Selecteer Pagina

Normec

door | 5 sep, 2023 | Bedrijveninfo

Toonaangevend in testen, inspecteren en certificeren 

Commercieel directeur binnen Normec Stéphanie Haarsma en Iljo Fluit, algemeen directeur van Normec QS, vertellen wat Normec onderscheidt van andere partijen die zich bezighouden met testen, inspecties en certificeringen. “We ontzorgen bedrijven op het gebied van kwaliteit, milieu en veiligheid, zodat zij zich kunnen richten op het ondernemerschap.”

Tekst: Ellen Weber

Opgericht in 2015 telt Normec inmiddels zestig bedrijven op dertig locaties in Europa. Zo’n 4.000 medewerkers houden zich in onder meer Nederland, België, Duitsland, Polen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bezig met inspecties, certificering en opleidingen. “We hebben een gigantische groei doorgemaakt”, zegt commercieel directeur Stéphanie Haarsma. “Wat ons typeert, is de drive om het beter te willen doen vanuit ondernemerschap. We kijken waar de klant behoefte aan heeft. Naast het aantoonbaar voldoen aan wettelijke eisen, kijken we waar kansen liggen voor verbetering van de veiligheid en kwaliteit.” Iljo Fluit, algemeen directeur van een van de bedrijven van Normec, vult aan dat Normec proactief meedenkt. “Komt er nieuwe wetgeving, zoals de Omgevingswet, dan geven wij inzicht in wat er verandert en wat dat voor onze klanten betekent. We willen bedrijven ontzorgen, zodat zij zich kunnen bezighouden met innoveren. Zelf zijn we ook ondernemers, dus we weten hoe fijn het is om je te kunnen focussen op je core business.”

Alles in eigen hand

De dienstverlening van Normec is breed. Het bedrijf werkt onder andere voor de petrochemische industrie, alles wat zich in en om de Rotterdamse haven afspeelt en de maritieme sector. Fluit schetst dat Normec zich letterlijk richt op alle lagen. “We houden ons bezig met de ondergrondse infrastructuur, zoals de kwaliteitscontrole van de vele kunststof leidingsystemen, maar zijn ook onafhankelijke partner op het gebied van bodembescherming en bodembeheer. Bovengronds houden we ons bezig met belangrijke zaken zoals brandveiligheid en de veiligheid van gebouwen en installaties. Verder testen we of de kwaliteit van het water en de lucht voldoet aan vastgestelde normen.” Normec is een zogenaamde ‘one-stop-shop’. Bij de aanleg van een brandblusleiding kan Normec de lassers opleiden, monsters nemen van het bluswater, deze analyseren in het eigen lab en onafhankelijk advies geven. Haarsma: “We hebben alles in eigen hand.” (Lees verder onder de foto.)

Stéphanie Haarsma en Iljo Fluit

Opleidingen op maat

Om bedrijfsongevallen te voorkomen moeten medewerkers, die op boortorens of op grote hoogte werken, bepaalde opleidingen volgen. Haarsma: “Doorgaans zijn dit mensen die graag met hun handen werken. Meestal staan ze niet te springen om dagenlang in een klaslokaal te zitten om theorie uit een boek te leren.” In overleg met de opdrachtgever probeert Normec de lesmethode af te stemmen op de doelgroep, zodat het niet alleen leuk is maar mensen ook zo snel mogelijk slagen voor hun opleiding. Haarsma: “Bij die manier van leren blijft de lesstof beter hangen.” In de omgeving van de haven heeft Normec een aantal praktijklokalen ingericht waar levensechte situaties worden nagebootst. “Bij Normec Inrush bieden wij bijvoorbeeld opleidingen in de hoog- en laagspanning en bij Normec ISEC opleidingen op het gebied van industriële brandveiligheid en werken op hoogte.”

Certificeringen

Richting toekomstige generaties is het belangrijk om bij te dragen aan duurzaamheid, zegt Fluit. Normec neemt daarom niet alleen managementsystemen (ISO’s) onder de loep, maar is als certificerende instelling ook actief op het gebied van duurzaamheid en milieu, zoals de CO2-prestatieladder. Haarsma: “Alleen voldoen aan wettelijke minimumeisen is wat ons betreft niet genoeg. Liever gaan we een stap verder: hoe kan een bedrijf nog duurzamer zijn?” Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de bodem van het fabrieksterrein niet verontreinigd raakt? Soms komt er uit de installaties bluswater waar schadelijk Pfas in zit – dat zou je kunnen vermijden. Of misschien zijn er manieren om het watergebruik te verminderen, wat beter is voor het milieu. Normec onderscheidt zich door mee te denken en het onderwerp duurzaamheid vanuit vele kanten te belichten. Kunnen de arbeidsomstandigheden van werknemers beter, zijn verpakkingen wel biologisch afbreekbaar? “Duurzaamheid zit echt in ons bestaansrecht, we hebben veel ervaring en collega’s die dit ook zo uitdragen”, zegt Fluit. “Dat maakt ons een interessante sparringpartner.”

Inspecties en testen

Volgens de wet- en regelgeving zijn inspecties nodig, die veelal onder accreditatie en ministeriële erkenning worden uitgevoerd. Inspecteurs testen bijvoorbeeld het scrubberwater, het ballastwater en het drinkwater aan boord van grote schepen. Zit er bijvoorbeeld legionella in het kraanwater? Ook controleren de inspecteurs of schepen voldoen aan alle brandveiligheidseisen. Daarbij inspecteren ze niet alleen, maar maken ze ook een beheersplan. Indien nodig kunnen we zelfs brand- en veiligheidswachten leveren. Fluit: “Indien gewenst, nemen we alles uit de hand.”

Lokale partner

“Kortom: we kunnen ervoor zorgen dat medewerkers zijn opgeleid, dat de voorzieningen aantoonbaar voldoen aan alle wettelijke eisen én we denken proactief mee over het verzilveren van kansen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Haarsma: “Daarbij komt dat we geen log, ambtelijk instituut zijn; je kunt gewoon binnenlopen met je vraag. En het mooie is: onze medewerkers werken door heel Nederland, je kunt ons dus echt zien als lokale partner in de buurt.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!