Oplossing tegen corrosie onder isolatie

Je zou het een sluipmoordenaar kunnen noemen: corrosie onder isolatie. Je ziet het niet, maar het kan er zijn en als het er is, vormt het een groot risico. Geen wonder dus dat steeds meer bedrijven naar een oplossing zoeken voor dit probleem.

Tekst: Kim de Booij

Corrosie onder isolatie is vaak het gevolg van vocht. Tijdens het installatieproces kan het isolatiemateriaal nat worden door weersinvloeden of andere externe factoren. Wanneer de isolatie het vocht opneemt, kan er op termijn ernstige corrosie van het metaal onder de isolatie ontstaan met alle gevolgen van dien. Calamiteiten, downtime, zaken waar geen enkel bedrijf op zit te wachten.

Waterafstotendheid

Tijd dus om de waterafstotendheid van isolatie eens flink onder de loep te nemen, beredeneerde isolatiespecialist Paroc. “Er zijn al veel isolatieproducten op de markt die ruimschoots voldoen aan de EN13472-norm voor waterabsorptie”, begint Peter van Zandbergen, business director global industry. “Maar goed kan altijd beter. Onze onderzoeksafdeling houdt zich continu bezig met innovatie en heeft nu een product ontwikkeld dat de beste resultaten geeft in de markt. Onafhankelijke laboratoria tonen aan dat het 10 keer beter is dan de norm en 2 keer beter dan het beste product van onze sterkste concurrent.”

Gecombineerde oplossing

En er is nog meer, vertelt Van Zandbergen. “We innoveren niet om te innoveren, maar om het gebruiksgemak van de mensen die onze materialen verwerken te optimaliseren. Dankzij alle expertise binnen ons bedrijf en onze zusterbedrijven hebben we een gecombineerde oplossing kunnen ontwikkelen waarbij niet alleen de waterafstotendheid is geoptimaliseerd, maar ook zaken als brandbestendigheid, geluidsisolatie en temperatuurbereik. Van onze WR-producten is dat tot 300 oC, ofwel 572 oF.”

Paroc?

Het zijn unieke en indrukwekkende resultaten. Hoe komt het dat nog niet iedereen van deze innovatie afweet en soms zelfs nog niet van Paroc gehoord heeft? “We zijn ontzettend goed in ons vak en onze productresultaten spreken voor zich, maar we hebben nog te weinig aandacht gegeven aan goede marketing. Andere partijen zijn daar actiever in geweest. Wij laten ons nu ook meer en meer zien. In marketing en natuurlijk op locatie waar we graag advies geven aan bedrijven over de mogelijkheden en prestaties van onze producten.”

Geheim recept

Wat Paroc niet zal laten zien, en terecht, is het recept van hun innovatie WR-product. Dat zit deels verscholen in de bijzondere samenstelling van de steenwol. “Steenwol is gemaakt van, het mag duidelijk zijn, steen. Een ideaal natuurproduct, want het stoot water af, net zoals de veren van een vogel dat doen. Door een specifieke samenstelling van steensoorten en een doordacht productieproces hebben we de waterafstotendheid van onze isolatieproducten weten te maximaliseren.”

Veel voordelen

Het gevolg is dat de kans op corrosie onder isolatie tot een minimum wordt beperkt, er minder onderhoud nodig is en een bedrijf dus met minimale downtime te maken krijgt. “Op de langere termijn levert dat een veiligere omgeving en grote besparingen op”, concludeert Van Zandbergen. En hij kan het weten. Binnen zijn team is namelijk bijzonder veel kennis en expertise aanwezig door jarenlange ervaring. “Paroc bestaat uit twee divisies: Building Insulation en Technical Insulation. Samen met mijn team ben ik binnen de tak Technical Insulation verantwoordelijk voor de industriële tak. Denk aan isolatie voor pijpleidingen, kleppen en flenzen, tanks, boilers, warmtewisselaars, rookkanalen en industriële schoorstenen. Veel van mijn teamleden hebben wel 20 jaar plus ervaring in technische isolatie. We weten dus heel goed wat de mogelijkheden en resultaten zijn.”

Nog meer specialisme

Behalve de ervaren rotten zal binnenkort ook nieuw bloed zijn intrede doen. “Onze technisch isolatiespecialisten stonden binnen Paroc voorheen opgesteld voor verschillende branches: industrie, maar ook HVAC en Marine. Paroc heeft nu de beslissing gemaakt om te gaan segmenteren. Technisch isolatiespecialisten staan vanaf nu opgesteld voor één specifieke branche. Hierdoor creëren we nog meer specialisme. Enerzijds zal deze te vinden zijn bij onze huidige experts, anderzijds zijn we nu volop bezig met recruitment van aanvullend talent.”

Hulp bij berekening

Hiermee wil Paroc klanten nog beter van dienst kunnen zijn. “Niet alleen in de ontwikkeling van de juiste producten, maar ook in de ondersteuning van het berekenen van de juiste isolatie voor een specifiek project. Onze TIPCHECK engineers maken verschillende calculaties voor een nieuwbouw- of bestaand project en adviseren over de beste manier van isoleren. Daarnaast hebben we een calculator waarmee klanten zelf berekeningen kunnen maken. Zo dragen we continu bij aan ons doel: het isolatieproces voor onze klanten makkelijker maken.”

Zelf isolatie berekenen

Paroc heeft een online rekentool ontwikkeld die engineers ondersteunt bij het berekenen van de diktes en het soort isolatie dat nodig is voor een specifiek project. Klik dan hier

Over Paroc

  • Sinds 1937
  • 800 medewerkers
  • 13 verkoopkantoren
  • 6 productiefaciliteiten
  • 3 branches: HVAC, Marine, Industrie
  • Onderdeel van Owens Corning
  • 22.000 medewerkers