Selecteer Pagina

Start aanleg Rotterdamse waterstofleiding na de zomer

door | 29 jun, 2023 | Infrastructuur, Nieuws, Waterstof

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Gasunie heeft besloten te investeren in het eerste deel van de waterstofleiding, die in Rotterdam zal worden gelegd. De investering hierin bedraagt 100 miljoen euro.

Hans Coenen, bestuurslid van Gasunie, maakte het besluit bekend tijdens een waterstofbijeenkomst in Brussel. Het eerste deel van de waterstofleiding maakt deel uit van een landelijk 1.200 kilometer lang netwerk dat de grote industriële regio’s in Nederland en omliggende landen met elkaar verbindt. Ook wordt het aangesloten op importterminals in zeehavens, binnenlandse waterstofproductie en grote opslagterminals voor waterstof. De totale investering in het netwerk bedraagt circa 1,5 miljard euro. Het waterstofnetwerk bestaat voor het grootste deel uit bestaande aardgasleidingen.

Waterstofleiding

Rotterdam geldt als een belangrijke toegangspoort voor waterstof naar Noordwest-Europa. Vanuit de haven kan waterstof via het netwerk worden getransporteerd naar industriële afnemers in Nederland, Duitsland en België. Het eerste deel van de waterstofleiding loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis. Dit is het traject van ongeveer 30 kilometer, dat in 2025 klaar voor gebruik moet zijn. De werkzaamheden zullen na de zomer in Rotterdam beginnen.

‘Belangrijke stap’

Coenen zegt trots te zijn dat het investeringsbesluit is genomen. “Deze start markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van de waterstofketen, die wij samen met partners zetten. Hier past ook een woord van dank aan het Havenbedrijf Rotterdam, Shell Nederland en het ministerie van EZK voor de constructieve samenwerking en aan onze aandeelhouder voor het vertrouwen. Wij dragen graag bij aan de verduurzaming en leveringszekerheid van de energievoorziening in Nederland en andere landen in Noordwest-Europa.”

Zie ook: ‘Wij bouwen geen lege leidingen’

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!