TubeTrace van Thermon

De kwaliteit van eindproducten is in belangrijke mate afhankelijk van een juiste temperatuur in het hele productie- en controleproces. Soms gaat het simpelweg om het voorkomen van bevriezing, maar vaak is een specifieke temperatuur nodig om tot optimalisatie van het productieproces te komen. Hierin spelen warmtetracing en temperatuurmonitoring een belangrijke rol.

Tekst: Kim de Booij

Theo van Zalingen, sales manager Benelux bij tracing-specialist Thermon, vertelt dat de rol van tracing steeds groter wordt. “De bandbreedte van hoe hoog of laag de temperatuur moet of mag zijn, wordt steeds kleiner. Waar we voorheen bij olie bijvoorbeeld afwijkingen van enkele tientallen graden nog acceptabel vonden, gaat het nu vanwege kritischere processen en strengere vereisten om afwijkingen van slechts enkele graden. Dat vereist dus ook nauwkeurigere tracing. En isolatie overigens, want daar valt en staat onze tracing mee.”

TubeTrace

Waar bij conventionele tracing eerst een partij de pijpleiding komt aanleggen, dan een partij als Thermon de tracing aanlegt en vervolgens een isolatie- en buitenmantelspecialist ingeschakeld moeten worden, heeft Thermon nu een alles-in-één-oplossing ontwikkeld: TubeTrace®. Het is een complete bundel van een buis, tracing-kabel, isolatie en buitenmantel.

“TubeTrace® wordt vaak gebruikt bij sample-leidingen die van het proces naar het lab lopen”, legt Van Zalingen uit. “In die leidingen is het van groot belang om dezelfde temperatuur aan te houden als in het productieproces, zodat het lab betrouwbare metingen kan doen. En natuurlijk moet de leiding ook bestand zijn tegen de producten die er doorheen lopen. Daarom is TubeTrace® geen standaardproduct, maar altijd maatwerk.”

Engineering

Collega Sander van Bleiswijk, Directeur Operations, vult aan: “Nadat Theo de klantwensen en procesomstandigheden heeft besproken, gaan onze engineers aan de slag. Ze bepalen het juiste materiaal van de buis, de tube, afgestemd op het product dat door de buis zal gaan lopen. Op basis van de gewenste temperatuur berekenen ze tevens de tracing-sterkte. We kunnen hierin tot maar liefst 66 watt per meter gaan. Vervolgens wordt ook de isolatiedikte berekend, rekening houdend met omgevingsfactoren. Daar omheen gaat dan tot slot een buitenmantel van pvc.”

Binnen- en buitentemperatuur

Bij de berekening van de juiste tracing wordt niet alleen rekening gehouden met een optimale binnentemperatuur in de leidingen, ook de buitentemperatuur is van belang. Theo legt uit waarom. “Vrijkomende gassen uit bijvoorbeeld tankventielen kunnen bij bepaalde temperaturen explosiegevaar opleveren. Daar passen wij de maximum buitentemperatuur van onze kabels op aan.”

Snelle levering

TubeTrace® wordt bij Thermon in de VS gemaakt, maar ook in Pijnacker, waardoor snelle levertijden mogelijk zijn. Wouter Jongkind van de afdeling Planning Operations hierover: “We hebben hier in Pijnacker continu grote voorraden van alle soorten materialen op voorraad om de juiste samenstelling van de TubeTrace® te maken en snel te leveren. Korte lengtes van bijvoorbeeld 50 meter zijn vaak al binnen enkele weken beschikbaar.”

Eén leverancier

Het voordeel van TubeTrace® is dat het een compleet product is. Jongkind: “Je hebt niet met drie, maar met één leverancier te maken voor de bestelling en aanleg van je pijpleiding, tracing en isolatie. Door deze efficiënte werkwijze ben je goedkoper uit, sneller klaar en profiteer je van maximale waterdichtheid. Thermon staat namelijk bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit.” Om te illustreren waar dat uit blijkt, geeft collega Van Zalingen een voorbeeld: “In 1986 zijn we bij Shell gestart met tracing. De kabels van toen liggen er nu nog steeds.”

Concurrerend tarief

Dergelijke kwaliteit is meestal terug te vinden in de prijs. Van Bleiswijk: “Bij onze inkoop en in ons eigen productieproces kijken we continu hoe we het proces kunnen optimaliseren zodat we zo concurrerend mogelijk kunnen produceren. Dat lukt ook. Onlangs hebben we in Pijnacker flink geïnvesteerd in een geavanceerde machine om TubeTrace® mee te maken. Daardoor kunnen we nog sneller werken aan optimale kwaliteit met lagere kosten.”

Ook meet- en regelapparatuur

Tot slot vult Jongkind aan: “We zijn overigens niet alleen kabelleverancier voor tracing, maar bieden een breed scala aan meet- en regelapparatuur. Draadloze sensoren en thermostaten om continu de status van het proces in de gaten te houden.” En Van Zalingen: “Ik kom de mogelijkheden graag een keer bespreken, wanneer je interesse hebt. Indien mogelijk en gewenst kom ik langs op de plant en anders hebben we contact op afstand. Op basis van klantwensen en tekeningen kan ik al snel advies geven en een vrijblijvende offerte opmaken.”

Thermon

Thermon is in 1954 opgericht in San Marcos, Texas. Hier bevindt zich nog steeds de grootste productielocatie van het bedrijf. Pijnacker was de eerste locatie waarmee Thermon ook voet op Europese grond zette. Inmiddels is het bedrijf marktleider in Nederland en wereldwijd koploper in hoogwaardige e-tracing solutions voor de industrie.

Stoom- en e-tracing

Tracing kent verschillende methoden en doelen. Zo kan warmte worden gebruikt uit stoom (steamtracing) of elektriciteit (e-tracing). Stoom is op een plant vaak voorhanden, maar toch wordt om redenen van duurzaamheid en stabiliteit steeds vaker voor e-tracing gekozen.