Selecteer Pagina

Samen staan we FERM 

door | 1 aug, 2022

Ongeveer zes jaar geleden kreeg ik de opdracht van burgemeester Aboutaleb om een project te starten met als doel om de cyberweerbaarheid van de Rotterdamse haven te vergroten. Er lagen toen al verschillende rapporten waaruit bleek dat het met de digitale beveiliging droevig was gesteld. Samen met Deltalinqs, de politie en de gemeente Rotterdam zijn wij toen van start gegaan en kort daarna was de geboorte van FERM een feit.  

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”2,4″ ihc_mb_template=”3″ ]

Door René de Vries

Je kunt je het nu bijna niet meer voorstellen, maar toen waren wachtwoorden als welkom01 nog heel gebruikelijk. En ook een post-it met daarop een wachtwoord geplakt onder een beeldscherm was niet echt een uitzondering. 

De afgelopen jaren is er veel gebeurd op cybergebied en niet altijd positief. Zo herinner ik mij nog goed de hack van de APM terminals. Voor mij de eerste keer dat het echt duidelijk werd dat wij als haven zeer kwetsbaar zijn. Dagenlang lagen er twee terminals in Rotterdam plat en elders in de wereld nog veel meer. Veel schade voor APM en nog veel meer schade voor heel veel andere bedrijven. Het werd pijnlijk duidelijk dat de voortdurende optimalisatie van logistieke processen weinig verstoring kan hebben. Overigens hebben we daar nu al twee jaar last van, verstoring van allerlei processen. 

FERM is de afgelopen jaren gegroeid van een project naar een professionele stichting. 

Er worden zogenaamde port cybers cafe’s georganiseerd met interessante presentaties van deskundige sprekers. Jaarlijks wordt er een grote cyberoefening, CyberNautics, georganiseerd. 

Daarnaast worden er ook trainingen voor eigen personeel aangeboden. 

En, belangrijk, via FERM, hebben leden toegang tot dreigingsinformatie van het Nationaal Cyber Security Centrum. Deze informatie is alleen beschikbaar voor een beperkt aantal organisaties. 

Nu kan ik mij voorstellen dat u denkt is dat nou allemaal echt nodig, lid worden van FERM. 

Ik denk het wel, nog sterker, het is meer dan ooit nodig om als bedrijf je cyberweerbaarheid op orde te hebben. Immers, de digitalisering gaat in rap tempo, steeds meer bedrijven zijn digitaal met elkaar verbonden en daarnaast geeft de huidige geopolitieke situatie niet echt aanleiding om achterover te leunen. 

Natuurlijk is FERM niet een panache voor je hele digitale beveiliging. Maar het helpt wel! Daarnaast ben je onderdeel van een community in de Rotterdamse haven; samen met collega’s die dezelfde uitdagingen hebben waardoor ze elkaar ook uitstekend kunnen helpen. 

Vanuit FERM is er ook de afgelopen periode een scan uitgevoerd bij een groot aantal bedrijven (meer dan 500). Helaas met niet altijd een goed resultaat. Deze bedrijven krijgen over enige weken een brief in de bus en daarna wordt er ook telefonisch contact opgenomen. 

Omdat gebleken is dat er ook een duidelijke link is tussen ondermijning en cyber security heeft FERM binnenkort ook mogelijkheden om bedrijven op dat punt te helpen. 

Kortom, er gebeurt veel, nog lang niet voldoende, maar we gaan door! 

Immers samen staan we FERM. 

[/et_bloom_locked]

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!