De juiste temperatuur, altijd!

Bij Langkamp worden ze niet warm of koud van een uitdaging in temperatuurbeheersing. De specialisten uit Wijk bij Duurstede houden zich al decennia lang bezig met temperatuursensortechnologie onder het motto: de juiste temperatuur, altijd! De productrange van Langkamp Technology varieert van lage temperatuursensoren voor de glastuinbouw tot sensoren voor de monitoring van extreem hete productieprocessen in een staalfabriek of procesinstallatie. Theo Hermsen, hoofd verkoop & ontwikkeling bij Langkamp Technology, doet een boekje open over de werkwijze bij Langkamp. 

Tekst: Connie Lindhoud

“In 2004 zijn wij met een klein team en met de ondersteuning van Günther GmbH het bedrijf Langkamp Technology gestart. Allemaal hadden we jarenlange ervaring in deze branche en Günther GmbH produceert sinds 1969 temperatuursensoren. Na enkele jaren zijn we begonnen met de eigen productie van sensoren, dit zijn sensoren die complementair zijn aan het assortiment van Günther. Inmiddels zijn we een volwaardige vestiging binnen de Günther Groep”, vertelt Hermsen trots. “Naast de hoofdvestiging in het Beierse Schwaig zijn er productielocaties in de regio Frankfurt, in Polen, in Roemenië en hier in Wijk bij Duurstede. Elke locatie heeft zijn eigen specialisme en heeft zich ontwikkeld tot een expertisecentrum op dit specifieke gebied. En omdat we uitsluitend in Europa produceren hebben we een zeer hoge leverbetrouwbaarheid. In onze markten is dat van cruciaal belang”, aldus Hermsen. 

Theo Hermsen

De ‘Langkamp way’

Hoge leverbetrouwbaarheid is één ding, samen aan oplossingen werken is een tweede pijler bij Langkamp. “De relaties met onze klanten gaan vaak jarenlang terug. We verdiepen ons in het productieproces van onze opdrachtgevers en dat is erg belangrijk in ons vak. Als we weten waarvoor een temperatuursensor precies nodig is en onder welke omstandigheden deze z’n werk moet doen, kunnen we gericht adviseren over de beste meetoplossing. Een kleine afwijking of onnauwkeurigheid in de temperatuurmeting van een procesinstallatie kan namelijk al tot productieverlies of kwaliteitsverlies leiden. En denk ook aan het energieverbruik! Om de nauwkeurigheid van de temperatuurmetingen te optimaliseren hebben wij sensoren ontwikkeld met ijkmogelijkheid, waarbij tijdens het productieproces vergelijkingsmetingen uitgevoerd kunnen worden. Onze service gaat dan ook veel verder dan uitsluitend het leveren van temperatuursensoren. Onze collega’s in Duitsland bijvoorbeeld voeren ook metingen en kalibraties uit in oveninstallaties en op de temperatuursensoren die bij klanten geïnstalleerd zijn. Profiel temperatuurmetingen in tunnelovens met verschillende temperatuurzones kunnen we uitstekend registreren (ook realtime). Zelfs hierin hebben we ATEX-gecertificeerde meetsystemen, die onder andere toegepast kunnen worden in de verfindustrie. Zo sporen we afwijkingen in de temperatuur van processen op en worden deze tijdig bijgestuurd. Op deze manier voegen we echt waarde toe aan het proces van onze klanten”, vervolgt Hermsen. 

ATEX en meer

In explosiegevaarlijke omgevingen is de toepassing van ATEX-apparatuur een vereiste. Ook de temperatuursensoren moeten dan voldoen aan de ATEX-norm. Langkamp Technology biedt een compleet spectrum aan ATEX-temperatuursensoren voor de procesindustrie. “In onze fabriek in Duitsland produceren wij sensoren voor beschermingswijze Ex i, Ex d, Ex e, Ex ec en Ex tc.” Maar Langkamp doet meer. Hermsen: “Echt bijzonder is dat we ook klantspecifieke temperatuursensoren volgens ATEX-norm maken. Dit is een uitkomst voor klanten die met bepaalde installaties en systemen werken waarvoor geen standaard ATEX-temperatuursensoren op de markt verkrijgbaar zijn. ATEX-maatwerk is vakwerk en voor vakwerk in temperatuursensoren staan wij u graag voor u klaar!”, zegt Hermsen trots. 

Toekomst in temperatuurcontrole

“Met vijf Europese productielocaties en uitsluitend focus op temperatuurmetingen heeft de klant aan ons een sterke partner voor het adviseren, leveren en voorraadhouding van industriële temperatuursensoren. Bij ons vind je als klant een luisterend oor bij uitdagingen op het gebied van temperatuurmetingen. Wij geven een advies waarmee je je productieproces nauwkeuriger kunt monitoren en je kosten kunt beheersen. Of je productieproces draaiende kunt houden terwijl temperatuursensoren worden gecontroleerd. Een goede monitoring en controle worden in de toekomst alleen nog maar belangrijker, dit past ook in de ontwikkelingen richting voorspellend onderhoud. Zeker met de huidige energieprijzen is er nog veel winst te boeken met het nauwkeurig beheersen van de temperatuur in productieprocessen. Nauwkeurig bewaken zorgt ervoor dat de procestemperatuur constant en juist blijft en dat kan veel extra energieverbruik voorkomen. Een goede meting draagt bij aan een beter milieu!”, zo besluit Hermsen. 

Profiel Langkamp Technology

Langkamp Technology is specialist in industriële temperatuurmetingen en maakt deel uit van de Duitse Günther GmbH Groep. Het leveringsprogramma biedt oplossingen voor temperatuurmetingen van -200 ºC tot 2.300 ºC voor vrijwel alle industrieën: van land- en glastuinbouw tot glasindustrie, van ventilatiesystemen tot medische analysesystemen, van sensoren voor afvalverbrandingsinstallaties tot ATEX-gecertificeerde temperatuursensoren. Langkamp Technology ontwikkelt samen met haar opdrachtgevers klantspecifieke oplossingen die bijdragen aan verbeteringen in processen en producten en verlaging van de total cost of ownership. Langkamp Technology staat voor persoonlijk advies en maatwerkoplossingen met als uitgangspunt: de juiste temperatuur, altijd!