Selecteer Pagina

Iris Industry Solutions

door | 1 nov, 2023 | Bedrijveninfo

Specialist in industriële conserveringswerken

Iris Industry Solutions is gespecialiseerd in het aanbrengen van een beschermende coating voor staal, beton en andere materialen. In havengebieden conserveert dit Belgische bedrijf tanks. Ook werkt Iris Industry Solutionsmee aan grote infrastructurele projecten, zoals de renovatie van de A12 IJsselbruggen bij Arnhem. 

Tekst: Ellen Weber

De A12 IJsselbruggen staan voor een broodnodige opknapbeurt. Al zestig jaar sieren de bruggen het landschap ten oosten van Arnhem, maar versterkingsmaatregelen zijn nu echt nodig om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen. De drijvende krachten achter het renovatieproject zijn de aannemers Dura Vermeer en Hollandia. Samen vormen zij de combinatie SAVERA. Het Belgische bedrijf Iris Industry Solutions, gespecialiseerd in industriële conserveringswerken, is een van de drie onderaannemers.

Alle partijen werken samen in een zogenaamde ‘tweefasige aanpak’, waarbij ontwerp en planning met de daadwerkelijke uitvoering van de werkzaamheden worden gecombineerd. In 2021 werd er een eerste lasproef uitgevoerd, waarbij werkzaamheden werden verricht aan een van de hoofdliggers op de parallelrijbaan van de aanbrugvelden. Deze proef leverde waardevolle inzichten op, op basis waarvan de onderaannemers hun plan van aanpak konden maken.

Eerlijk geld voor Eerlijk werk

De filosofie ‘Eerlijk geld voor Eerlijk werk’ vormt het kompas bij de samenwerking. Alle partijen overleggen met elkaar en er wordt een realistische prijs op tafel gelegd die door alle betrokkenen wordt gedragen. Jeroen Nevelsteen, business director Iris Industry Solutions: “Deze prijs gaat hand in hand met een eerlijke risicoverdeling, waarbij uitvoerige beoordelingen met alle aannemers plaatsvinden, met aandacht voor elk discipline. Het doel is om gezamenlijk de juiste prijs vast te stellen door transparante kosten, rendementen en inzichten met elkaar te delen. Deze nieuwe manier van samenwerken – kostenefficiënt en transparant – past bij ons.”

In totaal wordt er 1,9 kilometer aan extra T-liggers onder de hoofdligger geplaatst om de brug te versterken. Daarnaast worden verschillende details aangepast en verstevigd. Om het behapbaar te maken, zijn de twee stalen bruggen opgedeeld in 24 werkvelden. Roel Vervoort, projectmanager infrastructurele projecten, vertelt dat Iris Industry Solutions eerst elk werkveld reinigt vanuit een hoogwerker. “Daarna wordt er een steiger onder de brug gebouwd en maken we het gebied lucht- en waterdicht. We creëren condities om veilig te kunnen werken. De verf die verwijderd moet worden, bevat namelijk chroom-6. In beschermende kleding stralen we de oppervlakte om gevaarlijke stoffen te verwijderen.”

Elke handeling wordt door experts gecontroleerd. Als alles voldoet aan de eisen, kan SAVERA op een veilige manier de nieuwe dwarsbalken aan de brug lassen. Iris Industry Solutions assisteert met het aanbrengen van de verf voor de contactvlakken van de versterkingsplaatjes. Hierna gaat Iris Industry Solutions aan de slag met het conserveren van de brugdelen. Met een verfsysteem van drie verschillende lagen worden de nieuwe T-liggers in een nieuw jasje gestoken. Ook deze werkzaamheden worden gecontroleerd. “Zo vinden er trektesten plaats om te bepalen of de verf voldoende gehecht is”, vertelt Vervoort.

In totaal is Iris Industry Solutions drie jaar bezig met dit project. “Werken met gevaarlijke middelen zijn we gewend”, zegt Nevelsteen. “We kijken graag over de grens om kennis op te bouwen over chroom-6, we gaan graag nieuwe zaken aan. We willen dé referentie zijn op ons vakgebied.” Iris Industry Solutions heeft meer dan driehonderd schilders in dienst. Nevelsteen: “We werken in een specialistische sector; er zijn weinig spelers op de markt die industriële conserveringstechnieken beheersen.”

Tanks beschermen tegen roest

Iris Industry Solutions is actief in meer segmenten dan alleen brugrenovaties. Nevelsteen: “We houden ons ook bezig met andere infrastructurele projecten. We schilderden bijvoorbeeld ook de Maeslantkering.” In Nederland onderhoudt Iris Industry Solutions in opdracht van Tennet hoogspanningspilonen. “Verder werken we graag voor industriële klanten in havengebieden en industrieterreinen zoals Chemelot in Geleen. Iris Industry Solutions maakt hier bijvoorbeeld deel uit van een ketensamenwerking rond tankonderhoud voor Sabic. Met alle ketenpartners wordt hierbij zowel de scope als het budget bepaald, zodat de uitvoering op de meest optimale en kostenefficiënte manier kan plaatsvinden.

Vaste partner voor onderhoud

Ook is het voor petrochemische bedrijven mogelijk om een raamcontract met Iris Industry Solutions af te sluiten, waarbij Iris Industry Solutions de vaste partner is voor het onderhoud en het schilderwerk aan de installaties. “Bij BASF en ExxonMobil in de haven van Antwerpen is bijvoorbeeld een vast team ter plaatse dat de installaties van de klant onderhoudt”, vertelt Nevelsteen. “We deinzen niet terug voor strenge milieu- en veiligheidseisen.”

Uitbreiding naar Nederland

Iris Industry Solutions is ervan overtuigd ook voor belangrijke klanten van de Nederlandse markt van meerwaarde te kunnen zijn met haar klantgerichte, kwaliteitsvolle en transparante aanpak. Een verdere uitbreiding van haar activiteiten in Nederland maakt dan ook integraal deel uit van de strategie voor de komende jaren. Nevelsteen: “We hopen de ‘trusted partner’ te worden van vele Nederlandse klanten.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!