Selecteer Pagina

KOKS Group

door | 5 okt, 2021 | Bedrijveninfo

Hogedruk en meer

KOKS Group uit Alkmaar biedt niet alleen een breed spectrum aan hogedrukpompen tot een vermogen van 4.000 bar, ook heeft het een uiteenlopend assortiment aan toebehoren en ondersteunt het klanten op talloze manieren. “Zie ons als een productiviteitspartner”, zegt directeur Rick Koks. Het bedrijf levert niet alleen aan industriële klanten, maar bijvoorbeeld ook aan scheepswerven.

Hogedruk zit in het dna van KOKS Group verankerd, zoveel valt op te maken uit de woorden van Rick Koks. “Toen mijn vader Gerard Koks het bedrijf 32 jaar geleden oprichtte [zie ook het kader, red.], was hij al jarenlang als verkoper in de hogedrukmarkt actief. Hij begon voor zichzelf op verzoek van een aantal klanten, die behoefte hadden om voor hun hogedruk te worden ondersteund door verkoop, onderhoud en service.” Inmiddels biedt KOKS veel meer dan alleen hogedrukpompen. Het produceert vacuümwagens, rioolontstoppingsmachines en non-man-entry robots. Het verkoopt deze, maar verhuurt via dochterbedrijf AQ-Rent ook vacuümwagens, zwaar industrieel reinigings-, rioolreinigings- en hogedrukmaterieel.

Ontzorgen

Maar KOKS is veel meer dan alleen een verkoper en verhuurder van deze producten. Al begint het uiteindelijk ‘gewoon’ met kwaliteit, vindt Koks. “De grootste industriële reinigers zijn niet voor niets al jarenlang klant bij ons. Dat komt ook omdat wij ze volledig ontzorgen. Zij hoeven zich alleen op hun core business te richten, en wij nemen het beheer van de vacuümwagens en hogedrukpompen op ons. Wij beheren hun vloot en zorgen voor de APK-, ADR- en SIR-keuringen. Voor alles, tot de brandblussers aan toe, verzorgen wij het onderhoud. We hebben daarvoor een serviceprotocol ontwikkeld. Wij bellen op als een wagen eruit moet, halen hem op en brengen hem ook weer terug. Als wij zien dat er opvallend veel slijtage is, kunnen wij gebruikers aan onze KOKS Academy opleiden om te zorgen dat de machines op de juiste manier worden gebruikt. Ook kunnen wij de onderhoudsgegevens gebruiken om machines verder te ontwikkelen.” Klanten betalen KOKS voor deze service een vast bedrag per maand. “Voor ons is van belang dat de machines op het hoogste niveau werken”, licht Koks toe.

Hogedrukpompen

Gouke Hylkema richt zich bij KOKS op de verkoop van hogedrukapparatuur. “Wij zijn sinds een aantal jaar officieel distributeur van Hammelmann in Nederland”, legt hij uit. “Daarnaast verkopen wij producten van ENZ. Het spectrum aan hogedrukpompen loopt uiteen van pompen van 10 kW tot 800 kW en tot 4.000 bar. Ons assortiment omvat niet alleen hogedrukpompen, maar ook toebehoren, zoals tankwaskoppen, slangen, nozzles en koppelingen. Onlangs hebben wij de website Kokshogedruk.com gelanceerd [zie het kader.red.], waarop het complete portfolio is te zien en waar offertes kunnen worden aangevraagd.” Hoewel alle grote industriële reinigers klant zijn bij KOKS, bedient het bedrijf nog veel meer klantengroepen met zijn hogedruklijn. Zo levert KOKS bijvoorbeeld aan scheepswerven, waar hogedrukpompen worden gebruikt voor het ontlakken of ontroesten van schepen. Ook zijn bedrijven uit de levensmiddelenindustrie klant, die groenten of vlees met water snijden. “Onze pompen worden ook gebruikt voor het ontstoppen van het riool. Zo zijn wij in de hele voedselketen actief, van het begin tot het eind!”, lacht Koks.

Meedenken

Klanten van KOKS kunnen te maken krijgen met onverwachte situaties. “Stel dat bij een chemische fabriek iets in het productieproces is misgegaan en een leiding verstopt is geraakt. Voor zulke problemen of andere casussen kom ik langs in de demobus”, zegt Hylkema. “De demobus ligt vol met allerlei materiaal en toebehoren, waaronder verschillende soorten spuitkoppen die voor diverse toepassingen kunnen worden gebruikt. Zo kunnen we ter plekke bekijken of het valt op te lossen en we kunnen helpen. Dat doen we op basis van no cure, no pay. Als het lukt, levert het een win-win-win op, zowel voor onze klant, zijn klant en voor ons.” Deze dienstverlening biedt KOKS omdat het een productiviteitspartner wil zijn voor zijn klanten. Wat dat precies is, legt Koks uit: “Wij willen voorkomen dat onze klanten stil moeten staan. Daar hebben wij onze dienstverlening op aangepast. Vroeger ging een vacuümwagen er acht weken per jaar uit voor keuringen of onderhoud. Nu hebben wij dat teruggebracht naar nog maar één week per jaar. De rest van het jaar kunnen klanten er gewoon mee draaien. Omdat wij de machines in onderhoud hebben, kunnen wij zien hoe de staat ervan is. Stel dat een ventiel over een paar maanden defect lijkt te gaan, dan kunnen wij in samenspraak met de klant besluiten om die nu al te vervangen. Dat is beter dan wanneer de vacuümwagen tijdens een onderhoudsstop defect raakt. Wij denken dus mee.” 

Diameter

De door Koks al eerder genoemde, zes jaar geleden opgestarte KOKS Academy biedt opleidingen voor medewerkers van klanten die de machines van KOKS bedienen. “Kijk, de SIR richt zich op veiligheid”, zegt Koks. “Maar er is meer. Klanten die al tien jaar met hogedrukpompen werken, kennen de veiligheidsvoorschriften wel. Maar vaak weten hun medewerkers niet hoeveel liter water er door een slang vloeit en hoe zich dat tot de diameter ervan verhoudt. Dat hebben ze nooit geleerd. Met alleen het SIR-diploma konden ze immers al aan de slag. Wij kennen situaties waarbij men vele liters water door een heel klein slangetje pompt, waarbij de hogedrukpomp op volle toeren draait en er veel brandstof wordt verbruikt. Met alle slijtage aan de pomp van dien. Dat soort dingen leren wij ze op KOKS Academy.” 

Ultrasoon reinigen

Een bedrijf dat al jarenlang in beweging is, heeft vast ook de nodige plannen voor de toekomst. Koks: “Dat klopt. We hebben in de VS onze eerste machines verkocht en willen daar groeien. Verder gaan wij een nieuwe, grotere machine voor ultrasoon reinigen ontwikkelen. Dat moet je zien als een aanvulling op een hogedrukreiniger. Net als voor het reinigen van sieraden wordt gedaan, kun je bijvoorbeeld ook een afsluiter ultrasoon reinigen. Na een paar uur haal je hem uit de bak en is hij schoon. Dat scheelt in water, vervuiling en brandstof. Verder gaan wij toebehoren bij de non-man-entry robots leveren, waardoor onze klanten nog sneller opslagtanks kunnen reinigen. Met ons verhuurbedrijf willen wij ons meer gaan richten op het Verenigd Koninkrijk. Ook gaan we onze verhuurvloot uitbreiden en de emissies van onze vacuümwagens verminderen. De aansturing van onze machines gaat steeds meer naar alternatieve aandrijvingen toe. Je ziet, het is niet saai. We bewegen veel verschillende kanten op.”

Marktleider wereldwijd actief

“We zijn met niets begonnen, en nu werken er 350 man bij KOKS Group”, schetst Rick Koks de ontwikkeling die KOKS Group heeft doorgemaakt. Het bedrijf is in 1989 door zijn vader Gerard Koks gestart en was aanvankelijk actief in de handel van hogedrukpompen. “Omdat onze klanten behoeften hadden die buitenlandse producenten niet konden leveren, zijn we op een gegeven moment zelf gaan bouwen. Inmiddels hebben wij volledige focus op eigen productie, op de verkoop van hogedrukpompen en toebehoren na.” KOKS is marktleider in Nederland, heeft productielocaties in Alkmaar, Barneveld, Tsjechië en Slowakije en bedient klanten wereldwijd. Zeventig procent van de omzet haalt KOKS uit de verkoop van producten buiten de Benelux. Koks: “Buitenlandse klanten weten dat we in Nederland koploper op het gebied van veiligheid zijn. De SIR is daar belangrijk in geweest.”

Website KOKS over hogedruk

Op de website Kokshogedruk.com vinden bezoekers een veelheid aan informatie over de soorten hogedrukpompen en toebehoren die KOKS Group aanbiedt. Ook bevat de website informatie over toepassingen, trainingen en is er achtergrondinformatie te vinden over KOKS en de merken Hammelmann en ENZ.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!