‘Een definitieve oplossing’

Stalen veiligheidspoortjes kunnen gaan roesten, hebben onderhoud nodig en – wat hun primaire functie is – sluiten op den duur veelal niet meer. ISP heeft hier met de kunststof Safety Gates een definitieve oplossing voor. “Als wij een hekje hebben geïnstalleerd, is het voor dertig jaar klaar, en dus veilig.”

Kunststof ter vervanging van staal. In het begin riep dat de nodige vragen op, herinnert Walter Haulez zich. Hij is directeur/eigenaar van het in 2005 opgerichte ISP (Intrepid Safety Products), aanbieder van de door de Amerikaanse producent Intrepid Industries vervaardigde kunststof Safety Gates. “De markt was in de beginfase redelijk sceptisch. Gebruikers waren gewend aan staal. Is kunststof wel sterk genoeg? Wordt het niet bros en is het wel tegen UV bestand? Wat bij lage temperaturen? Dit soort vragen kreeg ik vaak te horen, die wij overtuigend hebben weten te beantwoorden, ondersteund door alle nodige testen en documentatie. Door de jaren heen hebben steeds meer afnemers zelf de voordelen ervaren. Wie eenmaal voor kunststof heeft gekozen, is om.”

Speciaal polyurethaan

Walter wijst naar de op het oog eenvoudige gele constructie van de Safety Gate. “De hekjes zijn gemaakt van een speciaal ontwikkelde en oersterke polyurethaan. Dit polyurethaan valt in niets te vergelijken met andere op de markt verkrijgbare polyurethanen. Deze kunststof is speciaal gemaakt om zeer zware elektroden van circa zes ton geïsoleerd op een staalconstructie te leggen. Dat is een serieuze toepassing; als het breekt, heb je een groot veiligheidsprobleem. Deze polyurethaan is bestand tegen hoge en lage temperaturen, UV-bestendig, drukvast, niet bros en geen kruip. Intrepid Industries is de enige gebruiker van deze polyurethaan en maakt daardoor een uniek product. Al sinds het begin van de jaren tachtig worden er veiligheidshekjes van gemaakt.”

Multinational

Haulez kwam er in 1995 voor het eerst mee in aanraking, als werknemer bij een bedrijf in kunststof producten. Een toonaangevende Amerikaanse multinational met fabrieken in Nederland vervulde hierbij een belangrijke rol, omdat zij de Intrepid Safety Gate had opgenomen in een ‘global engineering detail’. Het gevolg hiervan was dat dit bedrijf de Safety Gates telkens vanuit de VS naar Nederland moest importeren. Dankzij Haulez’ inspanningen kwam er voorraad in Nederland, waarna hij de Safety Gates ook op de Europese markt introduceerde. Tien jaar later kreeg Haulez – inmiddels bij een andere werkgever actief – het verzoek van Intrepid Industries Inc. om de distributie van Safety Gates in Europa verder uit te breiden. De toenmalige distributeur had niet deze ambitie, maar Haulez wel. Hij zag zijn kans waar en richtte ISP op.

Uit voorraad leveren

“ISP richt zich als specialist volledig op het leveren van de Safety Gates”, vertelt hij. “De poortjes komen per container vanuit de VS binnen, waarna wij die in ons magazijn opslaan. We beschikken over een ruime voorraad, waaruit we direct kunnen leveren. De levertijd – ook voor grotere aantallen – bedraagt één à twee dagen.” Om de prijzen transparant en laag te houden, levert ISP direct aan de eindgebruiker en de installateurs. Haulez ziet in een nichemarkt als deze weinig nut in een distributiesysteem, waar het aanbrengen van meer schakels in de keten prijsopdrijvend werkt. Bovendien is de logistiek in Europa snel en goedkoop, en door de eenvoud van het product hebben tussenschakels naar zijn idee weinig toegevoegde waarde.

Wereldwijde standaard

“Het loopt goed”, stelt hij. “De meeste van onze klanten zijn actief in de petrochemie, al leveren wij ook aan bedrijven in de chemie, offshore en scheepvaart.” Het bedrijf heeft tal van multinationals als klant, waaronder de meeste grote olie- en gasbedrijven. Het biedt volgens Haulez groot voordeel, voor zowel de afnemer als de installateur, wanneer een bedrijf de Safety Gates wereldwijd als standaard beschouwt. “Dit houdt in dat er voor het plaatsen van een hekje geen engineering aan te pas komt, dat de poortjes in de systemen zitten, volledig getest en gedocumenteerd zijn en dat klanten weten op welke kwaliteit ze kunnen rekenen.”

Altijd gesloten

Een belangrijke reden voor het succes van de Safety Gate is dat-ie altijd sluit. En dat hij dit altijd blijft doen, ook na jarenlang gebruik. “Stalen hekjes zijn complexere systemen, waarvoor onderhoud nodig is. Vaak komt er vuil in het veermechanisme en er kan corrosie ontstaan. Hierdoor sluiten ze op een gegeven moment niet meer”, legt Haulez uit. Bij een kunststof toegangspoortje is corrosie natuurlijk uitgesloten, en dankzij het slimme, op zwaartekracht gebaseerde, gepatenteerde sluitmechanisme blijven ze altijd dichtvallen. “Dit is een definitieve oplossing. Wereldwijd zijn er meer dan 600.000 Safety Gates geleverd. We hebben nog nooit een klacht ontvangen, er is nog nooit een ongeval plaatsgevonden en we zijn nog nooit een niet-sluitende Safety Gate tegengekomen. Als wij een hekje hebben geïnstalleerd, is het klaar voor de verdere levensduur van de fabriek. Dit is een definitieve oplossing.”

‘Safety Guard voldoet aan Bouwbesluit’

Juist voor sectoren als de petrochemie en offshore, waar veiligheid hoog in het vaandel staat, is het voor een leverancier zaak de kwaliteit van zijn product te kunnen staven. Dus investeert Intrepid Industries in het opbouwen van documentatie en onderwerpt het de Safety Gates doorlopend aan verschillende testen. Walter Haulez: “De Safety Gate is het enige kunststof product dat voldoet aan het Nederlandse Bouwbesluit voor leuningsystemen. Hiervoor hebben wij succesvol de door TÜV uitgevoerde impacttest doorstaan. Geen enkele andere producent van kunststof veiligheidshekjes kan ons dit nazeggen.”