‘Het duurt altijd langer dan je denkt.

Het zal wel langer duren dan ik denk.

Dan duurt het toch nog langer dan je denkt.’

Dit zijn geleende woorden van Judith Herzberg, een eerste strofe uit haar gedichtenbundel ‘Doen en laten’ en zo ging ze verder in de de volgende strofe met het woord korter, wat mij bij de gedachte bracht: ‘het is maar hoe je ernaar kijkt’.

Door Mai Elmar

Zijn we nu ineens bij Europoort Kringen van de poëzie? Nee, niet echt – maar wie weet. Ik haal het aan omdat ‘het is maar hoe je ernaar kijkt’ en dat doet en beslist veelal de mens. De mens kijkt, denkt, doet, wikt en weegt. Zo hebben we het ook vaak over de mens centraal stellen. “Voor, door en met mensen” en dat heeft immers alles te maken met wat we dagelijks doen, of niet? Nu bestaat DE mens niet want we zijn immers allen verschillend. Echter één ding is wel zeker, we zijn geen spreadsheet, we zijn geen innovatieve ICT-oplossing, we zijn geen algoritme noch blockchain. We zijn mensen en mensen bedenken dit soort zaken om zo zaken beter te laten verlopen, om zaken beter aan te kunnen of om zaken te verbeteren voor de mens, u en ik.

Zo lezen we over industrieel gereedschap, de ontwikkelingen en innovaties daarvan, belangrijke zaken voor mens en bedrijf. Om zaken goed en liefst nog beter te laten verlopen, door mensen bedacht. In industriële context, productiemiddelen, apparatuur en systemen voor gas, elektra, water, luchtbehandeling en koeling, om er maar een paar te noemen. Maar ook compressoren, scheepsmotoren, fijnmechanica en elektronica en nog veel meer, te veel om op te noemen. Alles om zaken goed, beter, efficiënter, innovatiever en duurzamer te laten verlopen. Voor retail, voor grootverbruikers, voor bedrijfsprocessen, voor milieu, maatschappij en economie, voor de mens, u en ik.

We maken ons zorgen over transitie, gevolgen van covid, economie, inflatie, arbeidsmarkt, politiek, de wereldsituatie in het algemeen en het milieu in het bijzonder. Terecht, echter verandering is de reis waarin wij allen nu onderweg zijn, ‘het is maar hoe je ernaar kijkt’. Zien we mogelijkheden en kansen, komen we vooruit. Echter dienen we onze medemens hierin mee te nemen, we moeten dit samen doen. Uitleggen, betrekken, actieve participatie creëren, bruggen slaan, cross-overs creëren en veranderen doet zich niet zelf. Daar is de mens voor nodig, immers ‘voor, door en met mensen’. Deze keer breek ik graag een lans voor ‘het nadenken over en betrekken van de mens’ en onze verantwoordelijkheid daartoe. Wellicht vindt u het hoogdravend, wollig, plat geslagen, weinig genuanceerd of anderszins. Wellicht, maar hopelijk stemt het tot nadenken over het belang van alle mensen in het geheel, ja u raadt het al, de mens zoals u en ik.

Voor nu wens ik u een mooie zomer die ‘hopelijk langer duurt dan u denkt’. Geniet ervan en vergeet vooral ook niet trots te zijn op alles wat u al doet en voor elkaar krijgt als mens.