Selecteer Pagina

Opdracht voor bouw waterstofsleepboten

door | 27 mei, 2024 | Haven, Nieuws, Waterstof

Waterstofsleepboten

Foto: Damen

Damen heeft van CMB.TECH de opdracht ontvangen om vier waterstofsleepboten te bouwen. De overeenkomst werd tijdens een conferentie in Dubai ondertekend.

De Nederlandse scheepsbouwer leverde eerder al een aantal op waterstof varende schepen aan Windcat, dochteronderneming van CMB.TECH. De opdracht voor vier op waterstof varende sleepboten is volgens beide partijen een nieuwe stap in de samenwerking. Het gaat om vier dual fuel waterstof ASD Tugs 2812 FF-H2, met een trekkracht van 80 ton. De schepen voldoen volgens Damen aan IMO Tier III en EU Stage V-normen.

Waterstofsleepboten

De schepen krijgen de beschikking over vier dual fuel-waterstofmotoren. Ook komen er modulaire opslagsystemen voor gecomprimeerde waterstof aan boord. Elke sleepboot kan tot 16 waterstofflessen meenemen, met een totale opslagcapaciteit van 736 kilo waterstof onder druk bij 350 bar. De sleepboten hebben ruimte voor een totale brandstofvoorraad van 160 kubieke meter, ook voor traditionele brandstoffen. Als er geen waterstof beschikbaar is, bieden de dual fuel-motoren de mogelijkheid om op traditionele brandstof te varen.

‘Belangrijke stap’

“We zijn opnieuw verheugd om samen te werken met CMB.TECH. Onze twee familiebedrijven delen dezelfde langetermijnvisie en betrokkenheid bij de maritieme energietransitie. We kijken ernaar uit om onze samenwerking verder te zetten en de volgende stappen te ontwikkelen om onze havens – en onze wereld – groener te maken”, verklaart Vincent Maes, area sales manager bij Damen. Alexander Saverys, ceo van CMB.TECH, voegt daaraan toe: “Dit contract betekent opnieuw een zeer belangrijke stap in de verdere uitbouw van onze portfolio van waterstofschepen. Met onze sleepboten op waterstof kan elke haven ter wereld haar CO2-emissies verlagen én vraag creëren naar groene waterstofproductie.”

Zie ook: Aanleg van het waterstofnetwerk van Gasunie is een megaklus

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!