Nieuw, geautomatiseerd distributiecentrum

President Safety beschikt sinds 1 maart dit jaar niet alleen over een nieuw distributiecentrum waarin het veel meer voorraad opslaat, ook heeft de PBM-groothandel verschillende bedrijfsprocessen geautomatiseerd. “Hier hebben niet alleen wij, maar vooral onze klanten baat bij.”

Sinds een klein half jaar heeft President Safety zijn nieuw gebouwde distributiecentrum aan de Argon in Oud Gastel [Industrieterrein Borchwerf II, vlakbij Roosendaal, red.] in gebruik genomen. Het complex heeft een oppervlakte van zo’n 5.000 vierkante meter, is 14 meter hoog en biedt ruimte aan ruim 10.000 palletplekken; dit is mede mogelijk door het smallegangenconcept. “De ruimte is relatief niet zo groot, maar zeer efficiënt ingericht. In vergelijking met het vorige distributiecentrum in Hellevoetsluis kan President Safety er veel meer voorraad kwijt. De ruimte is vijf keer groter”, vertelt Eric Liesting van het bedrijf. “Dat was wel nodig ook, want we waren uit ons jasje gegroeid. We houden nu een voorraad aan voor een periode van drie tot zes maanden, tot tevredenheid van onze klanten, die hun bestelde PBM de volgende dag in huis hebben.”

Continuïteit

“Wij doen dit ook omdat er logistiek een en ander aan de hand is aan de andere kant in de wereld”, verklaart Liesting de keuze voor het vergroten van de voorraden. “Onze producten komen veelal uit het Verre Oosten. In China worden nog altijd lockdowns opgelegd. Niet alleen vanwege corona, maar ook om aan emissie-eisen te voldoen wordt er soms voor gekozen om een fabriek een paar maanden stil te leggen. Een andere factor is de beschikbaarheid van containers. Tijdens de coronacrisis was die dramatisch, maar we ervaren er nog altijd de gevolgen van. De continuïteit van voor corona is nog steeds niet hersteld. Door onze voorraad te vergroten, spelen wij op deze ontwikkelingen in en hoeven wij niet mis te grijpen.”

Foutmarges verdwenen

President Safety heeft de ingebruikname van het nieuwe distributiecentrum aangegrepen om een aantal zaken te automatiseren. “Daar hebben niet alleen wij, maar vooral onze klanten baat bij”, verklaart Liesting. Zo is een groot deel van het logistieke proces geautomatiseerd. “In het magazijn zijn smalle gangen met een inductielijn, waarover geautomatiseerde heftrucks aan beide kanten kunnen picken”, zegt hij. “Het picken gebeurt met voice picking en scan picking. Fouten zijn hierdoor nagenoeg uitgesloten. Na het picken gaat een product op de band, waar het automatisch wordt gescand, bij elkaar wordt gevoegd, gaat er een verzendlabel op en wordt de bestelling gewogen en gefotografeerd. Zo zorgen wij ervoor dat de foutmarges zo goed als verdwenen zijn.”

Koppeling

Tot de klantenkring van President Safety behoren bedrijven met een webshop. Voor veel klanten neemt de PBM-groothandel de fulfillment voor zijn rekening, vertelt Liesting. Dat komt erop neer dat de webshop levert vanuit het magazijn van President Safety, met de pakbon en het verzendlabel van de webshop. Deze klanten hebben profijt van een andere automatiseringsslag die President Safety doorvoert. “Wij zijn bezig om ons ERP-systeem middels een API te koppelen met die van de webshops van onze klanten. Vroeger stuurden wij een Excel- of CSV-bestand met productdata naar klanten, die deze op hun website konden uploaden. Dankzij deze koppeling gaat dit nu automatisch. De productgegevens, inclusief bruto prijzen en voorraadpositie staan direct op de website. Dit maakt de webshop niet alleen actueel, ook halen wij er hiermee het nodige handwerk uit.”

Nieuwe A-merken

De ingebruikname van het nieuwe distributiecentrum is niet het enige nieuws dat Liesting te melden heeft. “Het afgelopen jaar hebben we een aantal mooie A-merken in ons assortiment opgenomen. Zo zijn we distributeur geworden van Ansell, aanbieder van werkhandschoenen. Ook zijn we preferred supplier geworden van Sioen, dat gecertificeerde kleding en regenkleding aanbiedt. Dit is een groot merk in Europa. Verder zijn we licentiehouder geworden van Rucanor Work, waarvoor wij veiligheidsschoenen ontwikkelen. Deze zullen in het eerste kwartaal van het jaar 2023 worden geïntroduceerd.” Dit laatste is volgens Liesting illustratief voor een belangrijke trend op het gebied van veiligheidsschoenen, die niet alleen veilig dienen te zijn maar er ook leuk uit moeten zien. “Ons nieuwe distributiecentrum heeft ertoe bijgedragen dat wij deze A-merken aan ons portfolio hebben kunnen toevoegen. Het schept vertrouwen als je alles uitstekend voor elkaar hebt en producten goed kunt verkopen en verdelen.”

Soepel draaien

De zaken gaan voorspoedig, beaamt Liesting. “We zijn zes jaar geleden begonnen en hebben veel expertise in huis gehaald. Van klanten hoor ik dat zij onze slagvaardigheid waarderen. Als ze op zoek zijn naar een oplossing voor hun PBM-probleem, dan zorgen wij ervoor dat zij die binnen een kwartiertje krijgen. Mede hierdoor groeien wij hard. We zijn lang niet de grootste PBM-groothandel, maar ik vermoed dat wij wel de snelst groeiende zijn. Jaarlijks realiseren wij mooie double digit groeicijfers.” De komende maanden wordt er volgens Liesting ingezet op het soepel laten draaien van de automatisering. “Er wordt met veel verschillende softwarepakketten gewerkt. Vaak komt er handwerk bij kijken om die op elkaar aan te sluiten. Wij zijn daarin veeleisend. Klanten moeten gemakkelijk bij ons hun bestelling kunnen plaatsen en die de volgende dag bezorgd krijgen. Dat gegeven blijft voor ons voorop staan.”