Selecteer Pagina

Onderzoek naar integratie van energie- en nutsvoorzieningengebruik

door | 26 sep, 2023 | Energie, Haven, Nieuws, Petrochemie

Cybersecurity

Archieffoto: Havenbedrijf Rotterdam

Door het energie- en nutsvoorzieningengebruik in de haven te optimaliseren, kunnen bedrijven 5 procent aan kosten besparen. Dit blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek van het Havenbedrijf Rotterdam en Yokogawa.

Het met elkaar integreren van nutsvoorzieningen – denk aan warmte, elektriciteit en waterstof – vergroot niet alleen de flexibiliteit, maar ook de efficiëntie. Zo kunnen bedrijven die stoom als nevenproduct hebben, hun productie opvoeren als een aangrenzend bedrijf stoom nodig heeft. Yokogawa Electric Corporation en het Havenbedrijf Rotterdam verrichtten het onderzoek zodanig, dat industriële bedrijven bereid bleken om vertrouwelijke data te delen.

Nutsvoorzieningengebruik

Het voorbereidend haalbaarheidsonderzoek bestond uit workshops, rondetafelgesprekken en er werd van computersimulaties gebruik gemaakt. Hieruit bleek dat een kostenvermindering tot 5 procent haalbaar is als het gebruik van elektriciteit, warmte, stoom en grondstoffen beter op elkaar wordt afgestemd. Een ‘diepere integratie en optimalisatie’ kan op termijn zelfs leiden tot besparingen van 10 procent. “Op deze manier kan de regio Rotterdam zich ontwikkelen tot een industriële deeleconomie, waarin het delen van resources en de infrastructuur leiden tot zeer efficiënte bedrijfsvoering bij alle ondernemingen in de regio”, aldus het Havenbedrijf Rotterdam. Het haalbaarheidsonderzoek, dat in samenwerking met petrochemische en energiebedrijven wordt uitgevoerd, zal tegen het eind van dit jaar zijn afgerond.

Zie ook: Bedrijven onderzoeken duurzaam warmtenet

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!