Selecteer Pagina

‘Netcongestie hindert energietransitie’

door | 19 okt, 2023 | Energie, Infrastructuur, Nieuws

Nederland, 2 mar 2008. Tennet Eemshaven. Trefwoorden: Electriciteitscentrales, Energie, Energiebedrijven, Hoogspanningsmasten. COPYRIGHT Chris Pennarts.

De energietransitie in de Rotterdamse haven komt ernstig in gevaar, waarschuwt Deltalinqs. Door krapte op het elektriciteitsnet is er tot 2029 geen extra ruimte voor bedrijven in Rotterdam.

“De energietransitie van de Rotterdamse haven dreigt daardoor ernstig te vertragen, terwijl het haven en industrieel cluster juist nu vaart moet en wil maken”, zegt Deltalinqs-voorzitter Victor van der Chijs. “Belangrijke stappen in de transitie zijn bijvoorbeeld het elektrificeren van industriële processen – vervangen van fossiele brandstoffen door elektriciteit -, de aanleg van voldoende oplaadpunten voor zwaar transport en schepen, het kraken van groene ammoniak en de komst van nieuwe bedrijven die bijdragen aan het nieuwe energiesysteem. Echter, deze routes worden voorlopig onbegaanbaar als er niet snel veel netcapaciteit wordt bijgebouwd. Ook verplichte milieu-investeringen kunnen nu niet worden gedaan.”

Maatregelen tegen netcongestie

Volgens de belangenorganisatie zijn ‘onconventionele ingrepen’ noodzakelijk om de klimaatdoelen binnen bereik te houden. Zo pleit Deltalinqs al langer voor een transitiewet. Van der Chijs hierover: “De maatschappij en ons rechtssysteem zijn niet ingericht op een opgave van deze omvang. We hebben een nieuw handelingskader nodig, dat specifiek gericht is op het tijdig halen van de klimaatdoelen en Nederland in staat stelt de grootste transitie sinds de industriële revolutie te realiseren binnen een ongekend korte periode. Deze wet moet het eindresultaat, namelijk voldoende gerealiseerde netcapaciteit, als uitgangspunt nemen en processen daarop afstemmen; backcasting dus. Dat moet de basis zijn voor lengte van procedures en inzet van mensen en middelen. Alleen zo blijven de klimaatdoelen van 2030 in zicht.”

Zie ook: Elektriciteitsnet vol door vergroenende industrie

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!