Selecteer Pagina

Groter belang Havenbedrijf in Rotterdam Shore Power

door | 12 apr, 2023 | Duurzaamheid, Energie, Haven, Nieuws

Rotterdam Shore Power

Foto: Havenbedrijf Rotterdam/Danny Cornelissen

Het belang van het Havenbedrijf Rotterdam in Rotterdam Shore Power is uitgebreid van 20 naar 50 procent. Daarmee heeft het havenbedrijf een even groot belang als Eneco.

Rotterdam shore Power is een joint venture van Eneco en het Havenbedrijf Rotterdam. Het ontwikkelt, investeert en exploiteert walstroominstallaties voor terminals in de haven, zodat schepen tijdens het aanmeren hun dieselgeneratoren kunnen uitzetten. Dit komt de uitstoot van CO2 en stikstof ten goede.

Rotterdam Shore Power

Sinds het afgelopen jaar biedt Rotterdam Shore Power walstroom aan schepen van Heerema aan In het Calandkanaal. Hiervoor is een onderstation aangelegd om 20 megawattuur aan stroom uit wind te kunnen leveren. Ook zijn er projecten bij Boskalis in de waalhaven en DFDS Ferries in Vlaardingen van start gegaan.

Actieve rol

De komende jaren wil Rotterdam Shore Power het walstroomaanbod in de haven verder uitbreiden. Allard Castelein, ceo van het Havenbedrijf Rotterdam, noemt walstroom een belangrijk instrument om de luchtkwaliteit verder te verbeteren en CO twee emissies te verlagen. “Bovendien zorgt het voor 70 procent minder stikstofuitstoot per aangemeerd schip. Daarom pakken wij als haven een actievere rol om straks ook walstroom aan te bieden voor alle grote containerschepen in de haven.”

Goed voorbeeld

As Tempelman, ceo van Eneco, verklaart: “De energietransitie is veelzijdig en de potentie van elektrificatie is enorm, walstroom in de Rotterdamse haven is een goed voorbeeld hiervan. Met een gelijk belang in onze JV Rotterdam Shore Power hebben het havenbedrijf en Eneco een goede balans gevonden om samen de conversie naar walstroom te versnellen in de komende jaren.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!