Selecteer Pagina

Shell wil uitstoot verlagen met nieuwe projecten

door | 14 apr, 2023 | Duurzaamheid, Energie, Nieuws, Petrochemie

Foto: Shell

Shell wil in Nederland binnen acht jaar de uitstoot van CO2 met 3,9 megaton verminderen ten opzichte van 2020. Het bedrijf wil dit vooral met nieuwe projecten realiseren.

Dit heeft Shell vastgelegd in een ‘expression of principles’ die het met de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft afgesloten. Het maakt onderdeel uit van de maatwerkafspraken. Hiermee verlaagt Shell zijn uitstoot in Nederland met ongeveer 60 procent in tien jaar tijd. De afspraken zijn goed voor 20 procent van de totale industriële ambitie in Nederland voor 2030.

Uitstoot reduceren

Een reeks aan al aangekondigde maatregelen moet de CO2-verlaging mogelijk maken, zoals het project Skyline Bij Shell in Moerdijk, deelname aan Porthos, de bouw van een biobrandstoffenfabriek bij de raffinaderij van Shell in Pernis en de bouw van een groene waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte. Twee derde van de CO2-reductie moet echter uit nieuwe projecten komen. Shell overweegt de inzet van een grote e-boiler om stoom te produceren, het wil CO2-opvang en -opslag uitbreiden en het onderzoekt de productie van synthetische brandstoffen gemaakt van CO2 en waterstof.

‘Mega-ambitie’

“Vandaag hebben we ons met de overheid verbonden aan een mega-ambitie om de uitstoot van Shell in Nederland te verminderen. Shell heeft de kennis, de expertise en zeker ook de ambitie om te zorgen dat veelbelovende innovaties op dit vlak worden uitgerold. Niet voor niets kondigden we de afgelopen jaren dan ook voor miljarden euro’s aan investeringen aan in de Nederlandse energietransitie. De aankondiging van vandaag sluit aan bij onze wereldwijde ambitie om onze eigen uitstoot te halveren tegen 2030. We gaan nu met elkaar aan de slag om deze maatwerkafspraken verder uit te werken”, aldus Frans Everts, president-directeur van Shell Nederland.

Zie ook: Shell schakelt Equans in voor E&I

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!