Reparatie én nieuwbouw van ATEX-pompen

Explosieveilige pompen en afsluiters maken een belangrijk onderdeel uit van het aanbod van KSB Nederland. “Wij leveren niet alleen nieuwe ATEX-gecertificeerde producten, ook repareren wij deze”, zegt Jan Kamps van het bedrijf. Onlangs introduceerde KSB een explosieveilige versie van de KSB Guard.

Het produceren van pompen en afsluiters is wat je als de core business van KSB kunt beschouwen. “Wij maken vooral centrifugaalpompen; zowel kleine om een kelder leeg te pompen als grote ketelvoedingspompen, die 600 bar druk kunnen leveren ten behoeve van energiecentrales voor het opwekken van stroom”, schetst Jan Kamps, verkoopleider industrie, water & energie bij KSB Nederland. “Je kunt alles wat vloeibaar is met een centrifugaalpomp verpompen, of het nu gaat om water, olie of chemicaliën, van zeer waterig tot de dikte van yoghurt.” Het aanbod aan afsluiters is evenzeer breed, variërend van vlinderkleppen, schuif- en klepafsluiters, terugslagkleppen en membraanafsluiters.

Normering

Afnemers in de chemische industrie vragen bijna standaard om explosieveilige pompen en kleppen, is de ervaring van Kamps. “Voor ons is dat een belangrijke sector. Bijna al onze klanten in de Botlek nemen ATEX-gecertificeerde producten af. In de food en scheepvaart verkopen wij die daarentegen minder, wat ook logisch is.” In een ATEX-zone kunnen dampen of stoffen voorkomen, die explosiegevoelig zijn. Een vonkje of hoge temperatuur kan dan een explosie veroorzaken. “Dat mag natuurlijk niet. Daarom voorzien wij pompen van speciale componenten of motoren die geen explosie kunnen veroorzaken. Wij voorkomen dat er vonken ontstaan of dat de buitenkant van de pomp te warm kan worden. Zo maken wij bijvoorbeeld een koppeling van messing, wat geen vonken afgeeft.” Explosieveilige motoren koopt KSB in, afhankelijk van de norm die geldt. Deze lopen uiteen van Ex ec, Ex eb tot Ex db eb, wat als de hoogste norm wordt beschouwd. “Wij zijn volgend ten aanzien van de klant, die ons laat weten welke zonering geldt. Wij zorgen dat wij er met onze producten aan voldoen”, aldus Kamps. In 2019 is deze normering aangepast, waardoor sommige bestaande installaties van industriële bedrijven ineens in een zwaardere normering vielen. “Zeker in Rotterdam was dat het geval, waar fabrieken die uit de jaren zestig dateren met verscherpte normering werden geconfronteerd.”

Nieuwbouw en reparatie

Sinds een aantal jaar beschikt KSB in Zwanenburg over een volledig vernieuwde werkplaats, die ATEX-gecertificeerd is. “Niet alleen leveren wij explosieveilige pompen en afsluiters, ook zijn wij bevoegd om ATEX-pompen te repareren. Niet-gecertificeerde revisiebedrijven kunnen componenten door andere, goedkopere modellen vervangen. Wij vervangen ATEX-gecertificeerde componenten uitsluitend voor dezelfde, originele onderdelen. Dit om er zeker van te zijn dat de explosieveiligheid is gewaarborgd en dat de pomp voldoet aan de norm.” Om dezelfde reden houdt KSB een dossier bij van deze gerepareerde producten. Door de jaren heen hebben de pompen van de producent een meer dan uitstekende naam opgebouwd, ook op het gebied van explosieveiligheid. Kamps: “Ik geloof niet dat er ooit in de chemie een ongeluk is gebeurd doordat een pomp van KSB vonkte. Als er wat gebeurt, komt dat meestal door een lekkende afsluiter of een procesfout. In Nederland zijn er niet vaak explosies geweest in een chemisch bedrijf. Wel was er een paar jaar geleden een explosie in Frankrijk, maar die had niets met een pomp te maken.”

ATEX-variant

Begin vorig jaar kwam KSB met iets nieuws: de KSB Guard in een ATEX-variant. “Hiervoor gebruiken wij een andere soort sensoren”, licht Kamps toe. De KSB Guard is een instrument dat bestaat uit een sensor – die met behulp van industriële lijm of een magneet op de lagerstoel of aandrijflantaarn van de pomp kan worden bevestigd -, een batterij en een transmitter. “De KSB Guard meet de temperatuur en trillingen. Bij een overschrijding gaat er een alarm uit, waarbij de monteur de melding ontvangt dat de pomp kapot kan gaan of dat hij direct dient in te grijpen als dat nodig is.” Gebruik van dit systeem heeft volgens Kamps als voordeel dat het risico op plotselinge stilstand kleiner wordt en dat pompen langer kunnen doordraaien. “Nu is het dus ook in ATEX-toepassingen mogelijk om kostbare, onverwachte stilstand en overmatig preventief onderhoud te voorkomen”, besluit Kamps.

Ruim anderhalve eeuw expertise in pompen

Het in 1871 door Johannes Klein, Friedrich Schanzlin en August Becker opgerichte KSB bereikte vorig jaar de eerbiedwaardige leeftijd van 150 jaar. Aanvankelijk werkten in totaal dertien mensen bij het bedrijf, dat nog altijd in de buurt van Ludwigshafen is gevestigd. Tegenwoordig heeft KSB wereldwijd 16.000 mensen in dienst, beschikt op het alle continenten wereldwijd over een of meer fabrieken en is het goed voor een jaaromzet van 2,3 miljard euro. Dochteronderneming KSB Nederland is vanuit haar vestiging in Zwanenburg actief. In Alphen aan den Rijn beschikt het bedrijf over een eigen, in Nederland aanwezige, productiefaciliteit.