Selecteer Pagina

Op zoek naar de balans

door | 26 mei, 2024 | Uitgelicht

Foto: Danny Cornelissen

De haven moet vooruit, is cfo Vivienne de Leeuw van het Havenbedrijf Rotterdam van mening, maar moet tegelijkertijd oog houden voor de kwaliteit van de leefomgeving. Een sinecure is dat niet, erkent ze. “Het is geen gemakkelijke tijd om een bedrijf te leiden.”

Het was een primeur voor het Havencongres Rotterdam, dat vorige maand voor de 42e keer werd gehouden. Voor het eerst hadden leden van Extenction Rebellion de moeite genomen om – de elementen van een vroege voorjaarsstorm trotserend – voor de ingang van de congresruimte te demonstreren.

Binnen spreekt topambtenaar Tjerk Opmeer (EZ) binnen wijze woorden: “Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig.” De spreuk is niet van Opmeer zelf afkomstig, maar valt toe te schrijven aan een oude Romeinse wijsgeer. De woorden onderschrijven ook in deze onzekere moderne tijden nog altijd het belang van een vaste koers. Op het Havencongres Rotterdam benadrukte Opmeer het belang van de Nederlandse industrie, die essentiële producten en diensten voor Nederland levert. “Investeringen in duurzaamheid en circulariteit zijn cruciaal om de klimaatdoelen te halen”, aldus Opmeer, die het uitblijven van definitieve investeringsbeslissingen in grote duurzaamheidsprojecten begrijpelijk, maar ook zorgelijk noemt. Het zit hem in een gebrek aan infrastructuur, trage vergunningverlening en hoge elektriciteitsprijzen, meent de ambtenaar.

Meer lezen? Neem dan een abonnement op Europoort Kringen!

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!