Selecteer Pagina

Eurosafe

door | 30 nov, 2022 | Bedrijveninfo

Koppeling tussen theorie en praktijk

Op het Jaarcongres Industriële Veiligheid in Utrecht biedt Eurosafe bezoekers informatie over veilig werken op hoogte en in besloten ruimtes. Het doet dit op verschillende manieren, waarbij een brug wordt geslagen tussen theorie en praktijk. Rodney Sebregts blikt vast vooruit én vertelt meer over de aanpak van het bedrijf.

Wie op 26 januari a.s. het Jaarcongres Industriële Veiligheid in Utrecht bezoekt, kan de aanwezigheid van Eurosafe vrijwel niet missen. Er is een uitgebreide stand, een presentatie en er zijn meerdere demonstraties. “Bezoekers kunnen bij ons terecht voor advies en tips, maar ze kunnen net zo goed met ons in gesprek gaan over praktische oplossingen voor veilig werken op hoogte en in besloten ruimtes. Daarnaast lichten we een tipje van de sluier op over deze oplossingen tijdens onze praktijkgerichte demonstraties”, vertelt Rodney Sebregts. 

Totaaloplossingen

Eurosafe, een internationale onderneming met vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Engeland, geldt als aanbieder van totaaloplossingen voor het veilig werken op hoogte en in besloten ruimtes. “Wij stellen onder andere risicoanalyses op gericht op werken op hoogte en in besloten ruimtes, monteren vaste veiligheidsvoorzieningen en trainen gebruikers hoe veilig te werken en om te gaan met calamiteiten. Ook kunnen wij zelfstandig werkzaamheden uitvoeren en rescue teams leveren.” De klanten van Eurosafe zijn afkomstig uit de industrie, bouw en het vastgoed. “Maar ook specialistische reddingsteams van de hulpdiensten zijn kind aan huis bij ons. Wij leiden hun mensen op voor het uitvoeren van complexe reddingen en voorzien ze van materiaal.”

Breakout-sessie en workshops

Sebregts gaat tijdens het congres in een break-out sessie theoretisch de diepte in. “Ik bespreek hoe je risico’s analyseert en tot een goed veiligheids- en reddingsplan kunt komen. Hoe denk je aan de voorkant van een organisatie na over risico’s waarmee je kunt worden geconfronteerd? Het gaat erom al de juiste maatregelen te nemen voordat een incident plaatsvindt. Een passende voorbereiding vergroot de kans op een goede afloop.” Daarnaast zal Eurosafe op het congres bij haar grote demotrailer een aantal workshops verzorgen, waarin het verschillende oplossingen laat zien. Sebregts: “Bezoekers horen in de presentatie hoe het in theorie zit en in de workshops tonen wij hoe dit er in de praktijk uitziet. Een dergelijke koppeling tussen theorie en praktijk is kenmerkend voor onze organisatie. Wij laten het verband zien tussen wetgeving en risicoanalyse tot en met de oplossingen in het veld.”

Keuzemenu

De ‘wat als’-vraag dient volgens Sebregts al in een vroegtijdig stadium aan bod te komen. “Je moet vooraf al nadenken hoe je veilig werkt en hoe je moet handelen als er iets misgaat. Anders kan de afloop fataal zijn.” Het enige restrisico is de gezondheidssituatie van de medewerkers zelf, legt hij uit. “Daar kan je op selecteren, maar uiteindelijk valt een onwelwording of hartaanval niet te managen. Op alle overige risico’s kun je wel maatregelen treffen.” Eurosafe staat klanten vanuit de Safety Circle-gedachte bij. Dit begint ermee om in samenwerking met klanten de risico’s en gevaren van werken op hoogte en in besloten ruimtes in kaart te brengen. “Wat zijn de uitdagingen en problemen, en welke elementen uit ons totaalpakket zijn hierop van toepassing? Dat kan heel divers zijn, van het leveren van spullen tot het uitvoeren van werkzaamheden, door Eurosafe of medewerkers van de klant die door ons zijn getraind. Wij bieden de klant een keuzemenu, die daarin het laatste woord heeft. Ons gaat het erom de klant te ontzorgen met een totaaloplossing. Wij zijn niet sec een aanbieder van trainingen of veiligheidsartikelen. Onze toegevoegde waarde zit hem in het kunnen leveren van alle facetten en daarmee de klant volledig te ontzorgen.”

Kennis

Sebregts signaleert dat het veiligheidsbewustzijn rond het werken op hoogte en in besloten ruimtes is toegenomen. Dit uit zich in een toename in gebouwgebonden voorzieningen, het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het volgen van trainingen. “Ook is men zich er meer van bewust dat het volgen van een training veilig werken op hoogte alleen niet voldoende is. Het snel en eenvoudig kunnen redden van een collega is noodzakelijk omdat hulpdiensten er veelal te lang over doen om het verschil te kunnen maken. De eerste tien minuten zijn echt cruciaal. Deze bewustwording is een enorm positieve ontwikkeling. In onze maatschappij vinden we het ontzettend belangrijk dat iemand ‘s avonds gewoon weer thuiskomt nadat hij ‘s ochtends naar zijn werk is gegaan.” Toch is er volgens Sebregts nog altijd een tekort aan kennis in de markt. “Wij willen graag helpen door onze kennis te delen. Dit helpt problemen bloot te leggen, waarvoor wij oplossingen kunnen bieden. Of het nu gaat om iets dat de klant zelf regelt of dat wij voor hem verzorgen, wij staan met onze totaaloplossingen klaar.”

Eurosafe is op het Jaarcongres Industriële Veiligheid te vinden bij stand 26.

20 meter inpandige hoogte in Zevenbergen

Eurosafe beschikt over twee eigen trainingslocaties, te weten in Zwolle en in Zevenbergen. Laatstgenoemde is volgens het bedrijf uniek, niet alleen omdat die aan de rand van het gebied Rotterdam-Dordrecht ligt en gunstig in de lijn Rotterdam-Antwerpen, maar vooral vanwege de faciliteiten die er worden geboden. Rodney Sebregts: “Het is een fantastische trainingslocatie met een inpandige hoogte van bijna 20 meter. We kunnen er alle situaties bij het werken op hoogte en in besloten ruimtes nabootsen. Een vast team van trainers staat er klaar om mensen op te leiden. Het mooie is dat de trainingen mede zijn gekoppeld aan onze eigen praktijkervaring. Onze kennis komt uit de praktijk en niet uit een boekje.” 

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!