Selecteer Pagina

Onderzoek naar grondstoffentransitie

door | 5 feb, 2024 | Duurzaamheid, Haven

Grondstoffentransitie

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam is een onderzoek gestart naar de grondstoffentransitie. Het wil in kaart brengen wat de gevolgen en kansen zijn voor de Rotterdamse haven.

Nico van Dooren, director new business bij het Havenbedrijf Rotterdam, noemt het onderwerp niet nieuw voor de haven van Rotterdam. “De zogenoemde koolstoftransitie is al uit de startblokken”, aldus Van Dooren. Daarbij doelt hij onder meer op het uit biomassa halen van koolwaterstoffen. In de haven zijn verschillende biobrandstoffenproducenten en er worden nu twee grote fabrieken bijgebouwd.

Grondstoffentransitie

Koolwaterstoffen zijn het hoofdbestanddeel van alles wat nu uit aardolie wordt gemaakt. Olie en olieproducten zijn op dit moment de grootste grondstoffenstroom in de haven van Rotterdam. Het havenbedrijf wil niet alleen deze stroom verduurzamen, maar richt zich ook op het circulair maken van de productieketens van metalen, mineralen, hout, elektronica en chemische producten. Van Dooren: “De inspanningen in de Rotterdamse haven, Europa’s grootste energie- en grondstoffenhub, kunnen een wezenlijke bedrage leveren aan de ambitie van de Europese Unie, de Rijksoverheid en de gemeente Rotterdam op het gebied van circulariteit.”

Het Havenbedrijf Rotterdam houdt deze maand met het Institute for Sustainable Process Technology een conferentie over de grondstoffentransitie.

Zie ook: Nieuwe grondstoffen vergen ruimte in haven

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!