Meer efficiency, minder kosten

Access technology-bedrijf IQ-Pass streeft ernaar de klant met innovatieve oplossingen van dienst te zijn. Bijvoorbeeld aan de Hartelstrook in de haven van Rotterdam, waar HES International de HES Hartel Tank Terminal bouwt. IQ-Pass voorziet in de totale behoefte van het registreren van contractors tot het fysiek verlenen van toegang tot de bouwlocatie. Met de contractor management software IQ-Soft is het voor contractors mogelijk om zich vooraf te registreren en daarbij kritische documenten en gegevens aan te leveren. 

In de beginjaren richtte het in 2008 gestarte IQ-Pass zich nog uitsluitend op hardware voor tijdelijke toegangssystemen, zoals slagbomen en tourniquets. Inmiddels is het bedrijf naast aanbieder van hardware ook steeds vaker leverancier van slimme digitale systemen. “De markt vroeg al snel om systemen met extra features”, herinnert Patrick Rollman zich, senior account manager bij IQ-Pass. “Je moet je voorstellen dat bij een turnaround het aantal arbeiders tijdelijk ineens met duizenden kan oplopen. Het zijn situaties die voor ware infarcten kunnen zorgen binnen een organisatie. Als een toegangsmedewerker aan de poort ter plekke handmatig tewerkstellingsvergunningen, paspoorten en bedrijfsgegevens moet checken, scannen en invullen, ben je per bezoeker zomaar twee uur kwijt. IQ-Pass helpt organisaties dit proces te automatiseren door de onboarding vooraf online door contractors uit te laten voeren.”

Efficiency

IQ-Soft, de door IQ-Pass ontwikkelde software, biedt hiervoor een oplossing. “Hiermee is het mogelijk het intakeproces aan de poort te versnellen en aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen”, zegt Rollman. “Aannemers en onderaannemers worden gevraagd om zich vooraf online aan te melden en dan alle benodigde documenten en gegevens te verstrekken. Ook is het mogelijk om een op maat gemaakte veiligheidsfilm of examen online te bekijken of maken. Elke bezoeker krijgt eigen toegangsrechten en een fysieke sleutel of pas om toegang te krijgen. Een nieuwe functie is geo fencing, waarmee medewerkers aan infrastructurele projecten op basis van coördinaten kunnen inchecken. Dat is waardevol op projecten zonder fysieke toegangscontrole waarbij het niet mogelijk is deze met hekken af te rasteren.” Account manager Jurreaan van Elsas vult aan: “Tijdens een turnaround gelden er harde deadlines. Het hele proces moet zo soepel mogelijk lopen. Het gebruik van IQ-Soft verlaagt de doorlooptijden, vergroot de efficiency en helpt zo kosten te verlagen.” “Vergeet ook niet”, zegt Rollman, “dat mensen sneller aan hun werk kunnen beginnen als ze op de eerste werkdag vlotter door de poort komen.”

Veiligheid

“Ook biedt IQ-Soft toegevoegde waarde op het gebied van veiligheid. Alle veiligheidsaspecten worden met een minimum aan menselijke interventie getackeld. Je weet wie er waar op het terrein is en kunt rapportages draaien. Ook voldoe je aan de gestelde veiligheidseisen door voor elk specialisme het vereiste diploma te vragen. Inmiddels is IQ-Pass bij een groot deel van de bedrijven in het Rotterdamse havengebied leverancier van hard- en software voor tijdelijke toegangsverlening, vertelt Rollman. “Denk aan turnarounds bij plants waar wij tijdelijk tourniquets toevoegen aan de bestaande veiligheidsschil. Andere klanten nemen zowel hard- als software af, maar er zijn ook bedrijven die onze software in combinatie met hun eigen toegangssysteem op locatie gebruiken.”

Langdurige relatie

Met geïnteresseerde bedrijven gaan consultants van IQ-Pass eerst in gesprek. Hierin wordt in kaart gebracht welke toegangsstromen er zijn en hoe IQ-Pass kan helpen die te stroomlijnen. Voor de korte, maar steeds meer ook voor de lange termijn. Rollman hierover: “IQ-Soft is schaalbaar en biedt zoveel toegevoegde waarde bij tijdelijke projecten, dat wij steeds vaker de vraag krijgen of de software ook voor een langdurige periode valt te gebruiken. IQ-Pass wil een langdurige, structurele relatie met klanten aangaan. Niet alleen willen wij klanten tijdens turnarounds ondersteunen, ook het hele jaar door. De oplossingen zijn hiervoor uitermate geschikt.” 

Herpositionering

IQ-Pass presenteert na de zomer een nieuwe positionering van IQ-Soft, de intelligente software voor het beheer en de toegangsverlening van interne en externe partijen. “We staan voor een belangrijke verandering”, zegt Van Elsas. Zowel de merkbeleving als de invulling zullen wijzigen. Daarbij wordt gekeken naar de wensen en ontwikkelingen in de markt. “Het zijn spannende tijden”, zegt hij over de komende veranderingen. “IQ-Soft krijgt een nieuwe naam en een nieuwe invulling. Wij willen hard groeien en zijn nu bezig dat vorm te geven, dus ik kan er nu nog niet veel meer over vertellen.”

Totaalconcept

Sinds 2017 maakt IQ-Pass International onderdeel uit van Boels Rental. “Door de grote vloot en verschillende divisies kunnen wij een totaalpakket aanbieden bij de klant”, zegt Patrick Rollman van IQ-Pass. “Mede daardoor kunnen wij ons onderscheiden van menig andere verhuurpartij. Door ons sterke moederbedrijf met ruime vloot, grote kennis en meer dan 200 locaties kunnen wij een project van begin tot het einde ondersteunen. Denk hierbij aan toegangscontrole, CCTV, hekwerken, units, facilitair, machines en nog veel meer. Samen kijken wij met de klant wat nodig is en vangen dit waar gewenst op, waardoor deze voor verschillende onderdelen telkens maar één contactpersoon heeft. Wat zorgt voor korte lijnen, snelle communicatie, levering en overzicht.”