Selecteer Pagina

Van Ginkel Concerns

door | 1 mei, 2021 | Bedrijveninfo

Uit de brand geholpen

Afgelopen december leverden Van Ginkel Concerns en Sprinkler services Europoort bij RBC Terminal een brandbeveiligingsinstallatie op. Het was niet zomaar een opdracht, maar één waarbij de leverancier een door het gezag opgelegde uitdaging vertaalde in een custom made oplossing. Die ook nog eens het fiat van de Veiligheidsregio kreeg.

Als je de Botlekbrug richting de Europoort over rijdt, zie je de terminal van RBC aan je rechterhand liggen. Daar leverden Van Ginkel Concerns en Sprinkler services Europoort pal voor de Kerst een bijzondere installatie op. In meerdere opzichten, vertelt Stef van Beers van Sprinkler services Europoort. Om uit te leggen hoe precies, moet hij eerst een paar stappen terug zetten. “Wij verkeren in de gelukkige omstandheidheid dat wij een fantastisch potentieel aan klanten hebben in onze voortuin – de Botlek – en onze achtertuin: de Europoort. [Van Ginkel Concerns en Sprinkler services Europoort zijn in Vierpolders gevestigd, red.]. Wij, en directeur/eigenaar Ferdy van Ginkel in het bijzonder, beschikken over een goed netwerk en weten wat er speelt bij bedrijven, overheden en handhavers.”

Vergunning ontvangen

Dit gegeven stelt het bedrijf in staat vroegtijdig bij klanten aan tafel te komen, als er naar vestiging, nieuwbouw of uitbreiding wordt gekeken. Zo ging het ook bij RBC, dat een aanwijzing van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had gekregen. “Er moest wat met de brandbeveiliging gebeuren om de vergunning voor de opslag van gevaarlijke stoffen te verlengen”, blikt Van Beers terug. Op het 40.000 vierkante meter grote terrein van RBC is een deel ingeruimd voor de opslag van containers met gevaarlijke stoffen. “Dat moet worden voorzien van brandbeveiliging om het risico op brand en milieuschade te beperken. De door RBC ingeschakelde adviseur kwam er echter niet uit met de Veiligheidsregio en de DCMR. Wij zijn erbij aangeschoven, hebben de aanwijzing van de handhavers vertaald in een voorstel en werkten dit uit met een stuk engineering, een tijdsplanning en een kostenplaatje. De Veiligheidsregio en DCMR lieten daarop weten dat RBC een vergunning ontvangt, als het deze installatie zou bouwen.”

Op afstand

Dit groene licht werd afgelopen zomer gegeven, waarna Van Ginkel Concerns en Sprinkler services Europoort begonnen te bouwen. Bij de stacks van de containers installeerde het een schuiminstallatie, die wordt aangestuurd door een detectie-installatie. Deze is in staat een brand te signaleren via de hittedetectiekabel. Mocht dat het geval zijn, dan meldt de brandmeldcentrale in de centrale blusunit dit door het glasvezelnetwerk aan de controlekamer. “De operator kan op afstand vanuit de controlekamer de installatie bedienen met behulp van een knoppenpaneel”, legt Van Beers uit. “In de centrale blusunit staan ook de dieselpomp, de schuimbijmenging en de kleppen die aan de verschillende installaties zijn gekoppeld. Het water wordt betrokken uit een grote watertank die we ernaast hebben geplaatst. Het geheel werd in december geopend in aanwezigheid van onder andere vertegenwoordigers van DCMR en de Veiligheidsregio.”

Visitekaartje

Volgens Van Beers is het geen installatie die je vanuit een boekje kunt bestellen. “Wij hebben een custom made oplossing geleverd, waarover we met verschillende partijen hebben nagedacht. Ter overtuiging hebben wij nog een live test uitgevoerd. Daaruit bleek dat de installatie werkt zoals die dat ook hoort te doen. Gelukkig maar, want wij hebben hiermee ook een zeker financieel risico genomen. Het was een mooi project, waarmee wij ons visitekaartje hebben afgegeven. We weten dat er meer bedrijven in de Europoort en Botlek zijn die met deze problematiek van doen hebben. Wij staan klaar om ze hiermee te helpen.”

Meedenken

“Wij kennen de weg”, zegt Van Beers over de bijdrage die Van Ginkel Concerns en Sprinkler services Europoort kunnen leveren. “Wij proberen te adviseren en een en ander te vertalen in concrete voorstellen, die in de praktijk realiseerbaar zijn.” Doordat brandbeveiligingsinstallaties in de Europoort tegenwoordig vaker worden geïnspecteerd dan vroeger, vragen asset owners Van Beers en zijn collega’s vaker voor soortgelijke vraagstukken aan tafel. Om mee te kijken en mee te denken aan een oplossing. “We zijn met verschillende bedrijven in gesprek. Voor de klant is dat fijn, want hij profiteert van onze know-how, ons advies en onze voorstellen. Wij op onze beurt maken zo kans een opdracht te kunnen uitvoeren. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!