Selecteer Pagina

Rijk legt 180 miljoen bij voor walstroominstallaties

door | 23 mei, 2023 | Duurzaamheid, Haven, Nieuws

Walstroominstallaties

Het ministerie van Infrastructuur maakt 140 miljoen euro vrij voor de realisatie van walstroominstallaties in Nederlandse zeehavens. Uit het klimaatfonds komt daar nog eens 40 miljoen euro bij.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft een intentieovereenkomst getekend met de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ), waarin publiek-private afspraken over het uitrollen van walstroom zijn vastgelegd. Europese regels stellen het vanaf 2030 verplicht dat containerschepen, cruiseschepen en passagiersschepen vanaf 5.000 gross tonnage in Europese havens van walstroom moeten worden voorzien.

Walstroominstallaties

Om aan deze verplichting te voldoen, zal er ongeveer 270 megawatt aan walstroomvermogen in de havens moeten worden geïnstalleerd, heeft BOZ berekend. Dit vergt een investering van ruim 300 miljoen euro. De milieuwinst van de walstroomvoorzieningen bedraagt een CO2-reductie van ruim 220 kiloton per jaar (dit is ongeveer hetzelfde als wanneer 75.000 huishoudens van het gas afgaan) en 2,5 kiloton NOx-reductie. De milieuvoordelen worden groter als ook andere schepen van de walstroom gebruik zouden maken.

Niet sluitend

Boudewijn Siemons, BOZ-voorzitter en coo bij het Havenbedrijf Rotterdam, prijst het kabinet om de geboden subsidie. Volgens hem is er nog geen sluitende business case voor walstroom voor terminals en rederijen. “Met de voorgenomen subsidieregeling hebben IenW en BOZ aantrekkelijke randvoorwaarden opgesteld om nu al walstroom aan te leggen, vooruitlopend op de verplichte Europese invoering van walstroom per 2030.”

Zie ook: Walstroomproef bij Vopak in Botlek

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!