Selecteer Pagina

Klemko

door | 1 feb, 2022 | Bedrijveninfo

Slim gereedschap is het halve werk!

Klemko Techniek, specialist in toepassingen voor de installatiebranche, heeft maar één doel voor ogen: het leven van de elektrotechnisch installateur makkelijker maken. Wouter Verhoef, accountmanager aansluit- en installatietechniek, geeft een kijkje in de keuken op de hoofdvestiging van Klemko in Soest. 

Tekst: Connie Lindhoud

“Onze beste inspiratiebron is de monteur die tijd tekort komt”, steekt Verhoef lachend van wal. “Die denkt namelijk voortdurend na over hoe hij zijn werk eenvoudiger en minder tijdrovend kan maken. En dat is precies ons uitgangspunt als het gaat om vernieuwing en verbetering van bijvoorbeeld elektrotechnisch gereedschap.”

Tijdrovend

“Als accountmanager heb ik, evenals mijn collega accountmanagers, dagelijks contact met elektrotechnisch installateurs”, vervolgt hij. “We zien hoe installateurs in de praktijk met onze producten werken en hoeveel tijd sommige handelingen kosten. Op deze manier krijgen we veel feedback vanuit de praktijk. Zo kwamen we erachter dat het strippen en knippen van datakabels en daarna aankrimpen van connectors een tijdrovende en soms zelfs frustrerende klus is. Bovendien bestaat er daarbij een risico dat er fouten gemaakt worden omdat de monteur alle aders precies in de goede volgorde moet aansluiten en die volgorde niet goed zichtbaar is. Zo’n fout kan grote gevolgen hebben: met één loszittende adereindhuls in een bedieningskast bestaat er al kans op oververhitting en kortsluiting, met alle gevolgen van dien.”

Focus

Het technische team in Soest stak de koppen bij elkaar om een oplossing te ontwikkelen voor deze lastige uitdaging. “Op zo’n moment wordt de kennis en ervaring van onze ontwikkelaars uit de kast getrokken om een methode te vinden die handig en snel werkt”, aldus Verhoef. “Dit is waar we sterk in zijn en wat ons doel is bij Klemko. Daarom hebben we er ook voor gekozen om onze focus op innovatie en ontwikkeling te leggen en andere aspecten, zoals de distributie van ons assortiment aan andere partijen in de markt over te laten. De levering van al onze producten gaat via elektrotechnische groothandels, die zich hebben toegelegd op onder andere handige bestelmethoden en korte levertijden.”

Aluminium sperkrimptang

“De oplossing voor de datakabels lag in de ontwikkeling van een aluminium sperkrimptang waarmee je datakabels kan strippen, knippen en aankrimpen”, zo onthult Verhoef. “Unieke eigenschap van de sperkrimptang is dat deze een mes heeft om de aders gelijkmatig af te snijden. De UTP connector is aan de voorkant opengemaakt, dus als je de aders er doorheen steekt, kun je in één oogopslag zien of de kleurvolgorde goed is. Vervolgens krimp je de connector handig aan en klaar is Kees. Op deze manier bespaar je als monteur de helft van de tijd én kun je foutloos werken. Bedenk daarbij dat in een gebouw vaak honderden en soms zelfs duizenden kabels en connectors aangesloten moeten worden. De besparing in tijd en geld met het gebruik van de sperkrimptang loopt dan echt flink op.”      

De ontwikkeling van de sperkrimptang staat model voor de werkwijze bij Klemko. “In het ontwikkelingstraject zijn ook elektrotechnische installateurs betrokken geweest. Zij hebben ons prototype getest en feedback gegeven, waarna ons ontwikkelteam verdere optimalisaties kon doorvoeren. Het eindresultaat van dit teamwerk is een vernuftig, sterk en duurzaam gereedschap dat voor blije gezichten op de werkvloer zorgt én veel tijd bespaart. In de huidige krappe arbeidsmarkt is het zaak dat medewerkers handig, efficiënt en met plezier kunnen werken. Het geeft me voldoening als we daar met het team van Klemko een bijdrage aan kunnen leveren”, vertelt Verhoef. 

Innovatiemotor

Die betrokkenheid en focus op de toekomst is ook te zien op andere gebieden. Zo wordt er binnen Klemko gewerkt aan robotisering om standaardhandelingen bij elektrotechnische installatie verder te automatiseren en mensonafhankelijk te maken. Ook de toekomstige generatie elektromonteurs wordt niet vergeten: Klemko Techniek werkt nauw samen met een aantal technische mbo-opleidingen. Zo kunnen leerlingen met de nieuwste technieken, werkmethodes en gereedschappen leren werken. “Het leuke hiervan is dat deze studenten met een frisse blik naar de praktijk van de installatietechniek kijken. Dat levert soms leuke discussies en interessante inzichten op, waarmee we de innovatiemotor binnen Klemko kunnen voeden. Voorlopig zijn we dus nog niet klaar met onze missie om het leven van de elektrotechnisch installateur makkelijker te maken. We zetten blijvend in op innovatie van gereedschappen en materialen om nóg efficiënter en slimmer te werken”, zo besluit Verhoef.

Bedrijfsprofiel

Klemko Techniek B.V. is producent van innovatieve ledverlichting, lichtbesturingen en aansluittechniek van hoge kwaliteit. Sinds de overname van Maskate in 2014 behoren ook de Mepac-bevestigingsmaterialen en Canalit-kabelkanalen tot het assortiment.
Het uitgangspunt van elk product binnen het assortiment van Klemko is om de elektrotechnische installateur sneller, efficiënter en slimmer te laten werken op een laagdrempelige manier. Innovatie is dan ook een belangrijke pijler binnen Klemko Techiek. Levering van het uitgebreide assortiment vindt plaats via elektrotechnische, technische en verlichtingsgroothandels.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!