Selecteer Pagina

Risk Safety 

door | 30 nov, 2022 | Bedrijveninfo

Efficiënte inzet van veiligheidsmedewerkers

Ingehuurde veiligheidsmedewerkers zijn actief tijdens (brand)gevaarlijke werkzaamheden van jouw onderhoudsstop, maar niet tussen die werkzaamheden door. Dat kan anders, volgens Risk Safety

Tekst: Kim de Booij

Risk Safety is een leverancier van veiligheidsmedewerkers en vormt samen met Risk Security een one-stop-shop voor alles op het gebied van veiligheid. Van brand- en mangatwachten, gasmetristen, veiligheidskundigen, verkeersregelaars, EHBO-, BHV- en beveiligingsmedewerkers tot allerhande veiligheidstechnieken. 

Dienstbaar

Directeur Ruben Piet richtte Risk Safety vijf jaar geleden op vanuit de overtuiging dat de veiligheidsbranche zich meer dienstbaar moet opstellen. “Veiligheidsmedewerkers zijn in diverse situaties niet volcontinu actief. Ze moeten op een dag bijvoorbeeld tijdens bepaalde activiteiten toezicht houden, maar hebben tussen die activiteiten door geen functie. Dat is zonde. Veel liever zie je dat deze medewerkers ook tussentijds dienstbaar ingezet worden.” 

Extra taken

De oplossing ziet Risk Safety in extra taken voor veiligheidsmedewerkers. “Samen met onze opdrachtgevers bespreken we welke taken we aanvullend kunnen doen, bijvoorbeeld op het gebied van safety support. Denk aan het controleren van blus- en hijsmiddelen en werkplekken. We kunnen daarbij mogelijke issues signaleren en voorkomen. Maar ook voorraadbeheer van PBM’s en andere facilitaire zaken kunnen we vrij eenvoudig meepakken. Daarmee besparen we onze opdrachtgever tijd en kosten en verhogen we de veiligheid.”

Initiële taken

Op de momenten dat het nodig is, staat de veiligheidsmedewerker paraat voor de uitvoering van zijn initiële taken. “We worden in de industrie veelal gevraagd voor toezichthoudende taken en gasmetingen bij (brand)gevaarlijke situaties. Ook voor veiligheid bij het betreden van besloten ruimtes en de beveiliging van havens door ISPS-gecertificeerde beveiligers kloppen bedrijven regelmatig bij ons aan”, aldus Piet. Collega Victor Pourchez vult aan: “Ook het bewaken van het toegangsbeleid en het zorgdragen voor de aanwezigheidsregistratie voor hele terminals of delen daarvan, zijn veel voorkomende taken.”

Victor Pourchez

Mix van mensen en techniek

Hoewel Risk Safety zo’n 300 veiligheidsmedewerkers ter beschikking heeft, kijkt men vooral ook naar mogelijkheden om hen níet te moeten inzetten. Piet: “Er wordt nog wel eens ouderwets gedacht dat hoe meer veiligheidsmensen je inzet, hoe veiliger het is, maar zo werkt het niet. Het is juist de mix van mensen en techniek waarmee je situaties veiliger maakt. Er zijn tal van situaties waarin techniek, zoals camera’s, tourniquets, (gas)meetapparatuur en daaraan gekoppelde software, ondersteunend en aanvullend kan zijn.”

Veiligheid doorontwikkelen

In een tijd met enorme personeelstekorten en oplopende grondstof- en energieprijzen, klinkt een mogelijke besparing op personele inzet als muziek in de oren. “Toch merken we dat nog lang niet alle bedrijven voor de technieken openstaan”, brengt Piet ter sprake. “Bestaande veiligheidsplannen van opdrachtgevers, met onder meer instructies rondom het minimum aantal veiligheidsmensen in bepaalde situaties, zorgen ervoor dat hier lastig verandering in komt. Ik begrijp het wel, die plannen zijn niet voor niks geschreven, maar ze zijn gebaseerd op de situatie van bijvoorbeeld tien jaar of langer geleden. De techniek is in de tussentijd enorm doorontwikkeld.”

Waarde van de mix

Piet verwacht dat de techniek in veiligheid, ergens in de komende vijf jaar, wel een enorme vlucht gaat nemen. “Men zal steeds meer de waarde van de mix mens/techniek gaan inzien. Niet alleen in veiligheid op het moment zelf, maar ook als evaluatietool achteraf. We kunnen het hele netwerk aan technische veiligheidsmiddelen verbinden met software. Daaruit komen waardevolle managementrapportages waardoor een volgende onderhoudsstop nog efficiënter kan verlopen.”

Meer leveren

“Dat is overigens altijd ons doel”, geeft Pourchez aan. “We zijn continu op zoek naar verbetermogelijkheden waar onze opdrachtgevers hun voordeel mee kunnen doen. Dat maakt ons werk ook zo leuk: meer leveren dan onze opdrachtgevers van ons vragen of verwachten. Dat kan zijn op het gebied van veiligheid, maar ook op andere vlakken zoals efficiëntere werkprocessen en herziening van taakverdeling als oplossing voor personeelstekorten.”

Optimale toegevoegde waarde

“Daarom worden we ook graag in een zo vroeg mogelijk stadium uitgenodigd om mee te denken in een goed plan van aanpak voor het project”, vult Piet daarop aan. “We kunnen dan echt toegevoegde waarde leveren en kosten besparen voor onze opdrachtgevers.” “Precies”, beaamt Pourchez. “Als we in een laat stadium worden ingeschakeld, doen we ook het maximale, maar als we er eerder bij zijn, zijn we tot veel meer in staat. Dus schakel ons tijdig in.”

Allround veiligheidsmedewerkers

De veiligheidsmedewerkers van Risk Safety en Risk Security zijn inzetbaar in tal van branches en situaties. Waar mogelijk kunnen ze een dubbele opdracht uitvoeren, zoals brandwacht en beveiliger. Zo hoef je maar één persoon in te huren, niet twee.

Veiligheidskennis in huis (houden)

Risk Safety gaat voor langetermijnrelaties. Hierdoor blijft de kennis over veiligheid van je bedrijf geborgd, ook bij wisseling van de wacht van eigen veiligheidskundigen. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!