Selecteer Pagina

Eerste elektrolyt-bunkerstation van Nederland

door | 15 sep, 2023 | Innovatie, Nieuws

In het Hartelkanaal in Rotterdam komt het eerste elektrolyt-bunkerstation van Nederland. Het Havenbedrijf Rotterdam en binnenvaartoperator PortLiner hebben hiervoor een overeenkomst gesloten.

PortLiner heeft met partners Vattenfall en Greenchoice een concept ontwikkeld waarbij elektrisch aangedreven binnenvaartschepen op flowbatterijen varen. In de haven van Rotterdam wil het bedrijf hiervoor een elektrolyt-bunkerstation bouwen, dat bestaat uit een oplaad- en opslagponton voor flowbatterijen. Het ernaast gelegen windpark van Greenchoice voorziet het ponton van groene stroom.

Elektrolyt-bunkerstation

In flowbatterijen wordt elektriciteit opgeladen in de vloeistof elektrolyt. Aan boord van een schip wordt de elektriciteit vervolgens aan de vloeistof onttrokken en gebruikt voor de aandrijving van het schip. Elektrolyt dat is ontladen kan worden omgewisseld voor elektrolyt dat is geladen.

De bouw van het bunkerstation begint in het vierde kwartaal van dit jaar. Naar verwachting zal het in het eerste kwartaal van 2024 worden opgeleverd.

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!