Selecteer Pagina

Hogere boetes voor milieu-overtreders

door | 22 mei, 2023 | Nieuws, Petrochemie, Veiligheid

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid is van plan de hoogte van boetes te verhogen voor bedrijven die een milieudelict plegen. Ook zal er toezicht komen op compliance.

Het voornemen van de minister valt af te leiden uit de antwoorden die zij geeft op vragen uit de Tweede Kamer. Zij verwijst daarbij naar een rapport van de Algemene Rekenkamer uit juni 2021, waarin de afschrikwekkende werking van boetes als te laag wordt beoordeeld. Meestal komen overtreders er vanaf met een schikking lager dan 10.000 euro. De minister laat weten ‘een onderzoek uit te voeren naar de straftoemeting’ bij milieu-overtredingen.

Boetes en compliance

Om ervoor te zorgen dat bedrijven hun leven ook beteren, komt er een aanvullingswet op het wetboek van strafvordering bij het hoofdstuk over schikkingen. Hierdoor kan gedragstoezicht gericht op compliancebeleid als voorwaarde worden opgenomen. Uit het rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat veel delicten door dezelfde bedrijven worden gepleegd. 17 procent van de bedrijven was verantwoordelijk voor de helft van de overtredingen. Van de strafzaken was 6 procent goed voor ruim de helft ervan. De nieuwe wet zal begin volgend jaar bij de Raad van State in consultatie gaan.

‘Terecht’

Marianne van den Anker, Ombudsman Rotterdam-Rijnmond, is te spreken over de plannen. “De onderschatting van de impact van milieucriminaliteit is nu hopelijk echt en definitief van de baan. Alle aandacht voor drugscriminaliteit is goed en terecht, maar milieucriminaliteit bedreigt ons leven in zijn essentie: schoon drinkwater, schone lucht, schoon voedsel, schone grond zijn er straks niet meer als we deze ernstige vorm van criminaliteit niet weten te stoppen. En de bedragen die worden verdiend zijn schandalig hoog”, zo laat zij op LinkedIn weten.

Zie ook: Voorlichting over laden en lossen gevaarlijke stoffen

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!