Selecteer Pagina

Ook zonder fossiele subsidies concurrerend

door | 1 nov, 2023 | Highlight

Victor van der Chijs (foto: Pierre Crom)

Fossiele subsidies, er is veel over ze te doen. Activisten demonstreren continu om ze snel en radicaal af te schaffen. Hoewel een meerderheid van de Nederlanders die acties afkeurt, steunt een even grote meerderheid wel het doel ervan.

Tekst: Victor van der Chijs

Om daar maar direct heel duidelijk over te zijn: ook Deltalinqs vindt dat de fossiele subsidies moeten verdwijnen. Ze dragen immers niet bij aan het versnellen van de energietransitie, die we ook hier in Rotterdam zo snel mogelijk willen realiseren. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we goed weten waarover we het hebben, en beseffen welke consequenties afschaffing heeft.

Vorig jaar schatte het kabinet de fossiele subsidies in op ruim 4 miljard euro. Vlak voor Prinsjesdag maakte de regering een nieuwe berekening bekend die uitkwam op maximaal 46,4 miljard euro. Het grote verschil roept de vraag op welk cijfer accuraat is, of dat er nog meer over het hoofd is gezien. Wat wel duidelijk is, is dat het veel uitmaakt op welke basis er wordt gerekend.

Nederland is een van de weinige landen waar nu gedegen onderzoek is gedaan naar de aard en de hoogte van de fossiele subsidies (die overigens strikt genomen geen subsidies maar belastingvrijstellingen of -kortingen zijn). Er is nog weinig zicht op de situatie in andere landen. Toch is die internationale context belangrijk, want Nederland is geen gesloten bolwerk maar een open economie.

Meer lezen? Neem dan een abonnement op Europoort Kringen!

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!