Selecteer Pagina

United Rentals

door | 1 sep, 2022 | Bedrijveninfo

Veilig en vertrouwd vloeistofmanagement én stroomoplossingen

Wie het over vloeistofopslag en -behandeling heeft, komt al snel uit bij United Rentals (voorheen BakerCorp). De vloeistofspecialisten uit Zevenbergschen Hoek hebben hun sporen in de industrie en petrochemie in de afgelopen tachtig (!) jaar ruimschoots verdiend. Maar nieuwe ontwikkelingen dienen zich in rap tempo aan: zo biedt United Rentals tegenwoordig ook oplossingen voor tijdelijke stroomvoorziening. Hendrik Jan Molenaar, general manager Benelux bij United Rentals, geeft een kijkje in de keuken. 

Tekst: Connie Lindhoud

“Bij de verwerking en behandeling van (vervuilde) vloeistoffen zijn er twee mogelijkheden: óf je voert de vloeistoffen af naar een verwerkingsinstallatie elders óf je brengt de opslag- en verwerkingsinstallatie naar de locatie van de vloeistoffen. Die laatste optie is ons specialisme”, vertelt Molenaar. 

Baker Tank

“De Baker Tank staat als opslagtank aan de basis van onze oplossingen. Hierin worden de te verwerken vloeistoffen in grote hoeveelheden tijdelijk opgeslagen. Deze door onszelf ontwikkelde Baker Tanks zijn voorzien van allerlei toebehoren om een grote diversiteit aan vloeistoffen efficiënt en veilig op te slaan. Bovendien zijn ze handig te plaatsen zonder dat er een hijskraan of vorkheftruck aan te pas komt. Zowel bij calamiteiten als bij reguliere onderhoudswerkzaamheden zijn de Baker Tanks dus een uitkomst”, vervolgt Molenaar.

Verwerkingsoplossingen

“Met opslag alleen ben je er nog niet. Het uiteindelijke doel is om de opgeslagen vloeistoffen op een zodanige manier te verwerken dat er zo weinig mogelijk schadelijke restproducten overblijven, ter bescherming van het milieu. Om dit te realiseren gebruiken we diverse filtratie- en scheidingstechnieken. Maar eerst zetten we onze Sales & Solutions Engineers aan het werk om, in samenwerking met de opdrachtgever, de precieze samenstelling van de vloeistoffen te onderzoeken en een goede oplossing te ontwikkelen om schadelijke en vaste stoffen eruit te halen. Voordat onze filtratie- en scheidingssystemen, opslagtanks, pompunits, generatoren en overig materieel ter plaatse komen, is er dus al veel voorbereiding en denkwerk gebeurd”, aldus Molenaar.

Storingen en calamiteiten

Hij vervolgt: “Bij een brand is vervuild afvalwater een flinke uitdaging. Dit afvalwater bevat vaak stoffen die belastend zijn voor het milieu en oppervlaktewater. Opslag en daarna een goede verwerking hiervan is daarom van groot belang. Hiervoor hebben we bij United Rentals dan ook alles in huis: van opslagtanks tot pompsystemen, filtratie-units én de bijbehorende stroomvoorziening.”

Hendrik Jan Molenaar

Klasse apart

“Onze industriële pompsystemen zijn trouwens wel een klasse apart: ze zijn speciaal ontwikkeld voor de industrie, zijn chemisch compatibel, hebben ATEX-certificering en een afschakelmechanisme waarmee ze in hoog risico locaties veilig gebruikt kunnen worden. Ook bij storingen staan we paraat: zo was er een poosje geleden een grote storing bij een biologische afvalwaterzuivering. Eerste prioriteit was om snel extra opslagcapaciteit te organiseren voor de opvang van afvalwater. Hiervoor hebben we maar liefst 160 opslagtanks gemobiliseerd vanuit onze Europese vestigingen, waarmee de continuïteit voorlopig verzekerd was. Daarna hebben we een oplossing uitgewerkt om de afvalwaterzuivering weer operationeel te krijgen. Je ziet, onze specialisten staan voor niets en klanten kunnen 24/7 bij ons terecht”, zegt Molenaar trots.

Toekomst 

“Met de overgang naar United Rentals is onze range aan diensten en materieel flink uitgebreid: we bieden sinds vorig jaar nu ook oplossingen voor tijdelijke stroomvoorziening voor ons eigen materieel op locatie én op allerlei andere locaties waar behoefte aan elektriciteit is. Deze combinatie op het gebied van vloeistofmanagement en stroomvoorziening levert veel kennis en mogelijkheden op voor nieuwe duurzame oplossingen die tevens tegemoet komen aan de toenemende milieuregelgeving. Dat maakt United Rentals uniek in de markt! Onze focus ligt hierbij op duurzame ontwikkelingen zoals elektrische battery packs. Ook alternatieve brandstoffen zoals waterstof hebben onze volle aandacht. Want hoe mooi is het als je de systemen waarmee (afval)vloeistoffen worden gezuiverd ook nog duurzaam van stroom kunt voorzien?”, zo is Molenaars mening.

Bouw en infra

“In de bouw en infra speelt het milieu- en duurzaamheidsaspect eveneens een grote rol”, stelt hij. “CO2- en stikstofuitstoot zijn sleutelwoorden; bij bodemsaneringsprojecten van een bedrijventerrein is er soms sprake van vervuild grondwater dat pas na grondige zuivering op het oppervlaktewater geloosd mag worden. De eisen en normeringen hiervoor worden steeds strenger. Met onze ervaring vanuit de industrie en petrochemie hebben we daar als United Rentals een goed antwoord op en zien we gelukkig dat steeds meer bouw- en infrabedrijven ons weten te vinden. We kunnen hier ook echt meerwaarde bieden doordat we een totaalassortiment aan modern huurmaterieel in huis hebben: van diverse typen opslagtanks tot een complete range pompsystemen, geavanceerde filtratie-units én natuurlijk stroomvoorziening. Alles in één hand: hoe handig is dat!” 

Veiligheid

“De manier waarop we binnen United Rentals omgaan met het thema veiligheid is absoluut bijzonder”, vindt Molenaar. “Elke dag begint met een interne bijeenkomst waarbij als eerste een veiligheidsthema wordt besproken. Onze ceo gaat hierin voorop en neemt actief deel. Het is zijn persoonlijke missie dat alle medewerkers na elke werkdag weer gezond naar huis kunnen. En dat merk je echt aan onze veiligheidscultuur en onderlinge samenwerking. Veilig werken zit in het DNA van onze medewerkers. Bij alles wat er gebeurt wordt eerst gekeken hoe dat zo veilig mogelijk kan. Het is mooi om te zien dat er door deze cultuur en werkwijze heel weinig incidenten zijn”, stelt Molenaar tevreden vast.

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!