Selecteer Pagina

Insulcon

door | 2 mei, 2022 | Bedrijveninfo

Hot Spot Repair en Hot Endoscopie

Troubleshooting services

Insulcon staat petrochemische en energiebedrijven bij met Hot Spot Repair, waarbij een hot spot wordt gerepareerd zónder dat de productie er onder lijdt. Daarnaast maakt de eveneens door Insulcon zelf ontwikkelde Hot Endoscopie het mogelijk om tijdens bedrijf het fornuis van binnen te bekijken.

Menig bedrijf in de petrochemie of energiesector krijgt er mee te maken: een hot spot in een fornuis, oven of boiler. “Een hot spot is een plek die ontstaat als de vuurvaste binnenbekleding deels is uitgevallen. Ook kan een hot spot ontstaan in een te grote naad tussen twee delen van de vuurvaste binnenbekleding. Hierdoor is er een open verbinding tussen de vuurhaard binnen en de buitenplaat, waarvan de temperatuur wel tot 500 à 600 graden Celsius kan oplopen. De buitenplaat krijgt een rode kleur, waaraan de naam ‘hot spot’ is te danken. Bij een te grote naad loopt de temperatuur minder hoog op”, legt Alain van Duijvenbode uit. Hij is industriemanager petrochemie bij Insulcon, waarvoor hij al vijftien jaar werkt. “De gevolgen ervan kunnen groot zijn. Als een hot spot optreedt, wordt die altijd groter, nooit kleiner. Dit kan ertoe leiden dat een boiler of fornuis buiten gebruik moet worden genomen om deze van binnenuit te repareren. Dergelijke ongewenste stilstand is een flinke kostenpost voor bedrijven. Daarbij komen nog de kosten van de steigerbouw, de materialen en de manuren om de herstelling uit te voeren in de asset.”

Hot Endoscopie

Sinds ongeveer twaalf jaar staat Insulcon industriële klanten bij met Hot Endoscopie. Van Duijvenbode omschrijft deze service als een tool om de binnenzijde van een fornuis, boiler of oven te inspecteren. “Het grote voordeel is dat wij de inspectie kunnen uitvoeren terwijl de unit in bedrijf is. De productie hoeft zelfs niet te worden afgeschaald”, zegt hij. Bij een Hot Endoscopie voeren medewerkers van Insulcon een door water en lucht gekoelde camera in een circa anderhalve meter lange buis naar binnen, waar het tussen de 800 en 1.200 graden Celsius is. “Zo kunnen wij opnames maken en eventuele schades signaleren. Vervolgens analyseren wij de beelden. Mocht er schade zijn, dan kan tijdig worden ingegrepen.” Daarnaast wordt Hot Endoscopie toegepast in situaties waarbij een asset owner voorafgaand aan een turnaround wil weten hoe de staat van binnen is in een fornuis, boiler of oven. “Hierdoor weet men wat er in de turnaround aan werkzaamheden moet gebeuren”, licht Van Duijvenbode toe. De methodiek is door Insulcon zelf ontwikkeld en wordt al jarenlang in binnen- en buitenland toegepast. Met succes, zegt hij: “We hebben veel vaste klanten. Het is een betrouwbaar middel.”

Hot Spot Repair

Insulcon is in staat een hot spot te repareren, zonder dat een bedrijfsunit hoeft te worden stopgezet. “Dat scheelt flink in de kosten”, zegt Van Duijvenbode, die uitlegt hoe zo’n Hot Spot Repair in zijn werk gaat: “Eerst voeren wij een analyse uit met behulp van een infraroodcamera. Zo zien we waar de hot spot zich bevindt en hoe groot hij is. Op basis daarvan gaan wij 80 millimeter grote gaten boren, meestal met behulp van een snijbrander. Zo ontstaat een gatenpatroon. Door deze gaatjes steken wij een speciaal scherm naar binnen en daarna injecteren wij onze injection mould, die ook door Insulcon is ontwikkeld. Dit is een vloeibare isolatiepasta op basis van vezels, zodat die makkelijk is te verpompen. De injection mould, die bestand is tegen temperaturen van 1.100 tot 1.600 graden Celsius, hardt uit tot een soort ‘board’-materiaal. Je kunt dit zien als een tijdelijke lining, die meestal tot de volgende turnaround blijft zitten. Hoewel wij adviseren de reparatie tot de eerstvolgende stop te laten zitten, zijn er ook bedrijven die er tien tot twaalf jaar mee wachten.” Belangrijk bij het uitvoeren van een Hot Spot Repair is dat er sprake is van onderdruk in het fornuis, zodat koude lucht van buiten naar binnen gaat. Bij overdruk komt er warme lucht van binnen naar buiten, wat het moeilijker maakt om het materiaal aan te brengen. Ook is het geen veilige werkomgeving voor de Insulcon-medewerkers. “Bij een boiler in een energiecentrale kunnen wij de overdruk afsluiten. Hierbij sluiten wij een slang aan op de kraan, waarna wij het materiaal naar binnen kunnen pompen, terwijl de kraan openstaat.”

Tweeledig voordeel

Volgens Van Duijvenbode is Insulcon door de jaren heen honderden klanten met Hot Spot Repair van dienst geweest. “We bieden dit wereldwijd aan. We hebben een speciale crew die op pad gaat om dit soort problemen op te lossen. Klanten weten dat wij onder moeilijke omstandigheden te werk moeten gaan. Ze zitten niet te wachten op ongewenste stilstand. Vaak krijgen wij complimenten. Voor ons is het heel plezierig een oplossing te bieden. Bovendien biedt dit ons veelal een ingang om verder te praten over andere producten die wij bieden, zoals compensatoren, tube seals en multi tube bellows. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

 

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!