Selecteer Pagina

Overslag haven daalt door zwakkere economie

door | 21 jul, 2023 | Haven, Nieuws

Overslag

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

De overslag in de haven van Rotterdam is met 5,5 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam is dit te wijten aan de hoge inflatie en het afzwakken van de economie.

In de eerste zes maanden van 2023 kwam de overslag uit op 220,7 miljoen ton, wat 5,5 procent minder is dat in dezelfde periode in 2022 toen 233,5 miljoen ton werd overgeslagen. De verminderde overslag deed zich het hardst voelen bij de segmenten droge bulk – en dan vooral kolen – en containers. De overslag van kolen daalde met 14,5 procent. Dit komt voornamelijk doordat er in Nederland en Duitsland minder kolen worden gebruikt voor de productie van elektriciteit. In plaats hiervan worden steeds meer duurzame bronnen zoals wind en zon benut voor stroomproductie. De overslag van containers nam in de eerste zes maanden met 8,1 procent in TEU af.

Beperkte daling overslag

Boudewijn Siemons, interim-ceo en coo bij het Havenbedrijf Rotterdam, verwacht voor het hele jaar een beperkte daling van de overslag volumes. Hij voorziet een beperkte groei van de Nederlandse economie en de recessies in het buitenland die voor dalende wereldhandelsvolume zorgen en lagere industriële productie.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!