Selecteer Pagina

ST-Cleaning

door | 5 apr, 2022 | Bedrijveninfo

‘We doen alles om opdrachtgevers te ontzorgen’


ST-Cleaning in Brielle is een toonaangevend, industrieel schoonmaakbedrijf waar kwaliteit, veiligheid en innovatie voorop staan. Het familiebedrijf werd in 2013 opgericht en heeft vestigingen in Nederland, Oostenrijk, Duitsland en België. ST Cleaning is gespecialiseerd in industriële reiniging en dan met name in het reinigen van (opslag)tanks. Het bedrijf maakte de afgelopen jaren een flinke groei door en heeft inmiddels tweehonderd medewerkers in dienst.

Tekst: Saskia Petit

ST-Cleaning staat voor Special Tank Cleaning. Inmiddels doen ze veel meer dan alleen tanks schoonmaken. Het bedrijf voert alle voorkomende industrieel gerelateerde reinigingswerkzaamheden uit, zoals rioolreiniging, hogedruk reiniging, het reinigen van procesinstallaties en leidingen in de petrochemie en het transporteren van risicostoffen. Maar de specialistische knowhow ligt bij uitstek toch wel bij het tankschoonmaken. Het bedrijf staat garant voor een veilige uitvoering van werkzaamheden voor opdrachtgevers, met deskundig en ervaren personeel, geavanceerde apparatuur en moderne technieken.

Groei vasthouden

“Vanaf de start van het bedrijf is er sterk ingezet op innovatie”, vertelt Hannes Lerchbaumer van ST Cleaning. “Samen met de geleverde veiligheid en kwaliteit, hebben wij de afgelopen jaren een enorme groei kunnen realiseren en deze ook vast weten te houden. Groei is met het beperkte aanbod op de arbeidsmarkt niet altijd makkelijk, maar de groei vasthouden is een nog grotere uitdaging! ST Cleaning lukt dat door ervoor te zorgen dat het equipment up-to-date is, door goed opgeleid personeel en doordat we vooruitlopen op het gebied van technologische ontwikkeling. We staan bekend als een deskundige en betrouwbare partner. Ons personeel is in het bezit van alle in Europa wettelijk vereiste diploma’s en certificeringen.”

Vooruitstrevend

Als eerste bedrijf ter wereld startte ST Cleaning in 2015 met het schoonmaken van een olietank door middel van een ATEX Zone 0 robot. Lerchbaumer: “Het inzetten van een robot in plaats van mensen was heel vooruitstrevend. Vanaf de start van het bedrijf is het altijd het streven geweest om vanuit veiligheidsoverwegingen op termijn geen mensen meer de tank in te sturen (non-entry) en de emissie te beperken. ST Cleaning gelooft in een honderd procent non-entry cleaning. We zijn altijd op zoek naar technieken die ervoor zorgen dat het werk nog veiliger kan worden uitgevoerd. Het meeste schoonmaakwerk van zo’n tank, zeker waar het ruwe olietanks betreft, zit op de tankbodem. De robot concentreert zich dan ook op het schoonmaken van dit onderdeel. Onze innovatieve reinigingsmethodes zorgen ervoor dat medewerkers het equipment op afstand kunnen bedienen en hun werk kunnen uitvoeren buiten de gevarenzone. Er is daardoor veel minder fysieke belasting en er wordt op een efficiëntere en veiligere manier gereinigd.”

Innovaties

ST Cleaning is inmiddels vier robots verder en richt zich daarmee niet alleen meer op het reinigen van de bodem. Het bedrijf heeft ook op andere onderdelen van de tankschoonmaak nieuwe innovaties ontwikkeld die zich nu nog in de testfase bevinden, maar binnenkort zullen worden ingezet.
Lerchbaumer: “Zo gaat ST Cleaning stapje voor stapje naar een complete non-entry schoonmaakoperatie. In een ver verleden stond de tankschoonmaker niet bekend als een specialist. Dat is inmiddels helemaal anders. Van de mensen die nu betrokken zijn bij de schoonmaakoperatie wordt veel gevraagd. Zij moeten technisch onderlegd zijn, een robot kunnen besturen, functioneren op het hoogste veiligheidsniveau en op de juiste wijze omgaan met het equipment. ST Cleaning leidt ze op tot robot operator. Ze krijgen tal van veiligheidstrainingen, waaronder de SIR, VCA en bedrijfsspecifieke trainingen. Ook dit is een onderdeel van het innovatieproject, immers het personeel bedient deze innovaties. We kijken continu waar verbeteringen mogelijk zijn met oog op de veiligheid van de mensen.”

Bestaande technieken

Naast de eigen ontwikkelde innovaties maakt ST Cleaning ook gebruik van bestaande technieken, zoals milieuvriendelijk ontgassen. Er is een eigen mobiele ontgas-unit die op een containerchassis wordt aangeleverd. Door het gebruik van de unit kunnen bedrijven de emissie terugdringen en stankoverlast voorkomen. “Een mobiele gasinstallatie is flexibel en veelzijdig”, legt Lerchbaumer uit. “Hij kan worden gebruikt voor het ontgassen van opslagtanks, het ontgassen van pijpleidingen, bij het laden van schepen, enzovoorts. Bij tankreiniging onttrekt de unit dampen uit de tank om de tank snel onder LEL te krijgen. Dit verkort de doorlooptijd en voorkomt stankklachten in de omgeving. Ook hier zetten we voor de toekomst in op nul emissie.”

Safety first

ST-Cleaning biedt uiteraard ook de gebruikelijke traditionele werkzaamheden aan, zoals rioolreiniging, druk-vacuümtechniek/transport en drogestoffen-techniek. Lerchbaumer: “Met een breed scala aan voertuigen worden productrestanten, vloeistoffen en sludges opgezogen, maar ook droge stoffen. Alles onder ADR/VLG- en SIR-normering. Ook mechanische werkzaamheden behoren tot de mogelijkheden. Zeker bij het uit bedrijf nemen van een installatie kan mechanische ondersteuning de doorlooptijd van het onderhoud flink verkorten. Op die manier kan onze opdrachtgever kosten besparen. ST Cleaning is bij alle werkzaamheden kritisch op veiligheid, kwaliteit, gezondheid en milieu. ‘Safety first’ is ons motto. We bieden maatwerk en doen alles om opdrachtgevers zoveel mogelijk te ontzorgen.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!