Selecteer Pagina

Mainnovation

door | 12 sep, 2022 | Bedrijveninfo

Mainnovation presenteert VDMXL Digital

‘Een heel logische stap’

Met de introductie van VDMXL Digital slaat Mainnovation een nieuwe, digitale weg in. Het heeft vier digitale toepassingen ontwikkeld, die eerder deze maand door gebruikers op een event werden toegelicht. Meer digitale tools liggen in het verschiet, zegt Mark Haarman van Mainnovation.

“In de maintenance- en asset management-markt – waarin we al 22 jaar actief zijn – vindt een enorme versnelling plaats op het gebied van digitalisering. Al onze klanten, of het nu gaat om rail operators, fabrieken, water- en energiebedrijven, zetten daarin stappen”, vertelt Mark Haarman, oprichter/managing partner van Mainnovation. Hij noemt predictive maintenance één van de meest veelbelovende ontwikkelingen. “Ook neemt mobile een vlucht, net als het gebruik van inspectiedrones in de haven van Rotterdam. Omdat wij klanten daarin adviseren, zijn we tot de conclusie gekomen dat wij wat dat betreft ook naar onszelf moeten kijken. Wij zijn vervolgens op zoek gegaan naar manieren om onze kennis en die uit ons boek VDMXL via digitale manieren aan de markt beschikbaar te stellen.”

Slimme werkmethode

Mainnovation heeft vier digitale toepassingen ontwikkeld. De eerste is myVDMXL.com, dat bedrijven duidelijk maakt waar zij staan en naartoe moeten om economische waarde te creëren. “Onze consultants maken al jaren gebruik van onze benchmarkingdatabase met meer dan duizend bedrijven. Sinds kort geven wij ook onze klanten toegang tot dit online platform. Zo kunnen onze relaties zelf jaarlijks benchmarkanalyses uitvoeren.” De tweede tool van VDMXL Digital is de Process Map, waarin best practice maintenance- en asset management-processen worden vastgelegd. “Een best practice is een slimme werkmethode die wij hebben zien werken en in de praktijk waarde heeft opgeleverd. Die werkwijze hebben wij vertaald in een standaard werkproces. Dit digitale document beschrijft hoe je het proces moet toepassen en wie het in de organisatie moet doen.”

Realtime meten

De derde tool, AMprover Software, helpt bedrijven om hun meest waardevolle preventieve-onderhoudsplan voor bepaalde installaties op te stellen. “Dat doe je met diverse methodieken, zoals FMECA, RCM, PMO en RAMS, die AMprover allemaal ondersteunt. Deze tool bestaat al langer. Hij is ontwikkeld door Traduco, dat wij in 2020 hebben overgenomen. Wij hebben er een heel nieuwe versie van gemaakt, geheel van deze tijd. AMprover is niet alleen webbased, maar ook VDMXL compliant.” De vierde solution is het VDMXL Control Panel, wat een KPI-dashboard is. Haarman hierover: “KPI’s worden over het algemeen één keer per jaar of twee jaar gebenchmarkt. Maar veel bedrijven willen de KPI’s maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks meten. Daarom hebben wij een KPI dashboard ontwikkeld, waarmee je de KPI’s van VDMXL realtime kunt meten. Je weet als organisatie meteen hoe je ervoor staat en of je de juiste kant op gaat bij de implementatie van je strategie en jaarplan. Launching customer NS is als eerste aan de slag gegaan met onze meest recente versie van het VDMXL Control Panel in Power BI.”

Klanten op event

Eerder deze maand hield Mainnovation een event in Dordrecht waar klanten spraken over het gebruik van de nieuwe tools. De NS was aanwezig voor uitleg over het KPI dashboard en het Havenbedrijf Rotterdam gaf acte de presence om te vertellen over de VDMXL Process Map voor het borgen van het OT- en IT-beheer. “Je moet je realiseren dat door de digitalisering in fabrieken hardware- en software-componenten steeds meer naar elkaar toe zijn gegroeid. Die werelden schuiven steeds meer in elkaar. In de VDMXL Process Map kan ook software worden beheerd, wat net wat anders is dan het beheer van bijvoorbeeld pompen of leidingen”, licht Haarman toe. Ook gaf Givaudan, producent van geur- en smaakstoffen, uitleg over het gebruik van myVDMXL.com. Dierenmedicijnenproducent MSD uit Boxmeer gebruikt AMprover sinds jaar en dag en deelde zijn ervaringen hierover op het event.

Navolging

Het digitaliseren van VDMXL was een flinke klus, zegt hij. “Al heeft de coronatijd ons ook geholpen. Wij zaten weliswaar redelijk goed in het werk, maar degenen die ruimte in hun agenda hadden, hebben we proactief kunnen inzetten. Zo hebben wij een enorme versnelling kunnen maken”, aldus Haarman. Hij zegt te merken dat de respons positief is op VDMXL Digital, ook omdat de belangstelling voor het event groot was. “De stap die wij nu zetten, is een heel logische. De hele markt is aan het digitaliseren.” De digitale toepassingen die Mainnovation nu heeft ontwikkeld, gaan binnenkort navolging krijgen, zegt Haarman. “We zijn met meer nieuwe digitale tools bezig. We zullen steeds meer kennis via digitale weg beschikbaar stellen.”

VDMXL, gewaardeerd sinds 2015

Het boek ‘VDMXL, Value Driven Maintenance & Asset Management’ (2015), bevat een door Mainnovation ontwikkelde methode die maintenance- en asset management-organisaties kunnen gebruiken om uit te vinden waar hun economische toegevoegde waarde ligt. De methodiek helpt bedrijven ook op weg om meer economische toegevoegde waarde te leveren. “De methode omvat onder meer een een economisch waardedrijvermodel, KPI’s en industriespecifieke benchmarks. Sinds de introductie maken meer dan duizend bedrijven in binnen- en buitenland gebruik van de VDMXL-methodiek”, vertelt Mark Haarman. 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!