Selecteer Pagina

Havenbedrijf prepareert terrein voor groenewaterstofproductie

door | 17 apr, 2023 | Duurzaamheid, Energie, Nieuws, Waterstof

Groenewaterstofproductie

Foto: Havenbedrijf Rotterdam/Martens Multimedia

Op de Maasvlakte maakt het Havenbedrijf Rotterdam een terrein gereed voor een 1 GW groenewaterstoffabriek. Het ligt naast het nieuw te bouwen hoogspanningsstation van Tennet.

“Realisatie van een waterstoffabriek met een capaciteit van 1 GW is de volgende schaalsprong in de productie van groene waterstof”, stelt ceo Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam. “Verschillende bedrijven zijn nu op de Maasvlakte bezig met de bouw, of hebben vergevorderde plannen daartoe, van elektrolysers met een capaciteit van 200 tot 250 MW. Dat zijn voorlopig de grootste van Europa, maar wij willen nu al ruimte bieden aan de volgende generatie waterstoffabrieken. Die is naar verwachting vijf keer zo groot.”

Groenewaterstofproductie

Aanleiding voor de stap van het havenbedrijf is de aanbesteding van het windpark IJmuiden Ver, later dit jaar. Dit krijgt een capaciteit van 2 gigawatt en moet circa 2028 klaar zijn. De tenderprocedure hiervoor gaat in de loop van dit jaar van start. Het terrein op de Maasvlakte dat het havenbedrijf voor groenewaterstofproductie reserveert, is exclusief voor de partij die deze aanbesteding wint.

‘Zeer strategisch’

Bij het nieuw te bouwen hoogspanningsstation Amaliahaven van Tennet, dat naast het terrein ligt, komt straks de 2 GW gelijkstroomkabel van het windpark IJmuiden Ver kavel Beta aan. Wanneer groene stroom meteen in waterstof wordt omgezet, belast dit het elektriciteitsnet niet. Via een waterstofleiding kan de waterstof efficiënter naar afnemers worden vervoerd. Ook ligt de locatie vlakbij de waterleiding van Evides. Overtollige warmte van de waterstoffabrieken op de Maasvlakte kan mogelijk naar regionale warmtenetten worden afgevoerd. Deze combinatie van factoren maak deze locatie volgens van het Havenbedrijf ‘zeer strategisch’.

Zie ook: Overeenkomst voor groene ammoniak uit Brazilie

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!