Duitse (innovatie)kracht

Metabo, producent van elektrisch gereedschap voor professionals, presenteert een drietal vernieuwingen. Brand manager Enno Riemersma loopt in Europoort Kringen de nieuwe producten langs, stipt de innovatieve kanten ervan aan en vertelt welke voordelen de machines bieden in het gebruik.

In de fabriek in Nürtingen (D) heeft Metabo ten eerste een nieuwe serie 18 Volt accu-haakse slijpers ontwikkeld. “Deze nieuwe generatie mag er zijn”, stelt Riemersma. “Vooral in de industrie en metaal staan onze haakse slijpers erom bekend dat ze toonaangevend zijn op het gebied van prestaties, levensduur en gebruikersbescherming. Met onze nieuwe serie bewijzen wij dat eens te meer.” De serie bestaat uit zes nieuwe accu-haakse slijpers, van het instapmodel tot aan de Inox haakse slijper voor de bewerking van roestvast staal. De haakse slijpers zijn niet alleen krachtig, ook heeft Metabo aandacht geschonken aan de veiligheid van de gebruikers. “De veiligheid van onze gebruikers komt bij ons op de eerste plaats”, verklaart Riemersma. Zo zijn de machines voor elk toepassingsgebied met bijpassende veiligheidsfuncties verkrijgbaar. Ze zijn bijvoorbeeld voorzien van een snelle rem, die de schijf binnen een seconde stopt of een dodemansschakelaar, die de machine bij verlies van controle snel en betrouwbaar uitschakelt. “De accu-haakse slijpers maken onderdeel uit van het 18 Volt-systeem van Metabo. Ze zijn een uitbreiding van het fabrikant-overkoepelende accusysteem CAS [Cordless Alliance System, zie ook kader, red.].”

Revolutionair

Een ander nieuwe productlijn die Metabo aan het begin van dit jaar introduceerde, zijn de gesnoerde haakse slijpers voor industrieel gebruik. Deze zijn voorzien van een bijzondere innovatie, vertelt Riemersma. “Wij hebben een innovatief koolborstelsysteem ontwikkeld dat voor een unieke levensduur zorgt. Bij de nieuwe reeks haakse slijpers is vooral de mate van gebruik bepalend. De haakse slijpers hebben dankzij de nieuwe, voor patent aangemelde, M-Brush technologie onderhoudsvrije koolborstels – ze vallen op door hun drie keer langere levensduur in vergelijking met traditionele koolborstels. Ze gaan het hele machineleven lang mee, zonder dat ze tussentijds vervangen hoeven te worden.” Riemersma spreekt van een revolutionaire vernieuwing. De koolborstels zijn niet alleen anders gevormd, maar ook van twee soorten materiaal gemaakt. “Ze zijn perfect op de verschillende soorten stroom van de roterende collectoren afgestemd.“ Deze sterk verlengde levensduur komt onder meer van pas in de pijpleidingen-, tank-, machine- en scheepsbouw. Daar kunnen de kosten van een werkonderbreking immers oplopen als een machine bij intensief gebruik defect raakt. Met hun krachtige 1,900 Watt zijn de nieuwe gesnoerde haakse slijpers bij uitstek geschikt voor zwaar continu werk, voegt Riemersma toe.

Automatische naspanfunctie

Deze maand introduceert Metabo een derde nieuw product: een krachtige drie-standen boorschroefmachine en klopboormachine. “Deze biedt grote voordelen bij het werken in metaal. Met de drie-toeren schakelaar bereiken de borstelloze 18 Volt machines zeer hoge toerentallen – tot wel 4.000 toeren per minuut”, legt hij uit. “ Bovendien zijn de accu-metaal-boor-schroefmachines voorzien van een boorhouder, die over een bijzonder hoge klemkracht en automatische naspanfunctie beschikt. “Dit voorkomt dat de boor doorglijdt – zelfs bij de zwaarste werkzaamheden. De machine is bovendien klopboorbestendig en heeft een rondloopnauwkeurigheid van 0,35 mm. Daarmee kan de professional heel nauwkeurig werken.” Om het werk te vergemakkelijken, heeft Metabo de machines uitgerust met een nieuw snelwisselsysteem. Zo kunnen gebruikers het benutte gereedschap eenvoudig en snel wisselen, aldus de producent. Riemersma: “De perfecte bescherming wordt geboden door de geïntegreerde Anti-Kick-Back-functie: blokkeert de machine, dan is er geen terugslag.” Tot slot maakt ook de nieuwe accu-boorschroefmachine deel uit van het 18 Volt-systeem van Metabo, wat verschillende voordelen biedt (zie kader).

Een accu voor alles

CAS (Cordless Alliance System) is het producentoverkoepelende accusysteem van Metabo, dat gebruikers voorziet van gebruiksgemak, energie en kracht. De accu’s kunnen worden gebruikt in elektrisch gereedschap van zo’n dertig merken.

“Metabo beschikt over de allerbeste accutechnologie”, vertelt Enno Riemersma. “De accu’s die twaalf jaar geleden zijn geproduceerd, passen nog altijd op hedendaagse machines. En andersom geldt ook: machines van toen werken op moderne accu’s. Drie jaar geleden zijn wij begonnen om dit platform te vermarkten. Acht kleinere producenten van elektrisch gereedschap – die zelf niet in staat zijn een accutechnologie te ontwikkelen – stapten in eerste instantie op CAS over. Tegenwoordig zijn er dertig producenten waarvan de machines op CAS draaien.”

Als een zzp’er vroeger accugereedschap kocht, kreeg hij er twee accu’s en een lader bij. Vijftien machines in een bus betekent dus dertig accu’s en vijftien laders. “Een ratjetoe”, stelt Riemersma. “Het is erg aantrekkelijk als je machines los kunt kopen van verschillende merken en van universele accu’s en lader gebruik kunt maken. Je hebt geen zorgen meer over accu’s. Is er een leeg, dan loop je naar je busje en grijp je nooit mis.” De accutechnologie van Metabo is gebaseerd op Lithium High Density (LiHD), waarbij accu’s minder warm worden en dus minder energie verliezen. “Ook bieden de accu’s meer kracht.” De laadtechnologie zorgt ervoor dat elke cel van de accu apart wordt gemeten. De laadsnelheid wordt aan de minst goede cel aangepast. “Ook worden gebruikte accu’s bij het opladen gekoeld. Koude accu’s worden juist weer opgewarmd. Dit alles maakt CAS een uniek platform. Er is niemand die een dergelijk breed en groot pakket kan aanbieden.”