Selecteer Pagina

Van Meeuwen Lubrication

door | 1 nov, 2023 | Bedrijveninfo

‘Meer impact met minder door slimmer te smeren. Elke dag weer’

“Dankzij industrie 4.0 komen steeds meer fabrieken tot het inzicht dat goed georganiseerd smeertechnisch onderhoud een belangrijke factor is in het voorkomen van kleine storingen die uiteindelijk het gehele productieproces stilleggen.” Aan het woord is Rogier van Meeuwen, managing director bij familiebedrijf Van Meeuwen Lubrication, specialist in industriële smering.

Tekst: Heleen van der Maas

Rogier van Meeuwen is de derde generatie aan het roer bij dit Nederlandse familiebedrijf. Zijn grootvader, oprichter van Van Meeuwen, begon in 1934 als motorolieleverancier. Na de Tweede Wereldoorlog richtte het familiebedrijf zich steeds meer op de industrie. Anno 2023, met bijna negentig jaar bestaansrecht, legt Van Meeuwen zich met kennis, diensten en producten toe op het verwezenlijken van een zo hoog mogelijke betrouwbaarheid van het machinepark bij haar klanten.

Smeertechnisch onderhoud

Van Meeuwen: “Door de integratie van kennis, diensten en producten, kunnen we ons puur focussen op hoe we bij onze klanten het smeertechnisch onderhoud naar een hoger niveau kunnen tillen. Daarbij gaat het uiteraard altijd om de balans tussen een zo hoog mogelijke betrouwbaarheid van het machinepark en een zo goed mogelijke beheersbaarheid van de kosten. Ook verduurzaming door steeds minder olie en vetten te gebruiken terwijl de betrouwbaarheid en levensduur van het machinepark toeneemt, maakt daar onderdeel van uit.”

Rogier van Meeuwen

Beter presterende oliën en vetten

De visie van het familiebedrijf is dan ook ‘meer impact met minder door slimmer te smeren. Elke dag weer’. Achter deze visie gaat een wereld schuil van op praktijkervaring gebaseerde doorontwikkeling van smeermiddelen, hardware voor het automatiseren van smeringstaken en software voor het organiseren en plannen van smeertechnisch onderhoud. “Kijkend naar de smeermiddelen, zie je dat waar vroeger om het jaar een olie ververst moest worden, dit nu vaak significant verlengd kan worden”, legt Van Meeuwen uit. “Dit realiseren we door betere producten in te zetten, en met bijvoorbeeld betere monitoring om zicht te krijgen op het moment dat een olie echt aan vervanging toe is. Inmiddels hebben we ook een fantastisch assortiment biologisch afbreekbare producten aan te bieden waarvan de prestaties qua bescherming en levensduur vele malen hoger ligt dan de standaard minerale producten.”

Automatisering van handwerk

Smeersystemen kunnen volgens Van Meeuwen een deel van de oplossing zijn om tijd te winnen. “Als je bepaald handmatig werk op een zorgvuldige manier kunt automatiseren, blijft het nog steeds een kosten-batenafweging of dat zinvol is. Maar, je kan je voorstellen dat automatisering van een bepaalde tijdrovende smeeractie op een complexe machine die wekelijks uitgevoerd moet worden, het werk een stuk eenvoudiger en veiliger maakt. Het is dan enkel nodig het smeersysteem te controleren in plaats van wekelijks de complexe handelingen waaraan ook nog eens veiligheidsrisico’s vastzitten, door een medewerker te laten verrichten.”

Plannen en administreren

Verder heeft Van Meeuwen software ontwikkeld om de werkopdrachten en de borging van alle taken rondom smeertechnisch onderhoud goed en makkelijk uit te voeren en te administreren. “De reden daarvoor, is dat op detailniveau smeertechnische onderhoudstaken heel anders in elkaar steken dan de gemiddelde onderhoudstaken. Vandaar de speciale software die overigens prima is te integreren in het al aanwezige digitale systeem voor algemeen onderhoud. Data-analyse stelt ons in staat om te leren en te verbeteren.”

Significante tijdsbesparing

De ‘meer impact met minder’-aanpak van Van Meeuwen kan ook een deel van de oplossing zijn voor het tekort aan personeel waar veel bedrijven in de maakindustrie momenteel mee te maken hebben. “Bedrijven die op basis van hun storingsdata realiseren dat gebrek aan preventief onderhoud de oorzaak is, kunnen de verbeteringen vaak niet realiseren omdat er niet voldoende onderhoudsprofessionals voorhanden zijn om de noodzakelijke onderhoudstaken uit te voeren. Daarom richten wij ons op het creëren van minder werk door slimmer te plannen, te automatiseren en betere smeermiddelen in te zetten. We hebben praktijkvoorbeelden van bedrijven die van vijf dagen smeren per week terug zijn gegaan naar één of twee dagen in de week. Dat is een significante tijdsbesparing.”

Toekomstbestendig

Met deze overall langetermijnvisie op smeertechnisch onderhoud, sluit Van Meeuwen aan bij klanten die net als het familiebedrijf zelf de waarde van preventief onderhoud inzien en kiezen voor een duurzame samenwerking. ”Familiebedrijven kijken vaak naar generaties in plaats van naar de komende vijf jaar. Wij bestaan nu drie generaties. Dat betekent dat we hebben bewezen samen met onze medewerkers en klanten in staat te zijn om onszelf steeds opnieuw uit te vinden en aan te sluiten bij de steeds weer nieuwe omstandigheden en eisen in de tijd. Dat zegt iets over de toekomstbestendigheid van ons bedrijf en de toekomstbestendigheid van onze klantrelaties.”

Naast zijn rol bij Van Meeuwen, vervult Rogier van Meeuwen een bestuursfunctie bij het Familiebedrijvennetwerk Nederland (FBNed). FBNed is ‘hét inspirerend netwerk’ voor families die eigenaar zijn van een familiebedrijf. In deze editie van Europoort Kringen vind je een interview met directeur Albert Jan Thomassen van FBNed.

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!