Selecteer Pagina

Gritco

door | 2 jul, 2021 | Bedrijveninfo

Specialist met een technisch geweten

In het nieuwe Experience Center van Gritco in Ridderkerk kunnen eindgebruikers een breed scala aan straalkasten en straalketels bekijken en uitproberen. “Dit is uniek in Nederland en ver daarbuiten”, zegt directeur Sander van der Made van het bedrijf. Na de zomer hoopt hij grotere groepen bezoekers te kunnen ontvangen.

De voorbije eenendertig jaar heeft Gritco zich ontwikkeld tot een echte specialist in persluchtstralen. Het familiebedrijf staat onder leiding van Sander van der Made, die het enkele jaren terug heeft overgenomen van zijn vader. “Onze activiteiten zijn tweeledig”, legt hij uit. “Wij bouwen straalapparatuur voor een breed spectrum aan toepassingen, inclusief de aanverwante artikelen. Ten tweede hebben wij een aantal agentschappen waarmee we beschermende kleding en droog- en natstraalkasten aanbieden. Voor dit laatste werken wij samen met een Britse fabrikant.”

Specialismen

“Stralen werkt op basis van perslucht”, verklaart Van der Made. “Je verspuit een straalmiddel op een materiaal waarbij kinetische energie-overdracht plaatsvindt. Zo kun je verf, roest of productresidu verwijderen, objecten voorbereiden voor coaten of vulkaniseren, of rvs een cosmetische finish geven. Met behulp van een straalketel kun je grote objecten stralen. Kleinere objecten gaan in een straalkast, waar je je handen in handschoenen naar binnen kunt steken.” De klantenkring in het Rotterdamse van Gritco zijn vooral industriële reinigers, bedrijven die zaken als pompen of motoren reviseren en klassieke straalbedrijven, die verf en roest wegstralen om een object te conserveren. “Wij onderscheiden ons door een aantal specialismen. Natuurlijk kunnen wij wel leveren aan grote straalbedrijven, die rechttoe, rechtaan straalwerk uitvoeren. Maar wij richten ons er niet speciaal op. Onze aandacht gaat meer uit naar toepassingen waarbij meer komt kijken dan alleen kracht en meters maken. Ook zijn wij gespecialiseerd in oplossingen voor automatische processen.”

Kennisoverdracht

Gritco levert niet standaard waar klanten om vragen. “Wij hebben een technisch geweten”, stelt Van der Made. “Het gaat ons om de kwaliteit. Samen met de klant bekijken wij waar ze een machine voor nodig hebben. Op basis van die behoefte bouwen wij een machine die daar het beste bij past. Wij pakken geen machine van de plank waar het ongeveer wel mee zou moeten lukken. Neem bijvoorbeeld het reinigen van monumenten. Daarvoor heb je een zeer fijn straalmiddel, lage druk en een fijne en nauwkeurige werking nodig. Als we dat weten, weten we welke machine het beste kan worden aangeboden. Die kennisoverdracht is de basis van het succes van Gritco, samen met onze flexibiliteit. Onze machines zijn modulair opgebouwd. De benodigde onderdelen staan in grote getale in ons magazijn in Ridderkerk. Wij pakken eruit wat nodig is, om zo de klant met een optimale machine van dienst te zijn.”

Grote risico’s

Volgens Van der Made zijn klanten bereid te investeren, maar dan willen zij daar wel kwaliteit voor terug. “Een aantal jaar geleden kwamen er veel goedkope machines uit China via gereedschapshandelaren op de markt. De onderhoudskosten van die machines zijn hoog en ze geven de nodige overlast voor de omgeving. Daarna is een kentering ontstaan. De vraag naar kwaliteit is toegenomen.” Een andere ontwikkeling die Van der Made signaleert is dat er nog altijd straalketels op de markt zijn die niet voldoen aan de Europese richtlijn drukapparatuur. “Uit India en China komen veel echt slechte machines. Sommige machines uit Europa zijn niet eens zo slecht, maar slechts gedeeltelijk op onderdelen gekeurd. De machine als geheel is niet gekeurd. Dat levert grote risico’s voor de gebruiker op. Als er iets misgaat, vraagt de verzekeraar als eerste met welke machine is gewerkt. De documentatie moet op orde zijn en de machine moet het juiste ontwerp hebben. De producten van Gritco voldoen aan deze richtlijnen.”

Experience Center

Anderhalf jaar geleden verhuisde Gritco naar een ruimer onderkomen in Ridderkerk. Enkele maanden nadien nam het daar een gloednieuw Experience Center in gebruik. Hier kunnen eindgebruikers een brede range aan persluchtstraalmethodes bekijken en uitproberen. ‘Een stukje kennisoverdracht’ noemt Van der Made dit. “Men kan er zelf mee aan de gang. Dat is heel wat anders dan alleen een fotootje online of een filmpje op YouTube. We hebben er het hele scala aan persluchtstralen staan. Dit is uniek in Nederland en ver daarbuiten.” Het Experience Center biedt vier straalkastmethodes: met behulp van injectiestralen, drukstraalmethode, sodastraalmiddel en er zijn natstraalkasten. Ook staan alle modellen straalketels en vacuümstraalmachines van Gritco klaar. “We hadden begin 2020 een grote opening gepland. Dat is door de coronacrisis in het water gevallen, al hebben we wel bezoekers in het centrum kunnen ontvangen. Hopelijk kunnen er na de zomer grotere groepen komen. Het mooist zou het zijn om de praktijk van het Experience Center te combineren met de theorie die we in onze lesruimte willen gaan aanbieden. Bijvoorbeeld over de Europese wet- en regelgeving. Dan wordt het plaatje helemaal compleet.”

Meer comfort, minder verbruik

“Het principe van persluchtstralen is de laatste dertig jaar hetzelfde gebleven: met perslucht verspuit je straalmiddel”, zegt Sander van der Made van Gritco. “Wel zijn in de loop der jaren het persluchtverbruik en de hoeveelheid straalmiddel afgenomen. Ook is het comfort verbeterd. Zowel van de persoonlijke beschermingsmiddelen als van de apparatuur, die eenvoudiger is te bedienen én te onderhouden.”

Sander van der Made

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!