Selecteer Pagina

Gasunie beheerder offshore waterstofleidingen

door | 10 jun, 2024 | Infrastructuur, Nieuws, Offshore

Waterstofleidingen

Archieffoto

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie heeft Gasunie aangewezen als beheerder van toekomstige waterstofleidingen op de Noordzee. “Wij zijn blij met het vertrouwen en voornemen van het kabinet om Gasunie voor deze vitale rol van waterstofnetbeheerder op zee aan te wijzen.”

Wanneer de productie van windenergie op zee de komende jaren wordt opgevoerd, is het transport ervan in de vorm van waterstof aantrekkelijk, stelt Jetten. Gasleidingen hebben een hoge transportcapaciteit en ook kan waterstof goed worden opgeslagen. Daarbij komt dat waterstoftransport kostenefficiënt is, wat de totale kosten voor energie-infrastructuur naar beneden brengt.

Offshore waterstofleidingen

In een brief aan de Tweede Kamer laat Jetten weten dat Gasunie de beoogde netbeheerder van het toekomstige waterstofnetwerk op de Noordzee is. Hij heeft Gasunie gevraagd hiertoe de eerste stappen te zetten. Gasunie kondigt aan in gesprek te gaan met eigenaren van offshore gasleidingen, om de mogelijkheden van hergebruik van leidingen te onderzoeken. Voor deze taak krijgt Gasunie subsidie uit het Klimaatfonds.

‘Klaar voor’

“Wij zijn blij met het vertrouwen en voornemen van het kabinet om Gasunie voor deze vitale rol van waterstofnetbeheerder op zee aan te wijzen”, laat Willemien Terpstra weten, ceo van Gasunie. “Wij zijn er klaar voor om, in navolging van het nationale waterstofnetwerk op land, ook op de Noordzee aan de slag te gaan met een netwerk dat niet alleen goed is aangesloten op ons landelijke netwerk, maar ook verbindingen krijgt met omliggende landen. Wij gaan daarbij uiteraard kijken of en op welke manier de bestaande gasinfrastructuur in de Noordzee hergebruikt kan worden.”

Zie ook: Aanleg van het waterstofnetwerk van Gasunie is een megaklus

 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!