgens eigen zeggen duizenden ondernemingen aan goed geschoold personeel geholpen en honderdduizenden operators opgeleid voor de industrie. “Dat doen we door praktijkgerichte opleidingen en trainingen voor machine- en procesoperators aan te bieden”, zegt Ebert Koehorst. “Daarnaast hebben we een breed assortiment aan leermiddelen, toetsen en examens voor die beroepsgroepen en geven we advies aan bedrijven over hoe zij hun productieresultaten kunnen verhogen door het beste uit hun medewerkers te halen.” 

Ebert Koehorst van VAPRO Recruitment. Sinds vorig jaar heeft VAPRO ook een vestiging in de regio Rotterdam.

VAPRO Recruitment 

“Al onze activiteiten zijn erop gericht om de werkvloer van de proces- en maakindustrie te versterken”, vertelt Koehorst verder. “‘Empowering people and industries’ is dan ook de slogan die we voeren. Behalve door vakmensen op te leiden doen we dat sinds 2014 in Nederland ook door vakmensen te vinden voor bedrijven via VAPRO Recruitment. Daarmee kunnen we voor de industrie zowel de instroom als doorstroom van operators verzorgen. Voor dat beroep zijn wij de enige die beide onder één dak aanbiedt. Dat geeft ons volledige controle over de kwaliteit van de opleidingen en recruitment en biedt onze klanten synergievoordelen. Daarmee onderscheiden we ons in de markt.” 

Het hoofdkantoor van VAPRO Recruitment staat in Hilversum en dat van de groep in Den Haag”, vervolgt Koehorst. “Verder hebben we vestigingen in Assen, Eindhoven en sinds april vorig jaar ook in de regio Rotterdam, in Capelle aan den IJssel. De vraag naar vakmensen is overal groot, ook bij de industrie in de Rijnmond. Door hier een vestiging te hebben, zitten we dichter op de markt en kunnen we de proces- en maakindustrie in onder meer het Rotterdamse haven- en industriegebied nog beter bedienen.” 

Zij-instromers en doorstromers 

Ondanks de recordhoge krapte op de arbeidsmarkt lukt het VAPRO Recruitment volgens Koehorst nog altijd om voldoende kandidaten te vinden voor de vacatures van zijn opdrachtgevers: “Gemiddeld reageren er tussen de 300 en 500 mensen per maand op de vacatures die we aanbieden. Daar moet je veel voor doen – online heel zichtbaar en goed vindbaar zijn bijvoorbeeld – maar goede en gemotiveerde technische vakmensen zijn zeker nog te krijgen. Wij hebben daarbij nog het voordeel dat VAPRO een bekende naam is en een goede reputatie heeft. Ook dat trekt kandidaten aan.” 

Die kandidaten zijn steeds vaker zij-instromers. Koehorst: “Het aantal leerlingen dat aan een technische mbo-opleiding begint, neemt helaas elk jaar af. Mede omdat die schaarser worden, richten wij ons ook actief op andere groepen. Onder mensen die al werken zijn best geschikte kandidaten te vinden die willen doorstromen naar de functie van machine- of procesoperator of interesse hebben om de overstap te maken naar die beroepen. De meesten zien het echter niet zitten om daarvoor eerst een volledige mbo-opleiding te volgen. Met de modulaire VAPRO-opleidingen hebben we daarvoor een oplossing ontwikkeld, die we sinds twee jaar aanbieden.” 

Modulaire opleiding 

Die modulaire VAPRO-opleidingen bestaan uit verschillende modules die deelnemers individueel online kunnen volgen. Door die opzet zijn ze, aldus Koehorst, goed te combineren met een baan. Daarnaast krijgen de deeltijdstudenten 20 uur een-op-een begeleiding van een docent. VAPRO biedt die opleidingen aan op de niveaus basisoperator en VAPRO A, B en C. Met een meesterproef wordt de opleiding afgesloten en als de kandidaat daarvoor een voldoende krijgt, ontvangt die het VAPRO-diploma. “Met de modulaire opleidingen sluiten we aan bij de ontwikkelingen en veranderende behoeftes in de arbeidsmarkt en dragen we bij aan het verminderen van de krapte”, legt Koehorst uit. “De populariteit van die opleidingen maakt dat wel duidelijk. Een groot deel van de mensen die via VAPRO Recruitment gedetacheerd is, doorloopt bijvoorbeeld dat traject. Voor hen is de opleiding overigens kosteloos. Bij VAPRO Recruitment werken wij met een detavast-constructie waarbij medewerkers na een inleenperiode van anderhalf jaar in vaste dienst komen bij het bedrijf waarbij zij gedetacheerd zijn. En is er naast een VAPRO-opleiding behoefte aan een aanvullende bedrijfs- of branche-specifieke opleiding of training, dan kunnen wij daar met maatwerk ook in voorzien.” 

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!