Selecteer Pagina

Mourik

door | 6 feb, 2023 | Bedrijveninfo

V.l.n.r. business unit manager P&T Jeroen van der Heijde, business unit manager P&T Cleaning Mark van der Knaap en supervisor P&T Cleaning Erik de Jong. (Foto: Etienne Oldeman)

‘We geven de klant wat hij nodig heeft’ 

één team met veel talenten: afdeling P&T van Mourik 

‘Mensen maken Mourik’ is het motto van dit 94 jaar oude familiebedrijf. Voor de industrie verzorgen de mensen van Mourik onder meer turnarounds. De onderneming geeft aan daarvoor een breed pakket aan disciplines in huis te hebben, die in elke gewenste combinatie in te zetten zijn. 

Tekst: Erik Stroosma 

Het is de afdeling P&T die zich bij Mourik met turnarounds bezighoudt. Daarmee is meteen de ‘T’ van de naam van die business unit verklaard. “De ‘P’ staat voor Projects”, zegt business unit manager P&T Jeroen van der Heijde. “Het managen van Projects & Turnarounds is een vak apart. Door onze jarenlange ervaring samen te brengen in deze afdeling, maken we maximaal gebruik van de door ons opgedane kennis en ervaring. Ook voor onze klanten is dat een groot voordeel. Onze afdeling werkt op verschillende locaties in het land. Het ‘hoofdkwartier’ bevindt zich in het kantoor van Mourik Industry, dat centraal in de Botlek in het Rotterdamse stadsdeel Rozenburg ligt.” 

“Daar, in de Europoort en op de Maasvlakte ligt het zwaartepunt van onze activiteiten, met uitlopers naar Moerdijk, Zeeland en Antwerpen”, geeft supervisor P&T Cleaning Erik de Jong aan. “Dat is wel driekwart van het werk, schat ik. Daarbuiten werken we in heel Nederland en zijn we met ‘cleaning’, oftewel industriële reiniging, ook wereldwijd actief.” 

Daarmee noemt De Jong een van disciplines die Mourik Industry, de tak waaronder de afdeling P&T valt, bij turnarounds kan inzetten. “De andere zijn mechanisch werk, waaronder ‘sleutelwerk’ en piping, en catalyst handling, wat het ontladen en beladen van reactoren is”, vult Van der Heijde aan. “Is er daarnaast schilderwerk nodig of moet er bijvoorbeeld een betonnen vloer worden gestort of ‘fireproofing’ aangebracht, dan kunnen wij dat ook verzorgen. Wij bieden bij Mourik het voordeel dat we een totaalpakket leveren. Daardoor kunnen we de verschillende werkzaamheden optimaal op elkaar afstemmen en de downtime tot een minimum beperken. En dat alles met uitstekend op elkaar ingespeelde teams met gecertificeerde en goed opgeleide vakmensen.” 

Ervaren mensen 

Die vakmensen zijn volgens De Jong voor een groot deel al jaren in dienst bij Mourik. “Toen ik hier 21 jaar geleden begon, zei een collega tegen mij: ‘Bij dit bedrijf blijf je of kort of je werkt er tot aan het pensioen.’ Net als de meesten bij Mourik val ik in die laatste categorie. Er is weinig verloop hier en er zijn vaak jubilarissen met lange dienstverbanden. Het is een echt familiebedrijf met een grote betrokkenheid voor elkaar en voor de klant en waar met plezier wordt gewerkt.” Projectleider P&T Mechanical Mohamed Smaili beaamt dit: “Voor de klant staat onze afdeling 24/7 paraat; we werken hard, maar lachen ook veel met elkaar.” De Jong, Van der Heijde en Mark van der Knaap knikken bevestigend. Die laatste is business unit manager P&T Cleaning en vertelt waarvoor de afdeling P&T zoal wordt ingezet: “Voor turnarounds in onder meer de chemische en petrochemische industrie werken we met langjarige contracten en verder zijn we beschikbaar voor incidentele opdrachten en calamiteiten. Als afdeling voeren we onder andere periodiek onderhoud uit en bieden we maatwerk aan. We doen clean-outs, reinigingsoptimalisaties, procesverbeteringswerkzaamheden, reparaties en projectmanagement- en coördinatie.” 

Projectleider P&T Mechanical Mohamed Smaili van de afdeling Projects & Turnarounds.

“Bij geplande opdrachten beginnen we vroeg met de voorbereiding”, vervolgt Van der Knaap. “Bij turnarounds is dat soms wel negen maanden van tevoren. In nauw overleg met de klant inventariseren we de werkzaamheden en maken we een calculatie en planning. Een gedegen voorbereiding zorgt ervoor dat werkzaamheden veilig, snel en soepel verlopen. Wij kunnen daardoor ook goed inspelen op zaken die anders lopen dan oorspronkelijk gepland. Door onze manier van voorbereiden kunnen we flexibel handelen en voorkomen we dat we voor verrassingen komen te staan. Welke situatie zich ook voordoet bij een opdracht, we weten altijd wat te doen.” 

Teamwork 

Omdat de afdeling P&T van Mourik multidisciplinair inzetbaar is, is een goede samenwerking tussen de verschillende disciplines cruciaal. “Met los zand bouw je geen sculpturen”, zegt Smaili. “Wij van mechanisch werk werken intensief samen met de collega’s van cleaning, catalyst handling en de andere disciplines. We opereren als één team; one team with many talents, zogezegd. Zo stellen wij bijvoorbeeld de locaties veilig voordat het werk begint en openen we de ruimtes die bijvoorbeeld gereinigd moeten worden voordat de cleaning-collega’s daar aan de slag gaan. Wij van mechanisch werk demonteren en monteren verder onder meer installaties en equipment, vervangen onderdelen, doen leiding- en laswerk en verzorgen prefab en montage van diverse materiaalsoorten. Wat er ook op ons pad komt, we gaan ervoor.” 

Emissiebeperkende technieken 

“Voor duurzaamheid is uiteraard ook veel aandacht bij het uitvoeren van de werkzaamheden”, aldus Van der Knaap. “Steeds vaker zetten we daar emissiebeperkende technieken voor in. Afhankelijk van de installatie hebben we een breed scala aan emissiebehandelingstechnieken. NanoVapor bijvoorbeeld, een nieuwe technologie die ervoor zorgt dat emissies met minimaal vijftig procent worden teruggebracht. Maar ook scrubbers en koolfilters gebruiken we.” 

De Jong: “Mourik loopt altijd voor bij innovaties en dat doen we op het vlak van duurzaamheid ook. Kenmerkend voor ons bedrijf is ook dat we soms wat eigenwijs zijn, maar altijd in het belang van de klant. ‘We geven de klant niet wat hij wil, maar wat hij nodig heeft’, is zo’n uitspraak die aangeeft waar Mourik voor staat en onze ambitie weerspiegelt om voorop te blijven lopen in de markt.” 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!