Selecteer Pagina

Niemand kan het alleen…

door | 1 sep, 2023

De zomervakantie zit er voor velen op, maar sommigen zijn nog elders of thuis óp vakantie. Wat een groot goed dat we dat kunnen doen – op vakantie gaan – en ons dat kunnen permitteren. Wanneer de zomer eraan komt, kunnen we even alle beslommeringen achter ons laten. Ons herpakken waarna we met hernieuwde energie aan de slag kunnen. Dit komt omdat we een maatschappij hebben waarin een ieder redelijkerwijs een baan (werk) heeft of in ieder geval iets heeft om op terug te vallen.

Tekst: Mai Elmar

Niet voor iedereen, maar voor het merendeel wel en dat is een groot goed, wat ‘men’ ook zegt.

Zaken kunnen zeker beter, zeker nu in tijden van politieke onrust, oorlog in Europa, stikstof, stagnerende transitie, overspannen stroomnet, klimaatvraagstukken, overregulering, AVG-problemen en inflatie om er maar een paar te noemen. Hierbij komt dat een heleboel mensen onzeker en bang zijn. Ze begrijpen het niet meer en zijn daarom boos. Dientengevolge wordt iets of iemand gezocht die de schuld kan worden gegeven (polarisatie). Echter, in dat boos zijn wordt vergeten dat men er niet alleen voor staat. Dat het in feite niet iemands schuld is en dat transitie en verandering feitelijk de enige constante is waar we mee dienen te leven én hoe in deze huidige tijd. Evenwel, is juist daarom gezamenlijkheid van inzet nu belangrijker dan ooit. Hierbij mogen we zeker niet vergeten wat er allemaal al wél is, wordt gedaan en dat een heleboel zaken al een aardig eind op weg zijn. Feiten die hoopgevend zijn en daarmee kracht en inspiratie (kunnen) geven om nog meer te doen en door te pakken.

Een baan hebben, wat op vakantie gaan mogelijk maakt, daar zorgen onnoemelijk veel ondernemers voor op een zeer divers pallet aan type bedrijven. De bedrijvigheid vindt plaats in Nederland, maar ook in grote mate in/met het buitenland. Zo wordt bijvoorbeeld eenderde van het BBP verdiend met buitenlandse handel. Handel, export, goederen en diensten zorgen voor 2.,5 miljoen banen. Nederland wordt nog immer gezien als ‘Gateway to Europe’. Nederland blinkt uit in innovatie, duurzame ontwikkelingen en kennis en is in die zin een ‘force for good’ wereldwijd. Knap staaltje werk waar geen afbreuk aan mag worden gedaan. Want immers – zo gaat het gezegde – vertrouwen komt te voet en gaat te paard én hoe gaat het dan met die banen, toekomstperspectief en vakanties?

 De markt kan het niet alleen doen, niemand kan het alleen doen maar samen wel. Publiek-privaat, werkgevers, ondernemers en werknemers met alle bewegingen daarin meegenomen. Samenwerken, luisteren, feiten delen (geen aannames), tolereren, na- & voordenken, abstraheren en respecteren. Alle werkwoorden, die vragen om activiteit en doen. Niet van iemand maar van iedereen…

 Welkom terug van vakantie en laten we zorgen dat we volgend jaar weer kunnen.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!