Selecteer Pagina

Nieuw Futureland gaat Portlantis heten

door | 6 jun, 2023 | Haven, Nieuws

Portlantis

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Deze week is de bouw gestart van het nieuwe havenervaringscentrum, dat Portlantis gaat heten. Het is de opvolger van het huidige Futureland. Ook EIC Mainport Rotterdam wordt erin gehuisvest.

Portlantis wordt gebouwd op het bouwterrein vlakbij het badstrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Prinses Amaliahaven. G. van der Ven BV Aannemingsbedrijf neemt de bouw van het havenervaringscentrum voor zijn rekening. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau MVRDV, dat onder meer bekendheid verwierf met De Markthal en het Depot Boijmans van Beuningen.

Uitzicht

Het gebouw telt vijf verdiepingen op een terrein van 3.500 vierkante meter. Het biedt niet alleen ruimte aan een permanente expositie, onder andere gericht op het onderwijs, maar beschikt ook over kantoorruimten, conferentie- en vergaderfaciliteiten, een winkel en horeca. Bovenop het gebouw is een panorama-dakterras dat uitzicht biedt op de omliggende haven en zee. Het gebouw krijgt een eigen windmolen en zonnepanelen. In de loop van volgend jaar zal het zijn deuren openen. Zodra dit gebeurt, sluit Futureland.

Portlantis

De plannen voor de bouw van het centrum waren al langer bekend. Nu heeft het Havenbedrijf Rotterdam ook de naam ‘Portlantis’ naar buiten gebracht. Ceo Allard Castelein hierover: “Ik ben heel blij met deze naam! Hij is bijzonder en spreekt tot de verbeelding. Kort en duidelijk. Met een verwijzing naar de haven en met de associatie dat dit een plek is als geen ander. Het duidt ook op een destinatie, een bestemming om te bezoeken en verkennen. En dat leeft bij het havenervaringscentrum natuurlijk heel sterk. Het wordt een inspirerende, unieke interactieve expositie en ontmoetingsplek middenin de haven. De route er naartoe voert voor het gros van de bezoekers door de ruim 40 kilometer lange haven. Bij aankomst hebben zij al een indrukwekkende ervaring achter de rug.”

Zie ook: Nieuw publiekscentrum gaat plaats Futureland innemen

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!