Selecteer Pagina

Sky Access

door | 1 okt, 2022 | Bedrijveninfo

Innovatieve oplossingen voor inspectie en onderhoud van opslagtanks 

Sky Access onderscheidt zich door inventiviteit 

Met inventieve methodes maakt Sky Access het verschil. Een goed voorbeeld hiervan is het tanksysteem dat het bedrijf ontwikkelde. “Daarmee wordt in een zeer korte doorlooptijd de volledige binnenkant van een opslagtank bereikbaar gemaakt”, zegt technisch directeur Marin van Oorschot. “Daardoor kan op dezelfde dag nog begonnen worden met de werkzaamheden.” 

Tekst: Erik Stroosma 

Dat unieke tanksysteem bleek al vanaf de eerste inzet heel succesvol. Daardoor zijn er inmiddels ook enkele afgeleide methodes in de markt actief. Achterover leunen doet Sky Access dan ook zeker niet. “Om onderscheidend te blijven, kijken we continu naar verbeteringsmogelijkheden op het gebied van efficiency, kwaliteit en veiligheid”, geeft Van Oorschot aan. Samen met oprichter/eigenaar Ronny van Baal vormt hij de directie van het in Roosendaal gevestigde rope access-bedrijf. Vandaaruit bedient Sky Access onder meer de industrie in de havens van Rotterdam en Antwerpen. “Ronny begon het bedrijf in 2007 in het Limburgse Meerssen. In de begintijd werkten we veel voor de petrochemie op Chemelot. Later kwamen daar andere industrieën, on- en offshore olie en gas, de windindustrie en de utiliteitsbouw(beheer) bij. Voor die branches voeren we, inmiddels in heel de Benelux en daarbuiten, met behulp van industriële touwtechniek allerhande technisch onderhoud uit. Daaronder vallen montage en demontage, corrosie behandelen, lassen, niet-destructief onderzoek (NDO), (tank)inspecties, constructiewerk, stralen en schilderen en voor de on- en offshore windsector blade inspectie en -repair. We doen die werkzaamheden op moeilijk bereikbare en uitdagende locaties, zoals op hoogte en in besloten ruimten.” 

SkyDeck-werkplatforms 

Door die brede inzetbaarheid zijn de medewerkers van Sky Access niet alleen op bedrijfsterreinen, offshore installaties en windturbines te vinden, maar ook op onder meer bruggen, monumenten, stadions en wolkenkrabbers. “Een andere belangrijke activiteit is de engineering, montage en verhuur van werkplatforms”, vertelt Van Oorschot. Onder de naam SkyDeck bieden we modulaire, hangende werkplatforms aan die zeer efficiënt te monteren zijn. Ze zijn speciaal ontworpen voor projecten onder bruggen, maar ook heel goed inzetbaar voor andere infrastructuur en in de industrie, de offshore en bij onshore projecten. Vergeleken met conventionele hangsteigers zijn de SkyDeck-platforms vier keer zo snel op te bouwen en ook nog eens met veel minder mensen. Bovendien maken ze bereikbaarheid voor derden mogelijk op plekken waar dat anders technisch niet zou kunnen.” 

Koploperspositie 

De SkyDeck-platforms zijn een goed voorbeeld van een kostenbesparende en efficiëntieverhogende innovatie die Sky Access zijn klanten aanbiedt. Het in het begin van dit artikel reeds genoemde tanksysteem is daar een ander van. Van Oorschot legt uit wat die innovatie inhoudt: “Twaalf jaar geleden kreeg Ronny de uitdaging voorgelegd om een methode te bedenken waarmee je de binnenkant van een grote opslagtank, met een diameter van 20 meter, in een korte tijd volledig bereikbaar maakt voor het uitvoeren van inspecties en onderhoudswerkzaamheden met rope access. Hij bedacht een systeem met een hangend aluminium frame dat via een mangat of flens aan het dak bevestigd wordt. Dat frame kan 360 graden draaien waardoor de wanden en het dak van de tank geheel bereikbaar worden. Aan weerszijden van de aluminium constructie kunnen twee monteurs tegelijkertijd, via rope access, een tankwand inspecteren, repareren en/of conserveren. Dat Sky Access-tanksysteem is in elke opslagtank, dus ook in bijvoorbeeld gasbollen, inzetbaar en betekende vanwege de tijd en de kosten die het bespaart een doorbraak in de markt. Want met dit systeem, in combinatie met rope access, zijn dergelijke klussen tot maar liefst 70 procent goedkoper uit te voeren dan met eigen personeel op een tijdelijk te bouwen traditionele steiger. Een andere belangrijke troef zijn de multi-skilled teams die we op dat soort projecten inzetten. Die beschikken over alle technische vaardigheden die nodig zijn om een project in zijn geheel te kunnen uitvoeren. Ook dat scheelt de opdrachtgever een hoop organisatie en tijd. Met ons tanksysteem hebben we een koploperspositie in de markt. Om die te behouden, blijven we ons doorontwikkelen.” 

Nieuwe variant 

Dat doorontwikkelen leidde onder meer tot een eveneens gepatenteerde monoarm-variant. Sky Access gebruikt die in opslagtanks met een stijgleiding. Het frame wordt daar dan aan één kant aan bevestigd. Van Oorschot: “We werken nu aan een tanksysteem waarin beide varianten worden gecombineerd. Dat maakt het werk van de monteurs, maar ook van bijvoorbeeld inspecteurs van de opdrachtgever, straks nog eenvoudiger, efficiënter én ergonomischer. Zij hoeven dan niet meer de klimlijnen te gebruiken om controles uit te voeren, maar kunnen zich eenvoudig verplaatsen in de tank en positioneren op elke gewenste locatie. We verwachten die nieuwe variant vanaf voorjaar 2023 te kunnen aanbieden. Uiteraard aan klanten met opslagtanks en gasbollen, maar de tanksystemen zijn ook toepasbaar in onder andere rookgaskanalen in de industrie, levensmiddelensilo’s, op schepen en offshore installaties, noem maar op.” 

VCA**-gecertificeerd 

Het streven naar efficiëntie, om opdrachtgevers kosten te besparen, komt volgens Van Oorschot tot uiting in alles wat Sky Access doet. “Door ons voor elk project goed voor te bereiden en ervaren en hooggekwalificeerde multi-skilled teams in te zetten, kunnen we snel en efficiënt werken en voldoen aan de strengste kwaliteits- en veiligheidseisen. Als een van de weinige rope access-bedrijven in Nederland zijn we naast IRATA-gecertificeerd, voor industrieel klimmen, ook VCA**- en ISO-9001-gecertificeerd. Daarnaast zijn we momenteel bezig met implementeren van het ISO 45001-certificeringstraject voor gezond en veilig werken.” 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!