Selecteer Pagina

Nieuw platform voor explosievenopsporing

door | 7 mrt, 2024 | Haven, Nieuws, Veiligheid

Explosievenopsporing

Foto: Ries van Wendel de Joode/Havenbedrijf Rotterdam

Er is een nieuw platform opgericht met informatie over explosievenopsporing in de Rotterdamse haven. Dit heeft het Havenbedrijf Rotterdam bekendgemaakt.

Aangezien in de haven regelmatig wordt gebouwd en gegraven, is het bij dergelijke ‘grondroering’ van belang te controleren of zaken in de ondergrond gevaarlijk kunnen zijn. Hierbij valt te denken aan vervuilde grond of ontplofbare oorlogsresten. Dit laatste is niet ondenkbeeldig, want de Rotterdamse haven is in de Tweede Wereldoorlog vaak gebombardeerd.

Geld besparen

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in samenwerking met de gemeente in kaart gebracht wat de verdachte en niet-verdachte gebieden voor ontplofbare oorlogsresten zijn. Dankzij deze studie kan geld worden bespaard op het gebruik van radar en/of gronddetectie.

Explosievenopsporing

Twee bedrijven, Saricon en Expload, hebben deze informatie gedigitaliseerd en opgeslagen. Het gaat daarbij om bouwvergunningen, luchtfoto’s en bodembelastingkaarten. De informatie is zowel openbaar als niet openbaar. De exploitatierechten voor het verder ontwikkelen van deze online database zijn begin deze maand overgedragen aan een nieuw platform voor explosievenopsporing, Linx. Dit wordt op 5 april officieel gelanceerd.

Zie ook: Wilmar vernieuwt en recyclet

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!