Selecteer Pagina

Proefvaart nieuw binnenvaartschip op waterstof

door | 17 nov, 2023 | Nieuws, Waterstof

Het Waterstof Elektrisch Vrachtschip Antonie (WEVA) heeft vorige maand voor het eerst een proefvaart afgelegd. Die is goed verlopen; ook is het binnenvaartschip gecertificeerd en gekeurd.

WEVA is gebouwd door Concordia Damen uit Werkendam voor rederij Lenten Scheepvaart. Het is het allereerste nieuwgebouwde binnenvaartschip op waterstof ter wereld. Op maandag 23 oktober vond de technische proefvaart plaats, waarbij het schip door Lloyd’s Register werd gekeurd en een voorlopig certificaat ontving om in gebruik te worden genomen. Volgens Concordia Damen is de proefvaart goed verlopen.

Binnenvaartschip

Het schip gaat zout vervoeren voor Nobian. Lenten Scheepvaart vervoert al jaren zout van Delfzijl naar de fabriek van Nobian in de Botlek. Nobian maakt zout van onder meer chloorkali, met waterstof als restproduct. Deze waterstof dienst straks als schone brandstof voor de Ms. Antonie. De hierbij betrokken partijen spreken van ‘een schoolvoorbeeld van een circulaire keten’. Het schip wordt uitgerust met waterstofcontainers, die genoeg energie bieden voor een emissieloos transport Delfzijl-Rotterdam-Delfzijl.

Zie ook: Waterstofprojecten vertraagd door derdentoegang

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!